Pepi-kert, avagy a Szarvasi Arborétum

Pepi-kert, a szarvasiak egyszerűen csak így hívják hazánk legnagyobb épített kertjét, a 82 hektáron elterülő Szarvasi Arborétumot. A Békés megyei romantikus hangulatú kert tavasszal virágözönnel, nyáron madárdallal, színpompás pávákkal, ősszel a természet ezer színével, télen a havas táj bájos csendjével várja a látogatókat. 
 Pepi-kert

Pepi-kert, azaz a Szarvasi Arborétum

Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján 82 hektáron elterülő Szarvasi Arborétum különösen vonzó célponttá vált, mióta 2013 tavaszán az arborétum mellett megnyitották a hazánk híres épületeit bemutató makettparkot, a Mini Magyarországot.

Pepi-kert

A Pepi-kert létrehozása az olasz származású Bolza családnak köszönhető. A Pepinek becézett Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával jó 150 évvel ezelőtt kezdte meg az Anna-liget fásítását. A tudatos kertépítés a későbbi örökös Gróf Bolza Pál nevéhez fűződik, aki a Körösök szabályozása után, az 1880-as évek végén számos növényritkaságot hozott és hozatott a világ különböző tájairól. Az idős gróf a folyamatosan gazdagodó kert felügyeletét az 1940-es években az államnak ajánlotta fel. Az Arborétum jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyelete alatt áll.

Pepi-kert

Az arborétum fásszárú gyűjteménye több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A 300 fenyőfaj mellett mocsárciprus, japán juhar, virginiai varázsmogyoró is megtekinthető. A ritkaságnak számító lombhullató és lomblevelű fák, cserjék idilli környezetet biztosítanak kisebb és nagyobb élőlényeknek. Az árnyas fák alatt rovarok, madarak, apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, őzek és rókák találtak menedéket. Híresek a kert pávái, különösen a kuriózumnak számító albínó pávák.

Pepi-kert

Az arborétumból sétahajó-kirándulásra is indulhatunk, hogy még teljesebb képet kapjunk a Körösök élővilágáról. A 45 perces hajóút során megismerkedhetünk a Tiszántúl legnagyobb holtágával, a Történelmi Magyarország közepét jelölő emlékművel, a Bolza-család kastélyával és a Szarvasi Vízi-színházzal. 

Pepi-kert

Az egész évben, még az ünnepnapokon is nyitva tartó romantikus kert számtalan programot kínál az év minden szakában. Az idén állandó kiállítások, szabadtéri koncertek mellett bagolylesre és éjszakai detektoros denevérlesre is várják a természet szerelmeseit.  Izgalmas kalandokra számíthatnak a geocaching rajongói is. A park bejáratánál kerékpárok kölcsönözhetők, jelentősen megkönnyítve a környék látnivalóinak felfedezését.

Pepi-kert

További információkért keresd fel az arborétum hivatalos oldalát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük