Mini Magyarország makettpark Szarvason

A Mini Magyarország makettpark Szarvas egyik fő látnivalója, elbűvölő hely családi kirándulásokhoz is. Biztos Te is érezted már úgy, hogy több helyen szeretnél lenni egyszerre. Szarvason ez sem lehetetlen, akár egy óra alatt bebarangolhatod egész Magyarországot. Azt azért nem garantálom, hogy az egy óra valóban elég is lesz a nézelődésre, főleg, ha gyermekekkel látogatsz el a parkba. Kicsit és nagyot egyaránt elbűvölnek a gyerekbarát méretű építészeti csodák. Az interaktív, hangeffektusokkal gazdagított kiállításon felülről és soha nem látott perspektívából tekinthetjük meg a Magyarország neves épületeit

Mini Magyarország
Mini Magyarország

Mini Magyarország makettpark Szarvason

Hazánk legnagyobb arborétumában, a Pepi-kertben, azaz a Szarvasi Arborétum területén található Mini Magyarország makettparkot 2013 áprilisában nyitották meg. A történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit hivatott bemutatni.

Mini Magyarország

A makettpark építésének története

Az élménypark megalkotását a brüsszeli Mini Europe ihlette. A részletgazdag makettek készítése és a park kialakítása 9 hónapot vett igénybe. A többnyire 1:25 méretarányú épületekhez műgyantát, kerámiát, tűzzománcot, fát és fémeket használtak. A kb. 70 millió forintos beruházással készült épületek, szobrok és hidak a zord időjárási körülményeknek is ellenállnak. Az épületek fel-, és megismerését információs táblák segítik.

Mini Magyarország

A makettpark folyamatosan bővül. Az eredeti 22 épület mellé később hajó-, és vasútmodellek csatlakoztak. A magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival, legszebb állomásépületeinkkel és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másaival színesített palettával már több mint 50 makett látható.

A közel 280 méternyi vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő, a látogatok által irányítható mini mozdonyok felejthetetlen élményt nyújtanak. Akárcsak a mini Balaton hullámain lágyan ringatózó hajók, mint például a Földet körbevitorlázó Fa Nándor legendás hajója, a Szent Jupát.

Mini Magyarország

Mini Magyarország makettpark épületei

Eredetileg kizárólag a mai Magyarország épületeit láthattuk itt, később megjelnetek a határainkon túli emblematikus épületek is. A tervek között a népi építészet bemutatása is szerepel.

Számos korábban bemutatott makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A Debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, míg a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a híres harangjáték csendül fel.

Mini Magyarország

A mini pécsi Dzsáminál a müezzin érces hangja hív imára. 

Mini Magyarország

Az Egri várnál az 1552-es csata jelenetei elevenednek meg, a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.

Az Operaháznál Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendül fel Melis György fantasztikus előadásában.

Mini Magyarország

2014-es látogatásomkor elbűvölt a látvány, de hiányoltam például a Világörökségi helyszíneinket. Szívesen láttam volna a Pannonhalmi Apátságot, a Budai várat vagy Hollókő jellegzetes házsorát. A helyet folyamatosan bővítik, így már az is elképzelhető, ezek az épületek sem hiányoznak.

Csak hogy egy kritikát is mondjak, oda kívánkoznának még a Hévízi-tó elmaradhatatlan kellékei a tavirózsák is vagy a fertődi Eszterházy-kastélyhoz a díszes kovácsoltvas kerítés.

Mini Magyarország

A Mini Magyarország a Pepi-kertnek is hívott arborétumtól függetlenül is látogatható, kombinált jeggyel viszont jelentős kedvezménnyel gyönyörködhetünk mindkettőben. Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a tatabányai Turul szobrot közelről, aki nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, vagy szívesen irányítana mozdonyokat, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

Sikerült felismerni az épületeket és felkelteni az érdeklődésed a makettpark iránt?

Mini Magyarország makettpark videón

Update: A folyamatos fejlesztés eredményeként felvidéki épületekkel bővült a park. A makettparkban rendszeresek a rendezvények is, igen népszerű például a nyaranta megrendezett Mini Mozdonyok Nagy Napja.

Látogatási és egyéb információk a park hivatalos oldalán találhatók.

Magyarország makettparkjait térképen is megnézheted.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük