Makovecz Imre csodálatos templomai

Makovecz Imre, a magyar organikus építészet legnagyobb alakja fantasztikus életművet hagyott ránk. Legszebb templomait gyűjtöttem egy csokorba. Sőt a meg nem épült budapesti templomának makettjét is megmutatom.

Makovecz Imre templomai

Millenniumi templom, Csíkszereda – Erdély

Makovecz Imre templomai

Millenniumi templom, Csíkszereda – Erdély

Makovecz Imre munkássága

Makovecz Imre (1935-2011) munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, de ezeknek csak a fele épült meg. Templomaival és közösségi épületeivel a határainkon túl is találkozhatunk. A nemzetközi hírnevet a Sevillai Világkiállításra épített pavilon hozta meg számára, amit azóta sem bontottak le. A tartalmas életműből a templomok mellett kiemelkedik a siklósi borház, a makói Hagymatikum és a Remény hídja park projekt óvodája Mongóliában, valamint a Bartók Béla színpadi műveihez – A fából faragott királyfihoz, A kékszakállú herceg várához és A csodálatos mandarinhoz – tervezett díszletei. Épített óvodát, iskolát, uszodát, művelődési házat, sőt a felcsúti Futballstadion is tanítványaival közös munkája.

Makovecz Imre templomai

Árpádkori templom alapjaira épült templom, Vargyas – Erdély

Makovecz Imre templomai

Makovecz Imre az organikus építészet legnagyobb magyar képviselője. Munkásságát gyakran hasonlítják a katalán nagy mesteréhez, Antoni Gaudiéhoz.

Jellegzetes, ősi magyar motívumokkal díszített templomai méltán vívták ki a nemzetközi építész szakma elismerését is.

Makovecz Imre templomai

Szent István király templom – Százhalombatta

Makovecz Imre templomai

Szent István király templom – Százhalombatta

Makovecz Imre templomai

Evangélikus templom, Siófok

Makovecz Imre templomai

Evangélikus templom, Siófok

Makovecz Imre templomai

Boldogasszony-kápolna, Pilisszántó

Makovecz Imre templomai

Szentlélek római katolikus templom, Paks

Makovecz Imre templomai

Görög katolikus templom, Csenger

Makovecz Imre templomai

Adventista templom – Csenger

Zalavár

Zalavár

Utolsó terv, Devecser Újjászületés kápolna

Igaz nem templom, de szerintem a sorba illik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Stephaneum épülete Piliscsabán.

Makovecz Imre templomai

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Stephaneum – Piliscsaba

Makovecz Imre templomai

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Stephaneum – Piliscsaba

Makovecz Imre meg nem épült templomai

2014-ben a Vigadó épületében tartottak egy kiállítást a Makovecz életmű bemutatására. Itt megnézhettük többek közt a 2005-ben tervezett, de máig meg nem épített, Felső-Krisztinavárosi templom makettjét. A Szent Mihály templom nevet viselő alkotást Makovecz Imre élete fő művének tekintette. A sors különös fintora, hogy épp ennek megépítése is várat még magára. Nem ez az egyetlen budapesti templomterve ami nem valósult meg. Terv maradt a 1992-1993 között a Gellért-hegyre tervezett Pálos kolostor és a 1990-1993 között Gazdagrétre megálmodott Római katolikus templom is.

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

A magyar építészet kiemelkedő személyisége távozásával hatalmas űrt hagyott maga után. Több tanítványa és követője folytatja az általa megkezdett munkát és talán még arra is van remény, hogy a mester egyik régi terve alapján felhúznak egy új épületet. Talán épp Budapesten és talán épp egy templomot.

A képek egy része saját fotó, a többi pedig innen származik.

Jelenleg is több Makovecz Ismre névéhez köthető templom van építés alatt és több épület felújítása folyik állami támogatással.

Budapestnek két Makovecz Imre temploma van, illetve lesz hamarosan. Újra felcsillant a remény arra is, hogy valaha elkészül a grandiózus Szent Mihály katedrális is.

Ha szeretnél tüzetesebben megismerkedni a nagyszerű építész munkásságával, akkor ajánlom figyelmedbe az ingyenesen látogatható Makovecz-házat.

Makovecz Imre háza

Update: 2021. szeptember 26-án felszentelésre került Budapest első Makovecz-temploma. Az Összetartozás református templom Makovecz Imre elképzelései alapján készült, a tervek részleteit a világhírű építész tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki.

Budapest első Makovecz-temploma - Pesterzsébeti Összefogás-templom

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Nagy-Imecs Zsuzsánna szerint:

  Székelyudvarhelyen is lehetett volna Makovecz tervezésű, ökumenikus templom, hiszen a Bethlen negyed( Céhek utca- Bethlenfalvi utca) kereszteződése egy ideig üresen állt! Akkortájt a terület a reformátusoknak volt kiutalva templomépítésre. Katona Ádám jött a híres építész képvisélőjeként, hogy egyeztessünk a különböző felekezetekkel. A katolikusoknak akkortájt a Móra iskola alatti terület volt kijelölve, és nem igazán akartak belemenni az ökumenikus templom ötletébe, az unitáriusoknak talán tégla, cserép volt leszegődve, tehát mi reformátusok magunkra maradtunk. Utána pedig nekünk a Bethlen negyedi kazánházat kellett átalakítanunk lelki otthonná! Így meghiúsult a Makovecz- templom ötlet. Pedig most milyen büszkék lehetnénk és mi is felsorakozhatnánk a híres templomok sorába! A sors iróniája, hogy a három felekezet a székelyudvarhelyi Bethlen negyedben teljes harmóniában él. Az ökumenikus héten egymás templomait látogatjuk. Milyen gyönyörű látvány lenne a Haberstumpf villa(ma múzeum) mellett lenne még egy impozáns ökumenikus templom( de persze akkor nem lenne a Mol- kút?) Ez volt, igaz volt…… sajnos….

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsuzsánna!

   Köszönjük, hogy megosztottad velünk a történetet.
   Igazán kár, hogy így alakult. 🙁
   Gondolom, sokan bánják már, hogy így alakult.

 2. Zalai Boldogasszony Alapítvány szerint:

  Örömmel egészítem ki a felsorolást: 2019.aug.15.- én püspöki szentmise keretében adták át a zalaegerszegi Gébárti-tó partján Makovecz Imre tervei (2009.február) alapján felépült Boldogasszony kápolnát.

  • Nagy Jucó szerint:

   Nagyon köszönöm a kiegészítést! Megnéztem interneten, nagyon szép a templom is és a környezete is. Méltó a tervező hírnevéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük