Pannonhalmi Bencés Apátság és a Szent Márton Bazilika

A Pannonhalmi-dombság (Sokoró) középső dombján, a Szent Márton-hegyen magasodik a több mint ezer éves Pannonhalmi Bencés Apátság (Pannonhalmi Főapátság). Az UNESCO világökséi listára is felkerült apátság évszázadok óta szellemi központ, hihetetlenül nagy, felhamozott kulturális értékkel.

Pannonhalmi Bencés Apátság

Pannonhalmi Bencés Apátság

Bencés barátok Géza fejedelm hívására Kr. u 996-ban jelentek meg először az egykori római provincia, Pannónia területén található szent domb vidékén. Hamarosan el is kezdtek egy missziós kápolnát építeni. A munkálatok befejezését Géza azonban már nem érhette meg, azt István király idején 1001-ben szentelték fel.

A kolostorukat a közelben született szentről, Szent Mártonról nevezték el. A legenda szerint Szent Márton, a később tours-i püspökké választott szent Savaria, mai nevén Szombathely környékén született. Ugye ismerős a története a libákkal? A jóságos, szerény ember nem akarta elfogadni a püspöki kineveztést és azért a libaólba bújt. A ludak azonban gágogásukkal elárulták.

Pannonhalma elnevezés újkori, Kazinczy Ferencnek köszönhető. Ezt megelőzően a települést is Szentmártonnak hívták.

A kolostor a XII. században leégett. A ma látható, 1224-ben emelt templom a harmadik szentély a területen, amely az  előző épületek néhány részét is magában foglalja. A háromhajós, gótikus boltozattal fedett baziklika egyedüálló értéke a Szent Benedek- és Szűz Mária-kápolna, valamint kőbordás csillagboltozatos szentélye. A márvány főoltár és a szószék Storno Ferenc tervei szerint készült.

1472-ben Mátyás király átvette a kolostort és széleskörű felújításba kezdett. Ekkor épült a mai kerengő és néhány más vallási épület, a kolostort pedig megerősítették. Ennek ellenére a szerzetesi élet nehézzé vált, mert a kolostor megrongálódott egy tűzvészben.

1575-ben csaknem teljesen elnéptelenedett, 1594-been pedig a törökök foglalták el.

A közösség 1638-ban tért vissza. A ma is látható barokk épületeket 1722 és 1768 között emelték. A díszes refektórium (ebédlő) nem látogatható.

Pannonhalmi Bencés Apátság

Az apátság mai formáját a 19. század elejei hatalmas építkezéseknek köszönhetjük. Ekkor készült el a könyvtárépület és a templom klasszicista tornya. Ez utóbbi a magyar klasszicista építészet legismertebb alkotása.

Pannonhalmi Bencés Apátság könyvtára

A könyvtárban több, mint 400.000 könyv, köztük nem egy ritkaság is található.

A levéltár leghíresebb okmánya Tihanyi Apátság alapító levele 1055-ben íródott. Ez az irat a legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünk.

A Pannonhalmi Bencés Apátság 1996 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Azóta egyre több látogatót vonz szerte a világból. 

Habsburg Ottó kérésére halála után a pannonhalmi altemplomban helyezték el szívurnáját, ahova a déli mellékhajóból juthatunk le.


Az épület együttes napjainkban is otthont ad egy iskolának és a szerzetesi közösségnek.

Az Apátság övező vidék erdei fákból, virágokból, honos éss egzotikus sövényekből, dísznövényekből és természetes tölgyerdőből álló arborétumot foglal magába levendulással, ahova pár éve lombkorona sétányt is építettek. A fűszerkertben termelt növényeket, köztük a levendulát sokoldalúan feldolgozzák.

A levendula a Földközi-tenger vidékén őshonos félcserje. Pannonhalmán a 18. század óta termesztik. Kellemes illata és gyógyhatása miatt igen kedvelt az idelátogató turisták körében. A hagyományos zakcsóba zárt változat mellett illóolaj és kozmetikum formájában is árusítják. Különlegességeket kínáló étterme is figyelemre méltó, ahol pl. levendulás desszerteket is kóstolhatunk. Ottjártunkkor én a levendulás sajttortát kóstoltam. Bátran ajánlom mindenkinek!

Az apátság ajándékboltjában a könyvek, képeslapok mellett gyógyteákat, borokat, likőröket, csokoládét, illóolajokat és kozmetikumokat is találunk, melyeket mind az apátsági termékek.

Az apátság látogatása csak helyi idegenvezetés mellett lehetséges.

Nyitvatartási és egyéb információkat az apátság hivatalos oldalán találsz.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 166
  • 6
  •  
  •  
  • 166
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük