Virtuális barangolások a Google Arts@Culture oldalon

Múzeumok és világhírű műalkotások, ikonikus épületek és lenyűgöző kulturális nevezetességek tárulnak fel a szemünk előtt a Google Arts@Culture oldalain. Otthonunkból barangolhatjuk be Machu Picchu romvárosát, beleshetünk az Uffizi képtárba és a versailles-i kastély nagytermébe, művészeti alkotások részleteit fedezhetjük fel szakértők irányításával – és ez csak néhány példa a Google nyújtotta lehetőségeinek végtelen tárházából.

Amszterdam Rembrandt Múzeum

Mi a Google Arts@Culture és mire használható?

A Google Arts & Culture a Google kulturális szolgáltatása, amit azért hoztak létre, hogy elérhetővé tegyék a világ vizuálisan ábrázolt kincseit.

A folyamatosan bővülő platform a Google „20 százalékos idő” politikájának eredményeként jött létre. Arra ösztönözték az alkalmazottakat, hogy idejük 20%-át saját, innovatív, érdekes projektre fordítsák. Az alkalmazottak egy kis csoportja kidolgozta a művészeti és kulturális platform koncepcióját, amivel a cég technológiáját felhasználva a múzeum művészeti alkotásainak hozzáférhetőbbé tételét kívánták megvalósítani a nagyközönség számára.

A Google Arts@Culture céljai jól illeszkednek a cég küldetéséhez: „a világ információinak rendszerezése, és általánosan hozzáférhetővé és hasznossá tétele”. 2009 közepén a Google vezetői elhatározták, hogy támogatják a projektet.

A projekt végül 2011. február 1-jén indult el a Google Kulturális Intézet irányításával, valamint 17 nemzetközi múzeum, többek között a londoni Tate Galéria, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum és a firenzei Uffizi közreműködésével. A Google szerverrel, szoftverrel, a múzeumok pedig együttműködésükkel járulnak hozzá ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben mutassák be gyűjteményeik kiemelkedő darabjait.

2013 április 3-án a Google egy jelentős fejlesztéssel jelentkezett, ezúttal 151 múzeummal működött együtt. Majd folyamatosan bővültek az együttműködések. Manapság több tízezer műalkotást tekinthető meg a világ minden részéről. Jelenleg 18 nyelven érhető el, beleértve az angol, japán, indonéz, francia, olasz, lengyel és portugál nyelveket. Azonban aki nem érti ezeket a nyelveket, annak sem kell bánkódnia, mert a Google fordító segítségével bármiylen nyelvre, így magyarra is lefordítható minden oldal.

Az oldal ehetővé teszi felhasználói számára a partnermúzeumok galériájának virtuális megtekintését, műalkotások fizikai és tartalmi felfedezését, virtuális gyűjtemények összeállítását. A Google Street View technológiáját használja fel teremről teremre be is járhatjuk ezeket a múzeumokat.

A keresési funkcióval egyszerűen választhatjuk a bennünket érdeklő témákat, múzeumokat, műremekeket. Egyes műtárgyak fotóit is letölthetjük legálsan.

Magyarországi múzeumok megtalálhatók az oldalon. Jelenleg 15 budapesti gyűjteményben barangolhatunk virtuálisan.

Szintén megtalálhatók az UNESCO világörökségi helyek is, már mind a nyolc magyar UNESCO helyszínről olvashatunk.

A Google Google Arts@Culture szolgáltatását az alábbi linken éred el:

https://artsandculture.google.com/

De, ha rám hallgatsz, csak akkor fogsz hozzá, ha sok időd van. Engem legalább is nagyon lenyűgöz az ott található információáradat és hosszan el tudok merülni az érdekesebbnél érdekesebb műalkotások, múzeumok tengerében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük