Magyarország UNESCO világörökségi helyszínei térképpel

Magyarországról eddig 8 helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. További 10 csodálatos helyszín pedig a világörökségi várományosi listán vár a pozitív elbírálásra. Térképen is mutatom, hogy melyek a magyar világörökségek és hol találhatók Magyarország világörökségi helyszínei.

Magyarország világörökségi helyszínei - Hollókő

Magyarország világörökségi helyszínei

Az UNESCO 1972-ben hozta létre a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményt, melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Két évvel később már az első két magyar helyszín fel is került a rangos listára.

Jelenleg nyolc magyar viláágörökségi helyszín van, ezek közül hét a kulturális, egy pedig a természeti kategóriába tartozik. Ez utóbbi az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai.

Kettő pedig határainkon túlnyúló, úgy nevezett közös helyszín. Az Aggteleki-karszt és a
Szlovák-karszt barlangjai
címet viselő északi szomszédunkkal, Szlovákiával közös. Míg a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj a „sógorokkal”, azaz Ausztriával.

Legutoljára 2002-ben bővült a magyar világörökségi helyek listája, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájjal.

Hollókő – a hagyományőrző palóc falu

A Nógrád megyében található palóc falu, Hollókő Budapesttel egyidőben, elsőként került fel a listára. Hazánk egyetlen világörökségi faluja a tradicionális építészet és a falusi élet hagyományainak őrzésével vívta ki az elismerést. A falu házainak többsége ma is lakott, az egyikben alakították ki a falumúzeumot.

Magyarország világörökségi helyszínei - Hollókő

Budapest- a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út

Budapest a világ egyik legszebb panorámáját nyújtó városa. A világörökségi helyszínhez a budai Várnegyed, a Duna két partja és az Andrássy út tartozik. Budáról a Budai Várnegyedet, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt foglalja magában.

A pesti oldalon a Duna-parti sáv és épületei, építményei élveznek védettséget: Országház, a Magyar Tudományos Akadémia, Gresham-palota, Vigadó. A terület négy Duna-hídja, a Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd szintén része a világörökségnek.

2002-ben bővítéssel csatlakozott még az Andrássy út és a Hősök tere a Millenniumi emlékművel, a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút. Ezutóbbi maga nemében a legrégebbi a kontinens szárazföldi részén és a londoni után második Európában.

Magyarország világörökségi helyszínei - Budapest

Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Magyarország és Szlovákia közös világörökségi helyszínén eddig 712 barlangot tártak fel, ebből 273 nyílik magyar területen. A karsztrendszerben egy jéggel teli szakadék is található ami, tengerszint feletti magasságát figyelembe véve egyedülálló Európában. A barlangrendszer egy része látogatható, legfőbb látványosság a Baradla-barlang hatalmas álló és függő cseppköveivel. A barlangban több tízmillió év történetét lehet tanulmányozni: megkövült állatmaradványok (fosszíliák) is előkerültek, és a barlangokban lakó kőkori emberekről is találtak bizonyítékokat.

Magyarország világörökségi helyszínei - Aggtelek

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

Az apátság és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. 996-ban jelentek meg a dombvidéken a szerzetesek, a monostor alapítása Géza fejedelemhez köthető. I. (Szent) István főapátsági rangra emelte, majd ezer évvel később bekerült az UNESCO világörökségek közé. A könyvtár dísztermében értékes kéziratokat és ősnyomtatványokat őriznek, mint például a Tihanyi Apátság alapítólevele. Az épületegyüttesben jelenleg is élnek szerzetesek, akik egy iskolát is működtetnek.

Magyarország világörökségi helyszínei - Pannonhalma

Hortobágyi Nemzeti Park – Puszta

A Hortobágy füves pusztái, gémeskútjai és a híres kilenclyukú híd 1999-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi Listára. A hortobágyi Puszta Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, egyúttal az ember és a természet kétezer éves harmonikus együttélésének kiemelkedő példája.

Hortobágy

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Sopianae, a mai Pécs az egykori római provincia, Pannonia fontos települése volt. A 18. század végén fedezték fel a 4. századi ókeresztény közössége temetőjét benne a kápolnát, sírkamrákat és épített sírokat. Az ókeresztény sírkamrák közül három látogatható.

pécsi ókeresztény sírkamrák

Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj

A Fertő-tó Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava is egyben. A Fertő-táj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne. Kétharmada Ausztriához, többi része Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt, míg osztrák oldalról több község mellett a Neusiedler és Seewinkel park tartoznak a helyszínhez.

Fertődi Esterházy-kastély

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj

A tokaji borvidék az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen formában való továbbélésének köszönhetően érdemelte ki a Világörökségi rangot. 132 négyzetméternyi szőlőtermő területet és 27 települést foglal magában. Többek közt része a 11. században alapított Tokaj, aminek a török eredetű neve szőlőt jelent. Sátorlaljaújhelyen az Ungvári pince 27, több szinten kialakított, egymáshoz kapcsolódó pincéből áll. Hercegkút település mindkét végén találunk egy-egy pincesort.

UNESCO világörökségek összefoglaló táblázata

MegnevezésHelyszínTípusMióta?
1.Hollókő ófalu és környezeteHollókőKulturális1987
2.Budapest- a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy útBudapestKulturális1987/2002
3.Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjaiAggteleki karsztTermészeti1995
4.Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezetePannonhalmaKulturális1996
5.Hortobágyi Nemzeti Park – PusztaHortobágyKulturális1999
6.Pécsi ókeresztény sírkamrákPécsKulturális2000
7.Fertő / Neusiedlersee kultúrtájFertő-tóKulturális2001
8.Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Tokaj-HegyaljaKulturális2002

Magyarország világörökségi helyszínei térképen

Tudtad, hogy nemcsak a magyar világörökségeket tekintheted meg térképen? Az UNESCO világörökségi interaktív térkép a világ összes, oltalom alatt álló helyszínét megmutatja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük