Hévízi-tó, Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava

Zala vármegyei is rengeteg látnivalót tartogat. Elég csak a gyógy- és termálfürdőkre gondolni, mint Lenti, Kehidakustány, Zalakaros és még folytathatnám a sort. Mindenek előtt pedig ott van a Hévízi-tó (Hévízi gyógytó), Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, a reumások mekkája, és a csodálatos tündérrózsák

Hévíz

Hévízi-tó, a reumabetegek Mekkája

A Hévízi-tó a Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben, a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területen található. 4,44 hektár kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava.

A tó báját a parkkal övezett ovális gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg és tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák együttesen adják.

A Hévízi-tó különlegessége, hogy tőzegmedrű forrástó. Ez igen ritka, melegvizes tavainkat általában vulkanikus eredetű helyeken találjuk és agyag- vagy sziklatalajban vannak. Északról egy vízfolyás és a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozamos, 38 °C-os víz táplálja. Délen pedig a 10-12 méter széles Hévízi-csatorna vezeti le a tó vizét a Zala folyóba, ahonnan a Balatonba kerül.

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen sem hűl le 24-26 °C alá. A tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, ezért mindenhol szinte azonos vízhőmérsékletet mérhetünk.

Hévíz

Hévízt a „reumabetegek Mekkája”-ként is emlegetik. A hévízi gyógykúra során a vendégek sok évtizedes orvosi gyakorlaton és tapasztalaton alapuló gyógyító fürdőzéssel kiegészített komplex terápiás kúrát kapnak.

Hévízi-tó és hévízi fürdő gyógyhatásai

 • reumás mozgásszervi betegségek,
 • gyulladásos ízületi és gerincbetegség,
 • kötőszöveti reuma,
 • másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara,
 • bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladások,
 • törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációja,
 • krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak,
 • ízületi műtétek elő- és utókezelése,
 • krónikus nőgyógyászati betegségek.
Hévíz

Hévízi-tó legendája

A tó gyógyító hatását már a rómaiak is ismerték. A gyermekbénulásban szenvedő Flavius római császár gyógyulása mellett több legenda is maradt fenn azokból az időkből. E korból ismerjük Dubius és Dubai legendáját is.

Dubius a fenékpusztai római erődítmény írnoka volt. Mikor látta, hogy a kénes víz gyógyítő ereje mindenkin segít, rávette zsémbes asszonykáját, Dubiát, hogy fürödjö meg ő is a hévízi tóban. Csodával határos módon az asszonynak a tó vize és iszapja nemcsak a reumáját gyógyította meg, hanem fájdalmával együtt a házsártosságát is megszüntette.

Egy másik legenda szerint a környék földjeit egykor maga az ördög szántotta, és az ekéjének nyomában tört fel a meleg víz. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette, ekkortól számítják a hévízi gyógyfürdő létrejöttét.

A tó méltán híres a tündérrózsa állományáról is. A Bengáliában őshonos indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfaját (Nymphaea rubra var. longiflora) Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg 1898-ban. A késő éjjel nyíló ciklámenpiros virágok 5-7 centiméterre emelkednek a víz fölé. Igen rövid életűek, a következő nap délelőtti óráiban már be is csukódnak.

Hévíz

A tóban láthatunk még kis virágú fehér tündérrózsákat (Nymphaea alba L. var. minor) is. Ezek nem betelepítettek, őshonosak a hévízi és keszthelyi meleg vizekben.

Fenséges fürdőházak

A bájos réi faépületek -európai uniós segítséggel -kiegészültek új tavai házakkal, amelyek négycsillagos szállodai szintnek megfelelő szolgáltatást nyújtanak. Az új, háromszintes fogadóépületben – külön bejárattal és parkolóval a partról – wellnessrészleg, gyógytorna, reflexzónamasszázs,szauna, infraszauna, gőzfürdő, jégbarlang, fűtött öltözők, fedett belső medence, jacuzzi kád lapott helyet.

A modern vendéglátóterek, büfék, a tágas pihenő, a nagy sószoba és a terápiás részlegek fedett üvegfolyosón közelíthetők meg.

Ha esik az eső, akkor a tófürdő fedett részében lehet úszkálni. A fürdőház belsejében is tó állandóan öntisztító vizében fürdünk. Innen a szbadba is ki lehet úszni, De vigyázat, kint mély a víz!

A hévízi gyógyiszap is jótékony. Bársonyossá teszi a bőrt, s a szervezet mélyére hatva elősegíti és fokozza az anygagcserét, élénkíti a mirigyműködést, ráadásul pedig megnyugtatja az idegrendszert.

Hévízi-tó

Hévíz és környékének látnivalói

A Zala vármegyei Hévíz városa a gyógyító hatásáról is ismert Hévízi-tónak köszönheti népszerűségét. A több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező gyógyhelyet évente több százezer turista keresi fel. Egyre többen a közeli sármelléki repülőtérre érkeznek hazánkba. Nézzük, melyek Hévíz látnivalói, nevezetességei!

Szerencsés adottság, hogy Hévíz központjában jött létre a termálfürdő, így az gyalogosan is könnyen megközelíthető. Az odavezető út szépségéről pedig ügyeskezű kertészek gondoskodnak évek óta. A virágos Hévíz minden évszakban elbűvölő látványt nyújt.

Hévíz egregyi városrésze Árpád-kori templomáról és szőlőkultúrájáról is ismert. Kellemes 25 perces sétával vagy városi kisvonattal is elérhető az egregyi szőlőhegy, ahol a szőlősorok között meghúzódó hangulatos borospincék és éttermek csábítanak a helyi borok és gasztronómia felfedezésére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Tóth Attila szerint:

  Nagyon tetszett az egész, értékes küldemény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük