Turul-emlékmű és kilátó Tatabányánál

Turul-emlékmű Tatabánya legismertebb emlékműve, Európa egyik legnagyobb fémmadara, ami az M1-es autópályáról is jól látható. Bánhidán, Tatabánya városrészén, a 300 méter Kő-hegyen állították fel a 907-es bánhidai csata milleniumán. A turul ősi magyar jelkép, úgy tartják, hogy 15 méteres szárnyfesztávjával megvédi Bánhidát. A 24 m magas Aknatorony-kilátóról csodálatos a kilátás a Vértessel szegélyezett festői tájra.

Turul-emlékmű

Turul-emlékmű és kilátó Tatabánya

A Turul-emlékmű (Turul-szobor, Turul madár) a Tatabányához tartozó Bánhida feletti Kő-hegy csúcsán emlékeztet a 907-es bánhidai csatára. A 8 méter magas beton és kő talapzaton álló madár alapanyaga vas és alumínium. 

A karmai közt Árpád kardját tartó és a fején koronát viselő turul emlékmű Donáth Gyula szobrászművész tervei alapján készült. 1992-ben Madarassy Walter szobrászművész újította fel az emlékművet.

Turul-emlékmű

A turul ősi magyar jelkép. A legenda szerint Emesét, Álmos fejedelem anyját az álmában megjelent turul termékenyítette meg, Közben azt is megjósolta, hogy a születendő gyermek királyok őse lesz.

Egy másik legenda szerint Álmos fejedelmet a turul vezette Magyarországra, a kerecsensólymok földjére, miután az álmában a turul mentette meg állataikat a sasoktól.

Turul-emlékmű

A Turul-emlékmű jelentőséségét mutatja, hogy Történelmi emlékhellyé nyílvánították és többek közt a szarvasi Mini Magyarország makettparkban is felépítették miniatűr mását.

Aknatorony-kilátó (Bányász-kilátó) – Ranzinger-kilátó

A turul madártól csupán pár száz méterre, a 366 méter magas Csúcsos-hegyen található a különleges Aknatoroyn-kilátó, vagy ahogy gyakran emlegetik, a Bányász-kilátó. Egy igazi teherszállítóakna-tornyot, az egykori XII-es akna felvonóját alakítottak át kilátónak az 1980-as években, ezzel méltó emléket állítva a tatabányai bányászatnak.

Névadója Ranzinger Vince bányamérnök, a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság tatabányai bányaigazgatója volt.

A 24 m magas kilátó egész évben nyitva van, szabadon látogatható. Tetejéről csodás a kilátás. 

Turul-szobor megközelítése

Az elszántak lentről is megközelíthetők a Turul-emlékművet. A kisebb és kevésbé fárasztó túrára vágyók a 2018-ban átadott a Gerecse Kapuja Látogatóközpontig mehetnek autóval. Itt ingyenes parkolóban hagyhatjuk az autót. Az épületben interaktív kiállítás, ajándékbolt, étterem és egy via ferrata felszerelés kölcsönző is található. 

M1 autópályáról a Tatabánya-Óváros letérőnél kell kihajtani, a Panoráma úton sokat kanyarogva érjük el a parkolót, ahonnan könnyű erdei sétával érjük el a szobrot.

Szintén a szobortól érhetjük el az ősemberek által is lakott hatalmas barlangot, a Szelim-barlangot (Szelim-lyukat).

Szelim-barlang

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Kertészné Hangyás Rózsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük