Hollókő látnivalói: a hagyományőrző világörökségi falu

Hollókő, az alig 300 lelkes nógrádi falu volt a világ első faluja, amit az UNESCO világörökségi helyszínné választott. Az eredeti állapotában megmaradt falurész ma is lakott és igen kedvelt kiránduló hely. Ezek Hollókő látnivalói!

Hollókő

Hollókő látnivalói

Az eredeti állapotában megmaradt, 55 védett lakó épületből és egy templomból álló ófalu 1987-ben került fel az UNESCO kulturális és természeti világörökség listájára. A hagyományos palóc építészeti jellegzetességek valamennyi házban megtalálhatók. A házak egy részében ma is élnek, a többi pedig kiállítóhelyként szolgál.

Az útbaigazító holló-szobor a faluba vezető út elején.

Hollókőn sok múzeum található, mind hiteles képet mutat az itt élők egykori életéről.

Szent Márton-templom

Hollókő egyik jelképe a fatornyos Hollókői Szent Márton-templom. A római katolikus templom felszentelése Szent Márton püspök tiszteletére történt meg 1889-ben. Az egyszerű, téglalap alaprajzú, vályogból és terméskőből épült templom fából ácsolt tornya szögek felhasználása nélkül készült.

Palóc Babamúzeum

Közel 200 nagyméretű porcelán baba pompázik palócföld színes népviseleteiben.

Falumúzeum

A templommal szemben álló egykori lakóház 1964 óta múzeum. Állandó kiállítása egy közepes gazda-sági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását jeleníti meg.

Guzsalyas

A palóc portán a hollókői népviselet készítésével, történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Oskolamester háza

Belépve egy század elő oskola hangulata fogad.

Kézműves Nyomdaműhely

A műhely az 1900-as évek nyomdaműhelyébe vezeti be a látogatókat, ahol megismerhető egy 19. századi nyomdász élete, munkája, kipróbálhatók az eszközei.

Postamúzeum

A „Palócföld postája” című kiállítás két teremben mutatja be a több megyére terjedő néprajzi csoport a palócság postahálózatának fejlődését, és a palócokkal összefüggő postai emlékeket.

Szatyingos

Szövés bemutató, népviseletbe öltöztetés, kézműves foglalkozások és egyéb érdekességek várnak a házban.

Hollókő legófalu

Pár éve az egyik házban már a Hollókő legóból épített kicsinyített mását is megcsodálhatjuk.

Hollókő legofalu: 15 ezer LEGO-elemből építették meg a világörökségi falut

 

A vallásos ünnepekkor számos programmal készülnek a helyiek, hogy minél több fiatallal megismertessék a jellegzetes, régi népszokásokat. Különösen ismert a húsvéti hétfői locsolkodás hagyományának felelevenítése.

Hollókő

Hollókő

Ma a falu már minden lakosának tud munka lehetőséget biztosítani, sőt közel ötvenen a szomszédos településekről járnak át ide dolgozni.

Hollókő

Hollókő

Vár-alja tanösvény

A Vár-alja tanösvény a Vár-forrásból eredő patak völgyében vezet és a környék vízhez kötődő természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

Hollókő

Kertek-alja Tanösvény

A Kertek-alja tanösvény a Hollókői-patak völgyében, az ide lefutó kertek végében halad végig.

Biológiai tanösvény

Hollókő ófalu

A hollókői vár a Cserhát hegyei között, egy kiugró sziklaperemen magasodik, ahonnan fantasztikus kilátás tárul elénk a hegyekre és völgyben meghúzódó falura. Első említése az 1310-as években egy oklevélben történt.

Hollókői vár: pazar kilátás a Cserhátra és a világörökségi falura

A legenda szerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide, az épülő vár egy termébe záratta. A lányrabló nagy szerencsétlenségére a lány dajkája boszorkány volt, aki ahhoz, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel. Az ördög parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, mindaddig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte. Innen ered a vár és a falu neve.

A vár a 6. században török kézre került. A monda szerint Csák Máté és a törökök egykor a sziklába vájt ciszternába rejtették el a környékről összehordott, elrabolt aranyat.

A fantasztikus kilátáson túl panoptikum, 11-16. századból származó fegyvereket kiállító fegyverterem és meghitt hangulatú várkápolna várja a látogatókat.

 

A várban rendszeresek a programok is.

Hollókő

Hollókői Falusétajegy

Aki semmilyen látnivalót nem szeretne elmulasztani Hollókőn, az a Falusétajegy megvásárlásával 10 felejthetetlen helyszínt látogathat meg. Megcsodálhatja a középkori várat, kávét vagy más frissítőt fogyaszthat a Várkávézóban és felkeresheti az Ófalu múzeumuainak legjavát. Helyben készült finomságokat kóstolhat a Kalácsos Pékségben és a Gazduram Sajtboltjában, valamint süteményt az új szállodában. 

A falusétajegy a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Belépő a Falumúzeumba
  • Guzsalyas ház belépő
  • Sajtkóstoló a Gazduram Sajtboltjába
  • Kézműves játékok a Palóc Játszóházban
  • Egy frissító a Küszöb Információs Irodában (gyümölcslé vagy víz)
  • Bőrműves műhelylátogatás, bőr ajándéktárgy
  • Kelemen Ferenc fafaragó kiállítása és interaktív mesehallgatás az Oskolában
  • Szatyingos, szövő bemutató és szövőkeret kipróbálás
  • Egy kóstoló a Kalácsos pékségben

Falusétahegy a hétvégéken vásárolható az információs irodában.

Számos gyermekprogram, műhelylátogatás, táncház és izgalmas események sora várja a látogatókat Hollókőn a húsvéti ünnepektől a szüreti mulatságokig.

Hollókői hagyományőrző húsvéti programok

Hollókő évente négy napos Húsvéti Fesztivállal ünnepel és várja azokat, aki az „élő múzeumban” kívánnak megismerkedni a magyar húsvéti népszokásokkal és hagyományokkal. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, koncertek, családi és gyermekprogramok és természetesen az elmaradhatatlan locsolkodás feledhetetlen élményeket ígér a vendégeknek.

hollókői húsvét

Hollókő megközelítése

Budapest felől leggyorsabban az M3-as autópályán lehet megközelíteni, melyről a hatvani leágazásnál kell lehajtani. Az autópályáról letérve a 21-es úton, Pásztó felé kell kanyarodni, majd a Szécsény felé vezető útra kanyarodni. Menetidő kb.: 1,5-2 óra

Hasznos információk a Hollókőre érkezőknek

Parkolni a táblával jelzett, a község végében kialakított nagy parkolóban lehet. A parkolási díj személyautó/motorkerékpár esetében 400.-Ft/óra, autóbusz esetében 1500.-Ft/óra. Napidíj (3 órát meghaladó várakozási időn túl) személyautó/motorkerékpár esetében 1200.- Ft, autóbusz esetében 4.500.- Ft. A parkolójegy megvásárlásával támogatni tudják a világörökségi település megfelelő állapotban történő megőrzését.

A Küszöb Információs Iroda a hét minden napján nyitva áll az érdeklődők részére a nagy parkolóban, az Ófalu bejáratától kb. 100 méterre.

Látnivalók Hollókő közelében

Hollókőt az országos kéktúra útvonala is érinti. A környéken járva Mátraverebély Mária-kegyhelye és templom feletti hegyoldal kemény kőszikláiba vájt remetelakásait, a szécsényi Forgách-kastélyt és a Tar községben Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére emelt buddhista szentélyt és emlékpavilont  érdemes felkeresni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük