Makettparkok Magyarországon – térképen a minivárosok

Makettparkok és minivárosok az én gyermekkoromban még nem léteztek Magyarországon. Most már az ország több pontján is találunk elbűvölő minivilágokat és én felnőttként is imádom felfedezni ezeket. A minivárosok minden nevezetességet, látnivalót felvonultatnak, kastélyok, várak, templomok, egyéb híres épületek kicsinyített másai, mint megtalálhatók egy helyen. Térképpel mutatom, hogy merre induljatok a kis mesevilágok felfedezésére.

Mini Magyarország

Makettparkok Magyarországon

1. Kisbéri Mini Magyarország – Kisbér

A Komárom-Esztergom megyei Kisbér makettparkja romantikus környezetben, a tó partján mutatja be hazánk legszebb és legkülönlegesebb épített örökségeinek kicsinyített mását. Az országos ismertségű építmények, mint például a kecskeméti Cifra Palota, a Jáki templom, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul emlékmű, az Aggteleki cseppkőbarlang, a gödöllői Grassalkovich kastély mellett a kisbéri lovarda is megtekinthető miniben.

2. Mini Magyarország – Szarvas

A Békés megyei Szarvason a történelmi Magyarország mértani középpontjában, az arborétum szomszédságában 2013 áprilisában nyitották meg a Mini Magyarország makettparkot. A park hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit hivatott bemutatni.

A folyamtosan bővülő interaktív parkban a vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő, a látogatok által irányítható mini mozdonyok felejthetetlen élményt nyújtanak. Minden év nyarán megrendezik a Mini mozdonyok nagy napját is.

3. Ászári Mini Skanzen – Ászár

A Bakonyalján, Ászáron 2011-ben nyílt meg a mini skanzen. A skanzen a Tájház, azaz a Barta-ház mellett található. Méretarányos házacskai egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökítenek meg, bemutatva ezzel a Dunántúl népi építészetét.

A közel 1500 négyzetméteres zöld területen huszonkét épület – köztük lakóház, szélmalom, kovácsműhely, templom – kicsinyített mása sorakozik.

Ászárni mini skanzen

4. Ezer Év Parkja – Mórahalom

Alföld déli határszélén található Mórahalmon 2015-ben nyílt meg a Mini Hungary Park. A történelmi Magyarország híres épületeinek 1:25-ös méretarányú makettjét bemutató park ma már Ezer Év Parkja néven várja a látogatókat. Az 1910 előtt épült műemlékek mintegy egyharmada a jelenlegi határokon kívül található. Megtekinthető többek között a szabadkai városháza, a munkácsi vár és a gyulafehérvári érseki székesegyház is.

https://kozelestavol.hu/minihungary-park-morahalmon/

5. Dinnyési Várpark – Dinnyés

A világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja, 35 középkori várat mutat be a történelmi Magyarország területéről, amivel még a Guiness Rekord könyvébe is bekerült.

Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Dinnyés területén 2014-ben nyitotta meg kapuit a várpark. A parkot a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjeinek együttese alkotja. A makettek az eredetivel lényegében megegyező anyagokból készültek kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból.

6. Hollókő lego falu – Hollókő

Hazánk egyetlen világörségi faluja, Hollókő maga is olyan mint egy skanzen, egy mesefalu. Hollókő legofalu egy 100 x 130 centiméteres dioráma, amit a Palóc Játszóház emeletén lehet megnézni. A létrejötte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-nek köszönhető. Az építőelem-darabokat direkt ehhez a projekthez készítették, azokat nem lehet megvenni.

7. Mini vármegye makettpark – Sopron

A 800 négyzetes park kimondottan az egykori Sopron vármegye emlékeire specializálódott. A 32 Sopron vármegyei építmény kicsinyített mása között természtesen ott van a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély, a Felsőbozi gloriett, a soproni tűztorony és a világörökségi helyszín, a Fertő-tó is. Határainkon túlról többek közt Ruszt városközpontja, Fraknó vára és a kismartoni Esterházy kastély képviselteti magát.

A Mini vármegye makettpark ingyenesen látogatható.

8. Magyarkert – Jakabszállás

A Magyarkert vagy Kis-Magyarország Botanikus Kert nem is igazán makettpark, inkább egy egyedülálló terepasztal, de szerintem mindenképp ideillik a sorba. Magyarország méretarányos domborzati és vízrajzi makettjének méretaránya 1:1000, területe 93 000 négyzetméter.

A 2011-ben megnyílt kertben Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, ezzel a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban.

9. Mini Csákvár – Dornyi Mihály makettjei

Dornyi Mihály hobbi szinten kezdett el maketteket építeni. Egyik első építménye a Neuschwanstein-kastély volt. A helyiek kérésére később Csákvár nevezetességeiről mintázott maketteket, mint például a víztorony, az Eszterházy-kastély, a három templom és így tovább. A makettek manapság a Csuta cukrászda udvarán tekinthetők meg.

10. Országpark, Kapolcs

A nyaranta a Művészetek Völgyének is helyet adó Kapolcson található az Országpark szabadtéri kiállítás. A 3000 m2-es parkban egy-egy város legközismertebb építményének makettjét tekinthetjük meg. Körbesétálhatjuk az Országházat, a szegedi Dómot, a pécsi Dzsámit, a székesfehérvári Országalmát vagy a Tihanyi Apátságot. A park különlegessége, hogy az épületek mellett megismerhetjük kis hazánk földtanát, domborzatát, kőzet világát és növényvilágát is.

Makettparkok Magyarországon térképen

Makettparkok összefoglaló táblázata

SzámNévRészletes leírásCímHivatalos honlap
1Kisbéri Mini Magyarország2870 Kisbér, Tópart u.http://www.kisber.hu/kisber01015590_mini-magyarorszag.html
2Mini Magyarország Szarvashttps://kozelestavol.hu/mini-magyarorszag-makettpark-szarvason/5540 Szarvas, I. Külkerület 9http://minimagyarorszag.hu/
3Ászári Mini Skanzen2881 Ászár, Dózsa György u. 2.https://www.aszar.hu/aszarrol/oldal/6
4Ezer Év Parkjahttps://kozelestavol.hu/minihungary-park-morahalmon/6782 Mórahalom, Móradomb körút 17-19https://ezerevparkja.hu/
5Dinnyési Várparkhttps://kozelestavol.hu/dinnyesi-varpark-ami-a-guinness-rekordok-konyvebe-is-bekerult/2485 Dinnyés, Kossuth u. 17.https://varpark.hu/
6Hollókő Legófaluhttps://kozelestavol.hu/holloko-legofalu-15-ezer-lego-elembol/3176 Hollókőhttps://www.holloko.hu/hu/
7Mini vármegye makettpark9400 Sopron, Bánfalvi út 2.https://www.makettpark.hu/
8Magyarkerthttps://kozelestavol.hu/magyarkert-magyarorszag-domborzati-es-vizrajzi-makettje/6078 Jakabszálláshttps://www.magyarkert.com/
9Mini Csákvár8083 Csákvár, Haladás utca 28.
10Országpark8294 Kapolcs, Kossuth utca 1

Kérlek, ha tudsz olyan helyről, ami esetleg kimaradt a listámból, akkor szólj és szívesen felteszem a térképre is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük