Bory-vár: szerelmes mesevilág Székesfehérváron

Magyar Taj Mahal, gyakran csak ezzel a jelzővel illetik Székesfehérvár híres látnivalóját. A Bory-vár az örök szerelem hazai jelképe, amelyet Bory Jenő negyven éven át épített szeretett feleségének. A várkastélyhoz érkezve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesevilág közepébe csöppennénk. A romantikus tornyok és árnyas árkádok báját fák, bokrok, kutak, tavacskák emelik tündéri magasságokba. Székesfehérváron járva kihagyhatatlan a romantika fellegvára, a Bory-vár.

Bory-vár Székesfehérváron

Bory-vár, az örök szerelem szimbóluma

Az örök szerelem szimbólumaként emlegetett Bory-vár Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, a Máriavölgy 54. szám alatt várja a romantika szerelmeseit. Európa-szerte ismert, gyakran használják rá a megtisztelő, a „székesfehérvári Tádzs-Mahal” elnevezést.  A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb olyan épületeként jegyzi, amelyet egyetlen ember alkotott.

A magyar várak általában több százévesek és romosok. A Bory-vár több szempontból is kakukktojás. Gótikát idéző tornyai, csipkés falai még nincsenek 100 évesek sem.

Bory Jenő nem az egyetlen kis hazánkban, aki saját maga építette a várát. Bár a kettő össze sem hasonlítható, de a soproni Taródi-várat is meg kell említeni ebben a kategóriában. Ez utóbbit az építettetője megszállottsága miatt Bolond várként is szokták említeni.

Bory-vár Székesfehérváron

Bory-vár építésének története

A vár építése Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök nevéhez fűződik. Bory Jenő 1912-ben nyári laknak vásárolt egy egy holdnyi területet, rajta egy kis présházzal a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben. A Képzőművészeti Főiskola és a Műszaki Egyetem szobrász tanára a háborús évek után kezdett saját tervei és fantáziája alapján a vár építésébe.

Bory Jenő két keze munkájával közel 40 nyáron keresztül dolgozott. A vár két fő eleme a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik.

Saját műalkotásai mellett kortárs művészek, köztük festőművész felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) műveivel népesítette be a termeket. Az épületben több száz szobor, festmény, mozaikkép látható. A vár fenntartásáról a család gondoskodik, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy minden megmaradjon az eredeti formájában.

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár

A csúcstorony kilátóként is szolgál. A várfal végig járható, amit szintén szobrok tesznek hangulatossá.

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár

A vár és a kertje élő egységet alkot. A fák, a bokrok, a díszkutak nemcsak keretezik az épületeket, de harmonikus látványról is gondoskodnak. Az udvart híres történelmi alakok szobraival díszített oszlopos kerengő veszi körül.

Bory-vár

Bory-vár

Már az udvaron számos bájos szobor varázsolja el a látogatót.  Az épületben több műterem és kiállítóterem kapott helyet.

Bory-vár

Hitvesi szeretet kápolnája a Bory-várban

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár

Bory-vár látogatása

A Bory-vár Bory Jenő utódainak gondozásában van, belépőjeggyel látogatható.

Hely: Székesfehérvár, Máriavölgy 54.

A vár helyi tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. Az autóval érkezők is könnyen találnak parkolóhelyet.
Nyitvatartási és egyéb információk a vár hivatalos honlapján olvashatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük