Pannonhalmi Bencés Apátság és a Szent Márton-bazilika

A Pannonhalmi-dombság (Sokoró) középső dombján, a Szent Márton-hegyen magasodik a több mint ezer éves Pannonhalmi Apátság, teljes nevén a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A Szent Márton-bazilika és monostor alapjait Géza fejedelem rakta le. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült épületegyüttes évszázadok óta szellemi központ, hihetetlenül nagy, felhamozott kulturális értékkel. Az apátság arborétuma és lombkorona sétánya egész évben szabadon látogatható.

Pannonhalmi Bencés Apátság

Pannonhalmi Bencés Apátság rövid története

Géza, Árpád-házi fejedelem helyezte először népét a római egyház oltalma alá, s ezzel az európai kultúrkörhöz kapcsolta a magyarságot. A Szent Márton-bazilika és -monostor alapjait Géza fejedelem rakta le a bencés rend számára. Az apátság a több mint ezer éves magyar történelem egyik legősibb emléke, a legrégibb magyar apátság.

A kezdetek

A pannonhalmi apátság megalapítását követően országszerte számos további hasonló egyházi intézményt hoztak létre, ami a királyi ház megerősödött hatalmát és a kerezstény egyház privilegizált helyzetét jelképezte.

Bencés barátok Géza fejedelm hívására Kr. u 996-ban jelentek meg először az egykori római provincia, Pannónia területén található szent domb vidékén. Hamarosan el is kezdtek egy missziós kápolnát építeni. A munkálatok befejezését Géza azonban már nem érhette meg, azt István király idején 1001-ben szentelték fel.

A hely kiválasztása nem volt véletlen. Pannonhalmán már korábban is álltak épületek. Az elsőt, a Sabaria Sicca nevű erődöt még a rómaiak építették. 800-ban pedig Nagy Károly frank császár emeltetett itt egy templomot Szent Mártonnak, avarok legyőzésének emlékére. géza idejében ezeknek az épületenek már csak a romjai álltak.

Pannonhalmi apátság

A Magyarországra érkezett bencések jól ismerték a római katona, a gallok megtérítésében nagy szerepet játszó, később püspökké választott és szentté avatott Márton történetét, aki halála után Franciaország egyik legnagyobb szentje lett. A legenda szerint Szent Márton, a később tours-i püspökké választott szent jóságos, szerény embervolt, nem akarta elfogadni a püspöki kineveztést és azért a libaólba bújt. A ludak azonban gágogásukkal elárulták.

A bencések a pannohalmi romokban vélték felfedezni Sabaria Siccát, Szent Mártos szülőhelyét, ezért telepedtem meg ezen a helyen.

A kolostorukat a közelben született szentről, Szent Mártonról nevezték el.

Pannonhalma elnevezés újkori, Kazinczy Ferencnek köszönhető. Ezt megelőzően a települést is Szentmártonnak hívták.

Viszontagságos folytatás

A kolostor a XII. században leégett. A ma látható, 1224-ben emelt templom a harmadik szentély a területen, amely az  előző épületek néhány részét is magában foglalja. A háromhajós, gótikus boltozattal fedett baziklika egyedüálló értéke a Szent Benedek- és Szűz Mária-kápolna, valamint kőbordás csillagboltozatos szentélye. A márvány főoltár és a szószék Storno Ferenc tervei szerint készült.

1472-ben Mátyás király átvette a kolostort és széleskörű felújításba kezdett. Ekkor épült a mai kerengő és néhány más vallási épület, a kolostort pedig megerősítették. Ennek ellenére a szerzetesi élet nehézzé vált, mert a kolostor megrongálódott egy tűzvészben.

1575-ben csaknem teljesen elnéptelenedett az apátság, 1594-been pedig a törökök foglalták el.

A közösség 1638-ban tért vissza. A ma is látható barokk épületeket, köztük a reflektóriumot 1722 és 1768 között emelték.

Nagy csapás volt a kolostor alkói számára, hogy 1786-ban II. József feloszlatta a bencés rendet is.

1802-ben, I. Ferenc idején került sor a rend visszaállítására.

Pannonhalmi Bencés Apátság

Az apátság mai formáját a 19. század elejei hatalmas építkezéseknek köszönhetjük. Ekkor készült el a könyvtárépület és a templom 55 méter magas klasszicista tornya. Ez utóbbi a magyar klasszicista építészet legismertebb alkotása.

A híres gimnázium épülete 1943-ban készült el.

A Pannonhalmi apátság egyike a nyolc magyar UNESCO világörökségi helyszínnek, 1996 óta áll védettség alatt.

Pannonhalmi apátság látnivalói

A díszes refektórium (ebédlő) nem látogatható.

A Krisztus életét ábrázoló színes üvegablakok meleg fénnyel töltik meg a templomot

Pannonhalmi bencés apátság

A neoklasszicista könyvtárban több, mint 400.000 könyv, köztük nem egy ritkaság is található. Ez Európa egyik legnagyobb egyházi gyűjteménye.

Pannonhalmi Bencés Apátság könyvtára

A levéltár leghíresebb okmánya Tihanyi Apátság alapító levele 1055-ben íródott. Ez az irat a legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünk.

A Pannonhalmi Bencés Apátság 1996 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Azóta egyre több látogatót vonz szerte a világból.

Habsburg Ottó kérésére halála után a pannonhalmi altemplomban helyezték el szívurnáját, ahova a déli mellékhajóból juthatunk le.

Pannonhalmi Apátság arborétuma

A Pannonhalmi Apátság övező vidék erdei fákból, virágokból, honos éss egzotikus sövényekből, dísznövényekből és természetes tölgyerdőből álló arborétumot foglal magába. A 22 hektáron elterülő kert mindig is fontos szerepet játszott a szerzetesek életében. Itt termelték meg a szükséges zöldségféléket, valamint gyógy- és fűszernövényeket termesztettek. 1830-ban már közel 80 fa- és cserjefaj élt az apátság arborétumában. Az angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években.

téltemető virágok a Pannonhalmi arbortéumban

Az apátsági arborétum tavasszal téltemetőktől sárga, nyáron a leveldulák és fűszernövények illatoznak. A levendula a Földközi-tenger vidékén őshonos félcserje. Pannonhalmán a 18. század óta termesztik. Kellemes illata és gyógyhatása miatt igen kedvelt az idelátogató turisták körében. A hagyományos zakcsóba zárt változat mellett illóolaj és kozmetikum formájában is árusítják.

Az arborétumba pár éve halat formázó lombkorona sétányt is építettek. A hal ez első kersztények fontos szimbóluma volt. A fűszerkertben termelt növényeket, köztük a levendulát is sokoldalúan feldolgozzák és a termékeket árusítják.

Az arborétum ingyenesen, önálló séta keretében látogatható.

Pannonhalmi Apátság látogatása

Az épületegyüttes napjainkban is otthont ad egy iskolának és a szerzetesi közösségnek. Különlegességeket kínáló étterme is figyelemre méltó, ahol pl. levendulás desszerteket is kóstolhatunk. Ottjártunkkor én a levendulás sajttortát kóstoltam. Bátran ajánlom mindenkinek!

Az apátság ajándékboltjában a könyvek, képeslapok mellett gyógyteákat, borokat, likőröket, csokoládét, illóolajokat és kozmetikumokat is találunk, melyeket mind az apátsági termékek.

Az apátság belső tereinek látogatása csak helyi idegenvezetés mellett lehetséges.

Pannonhalmát II. János Pál pápa is meglátogatta az apátság milleniuma alkalmából rendezett ünnepségek keretében.

Nyitvatartási és egyéb információkat az apátság hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük