Történelmi Magyarország középpontja és Trianon-emlékmű Szarvason

Szarvason, a Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország középpontja emlékmű, melyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki az 1880-as években. Nagyobb jelentőséget az 1920. június 4-i trianoni döntés után kapott. A kialakított emlékúton két székely kapun áthaladva és Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztő emlékművet érintve juthatunk el a középpontot jelölő szélmalomhoz.

Történelmi Magyarország középpontja

Történelmi Magyarország középpontja

A történelmi Magyarország közepét jelző helyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki az 1880-as években, ami szinte egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével. A középpontot ezután a térképek is jelölték.

Kilenc évvel a trianoni döntés után merült fel először, hogy Nagy-Magyarország geometriai középpontját egy emlékművel kellene megjelölni. 1939-ben emlékeztetve az egykor itt állt Kreszan-féle szélmalomra egy stilizált szélmalomépületet építettek Gödri István községi mérnök terve alapján. Mivel az eredeti helyszínt alkalmatlannak találták arra, hogy ott nagyobb rendezvényeket tartsanak, ezért ettől pár száz méterre délnyugatra, a Holt-Körös partjára jelölték ki az emlékmű helyét.

Az emlékmű a második világháború után jelentős pusztulásnak indult. Az 1980-as évekre ajtajától, vitorláitól megfosztották, feliratait leverték. 1993-ban Szarvas Önkormányzata helyreállította az emlékművet.

Az államalapítás 1000. évfordulójára emlék utat alakítottak ki. Az 1,1 km-es út az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul, egy székely kapun át felvezet a Holt-Körös körtöltésére. A gáton 17 állomást hoztak létre, az ide állított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek. Az út végén egy másik székely kapun át jutunk el a történelmi Magyarország közepének nevezett szélmalomhoz. 

A helyet 2011. november 7-én történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Az emlékművet a városban közlekedő hajójártok, így a Pepi-kertből, vagyis a Szarvasi Arborétumból indulók is érintik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük