Vajai Vay-kastély, ahol a Rákóczi-szabadságharcot tervezték

A Vay család egykori, reneszánsz kastélyában II. Rákóczi Ferenc folytatott 1703-ban és 1711-ben fontos tárgyalásokat. Itt nyílt meg a Vay Ádám Múzeum a kuruc korra emlékeztető kiállításokkal. A Vay-kastély udvarán a kuruc kor jeles alakjainak mellszobraival ismerkedhetünk meg.

Vajai Vay-kastély

Vaja nevét az oklevelekben 1272-ben említik először, IV. Béla király birtokadományozásakor. 1312-ben már a Vay család birtokaként említik a települést. 1370 körül Vay László váradi püspök a tulajdonosa. A család címerét Vay Titusz kapta Zsigmond királytól hűségéért, vitézi tetteiért.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaja városában 1964-ben alapították a Vay Ádám Múzeumot a Vay család 17. századi várkastélyában. Az intézmény elsődleges feladata a Rákóczi-kor kutatása, a szabadságharc emlékének és kuruc hagyományoknak az ápolása. Kiállításai többek között a várkastély egykori berendezését, valamint Rákóczi fejedelem korát mutatják be.

Vajai Vay várkastély

Vajai Vay-kastély története

A kastély három szakaszban épült. A 17. század elején húzták fel a főépületet reneszánsz stílusban. 1659-ben építették hozzá az északi tornyot. Végleges arculatát a 18. század elején, a déli torony elkészültével nyerte el.

Az 1860-as években nagy átalakításokat, modernizálásokat végeztek, amivel megszüntették az épület reneszánsz jellegét. A belső terekben és a homlokzaton a ma látható asztalos szerkezetűre cserélték a kőkeretes ajtókat, ablakokat.

Vajai Vay várkastély

1850-ben gróf Vay Ábrahám romantikus stílusban építtette át a Vay-kastélyt.

Az épület első műemlékvédelmi igényű restaurálására 1960–62 között került sor. Ekkor már törekedtek az eredeti állapot bemutatására.

Az 1996–2004 között lezajlott nagyszabású helyreállítási, restaurálási munkák során még közelebb vitték a kastélyt a 17. századi arculatához.

2003-ban készített fotómon jól látszik, hogy jól halad a restaurálás. A torony már új tetőzetet és szín kapott.

Vajai Vay várkastély

Vajai Vay várkastély

A vár lakóhely szerepet töltött be, különösebb hadászati jelentősége soha nem volt. A magyar történelembe a Rákóczi-szabadságharc ideje alatt írta be magát. II. Rákóczi Ferenc először 1703-ban járt itt. A kurucok egyik legendás vezérét, Vay Ádámot arra kérte, hogy a család támogassa a felkelés ügyét. Itt fogalmazták meg a felkelésre való felhívást, amit aztán 1703. június 27-én Munkácson intézett a magyar néphez.

Majd 1711-ben pedig gróf Pálffy János horvát bánnal, a Habsburg fegyveres erők parancsnokával tárgyalt az esetleges fegyverletételről. Nem tudtak egyességre jutni, ezért Rákóczi és Vay Ádám 1711. február 21-én örökre elhagyta Magyarországot, Lengyelország felé vette az irányt. Innen később Törökországba, Rodostóba költözött. Itt élt az az 1735-ös haláláig. Hosszas előkészítő munka eredményeként Rákóczi hamvait 1906. október 29-én Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

Vajai Vay várkastély

A múzeum sok értékes tárgyat mutat be a kuruc időkből. Az első emeleti boltíves díszterem stukkódíszítése egyidős a kastéllyal, a 2000-es kutatások során került elő.

Vajai Vay várkastély

A második emeleti nagyterem mennyezetfreskóját 1896-ban készítette Lohr Ferenc Vay Ádám megrendelésére. A Vay-család ezzel a műalkotással kívánt emléket állítani a honfoglalás ezredik évfordulójának. A festő a nikápolyi csata (1396) azon pillanatát örökítette meg, amikor a Vay Titusz (Tihamér) hozzásegíti Zsigmond királyt a csatából történő megmeneküléshez. Vay Titusz e tettéért címert és pallosjogot kapott 1418-ban a királytól.

Vajai Vay várkastély

Nyitvatartási és egyéb információk a Vajai Vay-kastély és múzeum hivatalos oldalán találhatók.

Egyéb látnivalók Vaján

A népi építészeti hagyományokat jól bemutató nádfedeles, kontyos parasztház ad helyet a tájháznak. Itt megismerkedhetünk a közép-nyírségi paraszti ház- és lakáskultúrával valamint a szövéssel.

Az egyhajós, támpilléres református templom előtt helyezték el Vay Ádám generális turulmadaras síremlékét. Rákóczit a tábornok Lengyelországig követte a száműzetésben. Az Ő hamvait is a fejedelmével egyidőben hozták haza.

A 14. századi gótikus eredetű templom 18. századi kétszintes tornyának négy fiatornyos sisakja alatt körbejárható a kerengő.

A Vajai-víztározó a település déli szélénél kezdődik, ingólápja védett természeti érték. A 81 hektáros tó halászatra, horgászatra alkalmas.

Vay-kastély további fotókon Egresi Jánostól

https://www.facebook.com/pg/europaihataroknelkul/photos/?tab=album&album_id=679504358797443

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük