Makettparkok Magyarországon – térképen a minivárosok

Makettparkok és minivárosok az én gyermekkoromban még nem voltak Magyarországon. Most már az ország több pontján is találunk elbűvölő minivilágokat és én felnőttként is imádom felfedezni ezeket. Kastélyok, várak, templomok, egyéb híres épületek, mint megtalálhatók egy helyn. Térképpel mutatom, hogy merre induljatok a kis mesevilágok felfedezésére.

Mini Magyarország

Makettparkok Magyarországon

1. Kisbéri Mini Magyarország – Kisbér

A Komárom-Esztergom megyei Kisbér makettparkja romantikus környezetben, a tó partján mutatja be hazánk legszebb és legkülönlegesebb épített örökségeinek kicsinyített mását. Az országos ismertségű építmények, mint például a kecskeméti Cifra Palota, a Jáki templom, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul emlékmű, az Aggteleki cseppkőbarlang, a gödöllői Grassalkovich kastély mellett a kisbéri lovarda is megtekinthető miniben.

2. Mini Magyarország – Szarvas

A Békés megyei Szarvason a történelmi Magyarország mértani középpontjában, az arborétum szomszédságában 2013 áprilisában nyitották meg a Mini Magyarország makettparkot. A park hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit hivatott bemutatni.

A folyamtosan bővülő interaktív parkban a vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő, a látogatok által irányítható mini mozdonyok felejthetetlen élményt nyújtanak. Minden év nyarán megrendezik a Mini mozdonyok nagy napját is.

Makettparkok Magyarországon- Mini Magyarország

3. Ászári Mini Skanzen – Ászár

A Bakonyalján, Ászáron 2011-ben nyílt meg a mini skanzen. A skanzen a Tájház, azaz a Barta-ház mellett található. Méretarányos házacskai egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökítenek meg, bemutatva ezzel a Dunántúl népi építészetét.

A közel 1500 négyzetméteres zöld területen huszonkét épület – köztük lakóház, szélmalom, kovácsműhely, templom – kicsinyített mása sorakozik.

Ászárni mini skanzen

4. Ezer Év Parkja – Mórahalom

Alföld déli határszélén található Mórahalmon 2015-ben nyílt meg a Mini Hungary Park. A történelmi Magyarország híres épületeinek 1:25-ös méretarányú makettjét bemutató park ma már Ezer Év Parkja néven várja a látogatókat. Az 1910 előtt épült műemlékek mintegy egyharmada a jelenlegi határokon kívül található. Megtekinthető többek között a szabadkai városháza, a munkácsi vár és a gyulafehérvári érseki székesegyház is.

MiniHungary Park

5. Dinnyési Várpark – Dinnyés

A világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja, 35 középkori várat mutat be a történelmi Magyarország területéről, amivel még a Guiness Rekord könyvébe is bekerült.

Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Dinnyés területén 2014-ben nyitotta meg kapuit a várpark. A parkot a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjeinek együttese alkotja. A makettek az eredetivel lényegében megegyező anyagokból készültek kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból.

6. Hollókő lego falu – Hollókő

Hazánk egyetlen világörségi faluja, Hollókő maga is olyan mint egy skanzen, egy mesefalu. Hollókő legofalu egy 100 x 130 centiméteres dioráma, amit a Palóc Játszóház emeletén lehet megnézni. A létrejötte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-nek köszönhető. Az építőelem-darabokat direkt ehhez a projekthez készítették, azokat nem lehet megvenni.

Hollókő legofalu

7. Mini vármegye makettpark – Sopron

A 800 négyzetes park kimondottan az egykori Sopron vármegye emlékeire specializálódott. A 32 Sopron vármegyei építmény kicsinyített mása között természtesen ott van a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély, a Felsőbozi gloriett, a soproni tűztorony és a világörökségi helyszín, a Fertő-tó is. Határainkon túlról többek közt Ruszt városközpontja, Fraknó vára és a kismartoni Esterházy kastély képviselteti magát.

A Mini vármegye makettpark ingyenesen látogatható.

8. Magyarkert – Jakabszállás

Végére egy különlegességet hagytam, ami nem is igazán makettpark, inkább egy egyedülálló terepasztalt, de szerintem mindenképp ideillik a sorba. A Kis-Magyarország Botanikus Kert vagy Magyarkert egy botanikus kert Jakabszálláson. Magyarország méretarányos domborzati és vízrajzi makettjének méretaránya 1:1000, területe 93 000 négyzetméter.

A 2011-ben megnyílt kertben Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, ezzel a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban.

Makettparkok Magyarországon térképen

Makettparkok összefoglaló táblázata

SzámNévCímHonlap
1Kisbéri Mini Magyarország2870 Kisbér, Tópart u.http://www.kisber.hu/kisber01015590_mini-magyarorszag.html
2Mini Magyarország Szarvas5540 Szarvas, I. Külkerület 9http://minimagyarorszag.hu/
3Ászári Mini Skanzen2881 Ászár, Dózsa György u. 2.https://www.aszar.hu/aszarrol/oldal/6
4Ezer Év Parkja6782 Mórahalom, Móradomb körút 17-19https://ezerevparkja.hu/
5Dinnyési Várpark2485 Dinnyés, Kossuth u. 17.https://varpark.hu/
6Hollókő Legófalu3176 Hollókőhttps://www.holloko.hu/hu/
7Mini vármegye makettpark9400 Sopron, Bánfalvi út 2.https://www.makettpark.hu/
8Magyarkert6078 Jakabszálláshttps://www.magyarkert.com/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + három =