Jáki templom: varázserejű középkori templom Vas megyében

A Vas megyei Jáki templom a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotása. Az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője. A 2013-ban befejeződött felújítás óta még inkább szembeötlő művészeti gazdagsága. 

Jáki templom

Jáki templom

Ják Szent György temploma csakúgy, mint a lébényi Szent Jakab templom, a hazai román kori művészet legszebb alkotásai közé tartozik.

A dombra épített templom már kilométerekről látható. Jól beleillik a tájba, monumentalitása csak megérkezve érzékelhető. Viharos történelme során sok mindent megért. Tűzvész pusztított, többször átépítették, törökök dúlták, de azóta még büszkébben áll és mutatja be a román stílusú építészet jegyeit.

11. század végét nagyarányú építkezések jellemezték, sok román stílusú székesegyház, kolostortemplom és kápolna épült, jó részt fából. A fatemplomok az idők során megsemmisültek. A székesegyházakat és a kolostortemplomokat árkádokkal három hajóra osztott terű, kereszthajó nélküli bazilikák mintájára készítették.

A jáki templom megépítése a Ják nemzetségbeli Nagy Márton nevéhez köthető, aki kora egyik leghatalmasabb egyházi épületét kívánta létrehozni. Az építkezés 1214-ben kezdődött, Szent György tiszteletére való felszentelésére 1256-ban került sor. Utolsó nagy átépítése 1896 és 1904 között zajlott Schulek Frigyes tervei alapján.

A parkkal körülvett templom leghíresebb része a díszes főkapu. A befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejáratot normann motívumok díszítik. A templom nyugati oldalánál a templommal egy időben épült Szent Jakab-kápolnát találjuk.

A csodálatos látvány mellett ejtsünk szót a varázserőről is. A legenda szerint az épület ősi köveinek varázsereje van: a lányoknak és nőknek segít rátalálni az igaz szerelemre, valamint a boldog házasságra.

templom belépőjegy megfizetésével látogatható.

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

A templom utolsó nagyobb átépítése 1896 és 1904 között Schulek Frigyes tervei alapján történt. Schulek Frigyes nevéhez kötődik visegrádi Salamon-torony, a budapesti Mátyás-templom és a lőcsei városháza felújítása is. Tervei alapján épült többek között a szegedi “Kakasos” református templom, a Halászbásya és az Erzsébet-kilátó.

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Jáki templom

Update: 2013-ban a templom homlokzati részét 150 millió forintos állami támogatással részben már felújították.

Restaurálási és építészeti helyreállítási munkálatok miatt 2020. augusztus 3-ától 2022. március 31-éig nem látogatható. Ez alatt az idő alatt 2 milliárd forintból teljesen megújul a templom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük