San Marino UNESCO világörökségi helyszínei

A San Marino UNESCO világörökségi helyszínei cím egy kicsit túlzás, ugyanis jelenleg csupán egy világörökségi helyszíne van az Olaszország által körbe ölelt törpeállamnak. Nem is csoda, hogy nincs több. Európa harmadik legkisebb országának területe alig több mint 61 km2.

San Marino bazilika

San Marino UNESCO világörökségi helyszínei

San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és középkori épületei, hangulata miatt kedvelt a turisták körében. Látnivalói, nevezetességei közül a három torony a leghíresebb és legtöbbet fényképezett, ezt láthatjuk az ország zászlajában is.

San Marino fő látnivalói az azonos nevű fővárosra koncentrálódnak.

San Marino történelmi központja és a Monte Titano

2008-ban az országgal azonos nevet viselő főváros történelmi központja és az ország területét adó hegy, a Monte Titano (Titano-hegy) került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A 4. században alapított San Marino állam az egyetlen olyan városállam, amely a 13. század óta képes volt megszakítás nélkül megőrizni a függetlenségét. San Marino államformája köztársaság. Teljes területe mindössze 61 négyzetkilométer, világörökség helyszíne ebből 0,6 négyzetkilométert tesz ki.

San Marino

A főváros, San Marino történelmi központjának kialakulása a 13. századi köztársaság alapításáig nyúlik vissza. San Marinó városa minden intézményi funkcióját megőrző történelmi központot képvisel.

San Marino, Porta San Francisco

A város központja a keleti oldalán meredek sziklából álló 756 méter magas Titano-hegyen található. A jó állapotban lévő történelmi központ számos műemléképületből áll.

Legfontosabb UNESCO örökség alá tartozó műemlékek:

 • a városfalak,
 • a városkapuk,
San Marino
 • a neoklasszikus, a 19. században épített bazilika,
 • a 14. századi San Francesco-kolostor,
 • a 16. század végén és a 17. század elején emelt Santa Chiara-kolostor,
 • egy 18. századból származó színház
 • és a 19. századi Palazzo Pubblico.

A köztársaság védelméről erődrendszer gondoskodott, ennek három megmaradt védőtornya a Guaita, a Cesta és a Montale a 10. a 13. és a 14. századból valók. Ez a három torony jelenik meg az ország címerének közepén.

További olvasnivalók San Marinóról

 • San Marino UNESCO világörökségi helyszínei
  A San Marino UNESCO világörökségi helyszínei cím egy kicsit túlzás, ugyanis jelenleg csupán egy világörökségi helyszíne van az Olaszország által körbe ölelt törpeállamnak. Nem is csoda, hogy nincs több. Európa harmadik legkisebb országának területe alig több...
 • San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság látnivalói
  San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a...
 • Európa törpeállamai és látnivalóik
  A világ öt legkisebb területű országa közül három Európában található, sőt azt is mondhatom, hogy az öreg kontinensen található a világ legkisebb és a második legkisebb miniállama is. Európa törpeállamai (Vatikán, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Málta...
 • San Marino országleírás – hasznos tanácsok utazóknak
  San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük