Hollókő látnivalói: a hagyományőrző világörökségi falu

Hollókő, az alig 300 lelkes nógrádi falu volt a világ első faluja, amit az UNESCO világörökségi helyszínné választott. Az eredeti állapotában megmaradt falurész ma is lakott és igen kedvelt kiránduló hely. Ezek Hollókő látnivalói!

Hollókő

Hollókő látnivalói

Az eredeti állapotában megmaradt, 55 védett lakó épületből és egy templomból álló ófalu 1987-ben került fel az UNESCO kulturális és természeti világörökség listájára. A hagyományos palóc építészeti jellegzetességek valamennyi házban megtalálhatók. A házak egy részében ma is élnek, a többi pedig kiállítóhelyként szolgál.

Az útbaigazító holló-szobor a faluba vezető út elején.

A babamúzeum, a tájház és a faluház mind hiteles képet mutat az itt élők egykori életéről. Pár éve az egyik házban már a Hollókő legóból épített kicsinyített mását is megcsodálhatjuk.

Hollókő legofalu

A vallásos ünnepekkor számos programmal készülnek a helyiek, hogy minél több fiatallal megismertessék a jellegzetes, régi népszokásokat. Különösen ismert a húsvéti hétfői locsolkodás hagyományának felelevenítése.

Hollókő

Hollókő

hollókői húsvét

Ma a falu már minden lakosának tud munka lehetőséget biztosítani, sőt közel ötvenen a szomszédos településekről járnak át ide dolgozni.

Hollókő

Hollókő

Hollókő

Hollókő ófalu

A hollókői vár a Cserhát hegyei között, egy kiugró sziklaperemen magasodik, ahonnan fantasztikus kilátás tárul elénk a hegyekre és völgyben meghúzódó falura. Első említése az 1310-as években egy oklevélben történt.

A legenda szerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide, az épülő vár egy termébe záratta. A lányrabló nagy szerencsétlenségére a lány dajkája boszorkány volt, aki ahhoz, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel. Az ördög parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, mindaddig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte. Innen ered a vár és a falu neve.

A vár a 6. században török kézre került. A monda szerint Csák Máté és a törökök egykor a sziklába vájt ciszternába rejtették el a környékről összehordott, elrabolt aranyat.

A fantasztikus kilátáson túl panoptikum, 11-16. századból származó fegyvereket kiállító fegyverterem és meghitt hangulatú várkápolna várja a látogatókat.

Hollókő

A várban rendszeresek a programok is.

Hollókő

Hollókőt az országos kéktúra útvonala is érinti. A környéken járva Mátraverebély Mária-kegyhelye és templom feletti hegyoldal kemény kőszikláiba vájt remetelakásait, a szécsényi Forgách-kastélyt és a Tar községben Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére emelt buddhista szentélyt és emlékpavilont  érdemes felkeresni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük