Mohácsi csata történelmi emlékhely

A Mohácsnál a törökökkel vívott 1526. augusztus 29-i csata megpecsételte az ország sorsát. A csata feltételezett helyszínén kialakított Mohácsi csata történelmi emlékhely méltó emléket állít az életüket áldozó hősöknek.

Mohács

Mohácsi csata történelmi emlékhely

A COVID19 járvány miatt a szokásos május második hétvégéje helyett 2020. augusztus 29-én, a mohácsi csata évfordulóján rendezik meg az Emlékhelyek napját.

Az emlékpark területe 1700 katona végső nyughelye. 1976. augusztus 29-én, a csata 450. évfordulóján ádták át, de azóta is sokat fejlődött.

A csúfos vereséggel végződő 1526-os mohácsi csatáról sok kordokumentum, latin és török nyelvű írás maradt fenn, de még régi kéziratos térképeket is találtak. Ennek ellenére még sem sikerült egyértelműen beazonosítani az ütközet színhelyét és a török tábor helyét.

Először az 1900-as évek elején folytak sikertelen ásatások a feltételezett heyszínen. Az 1959-ben
Papp László régész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum akkori igazgatójának a vezetésével végzett kutatások már eredményesebbek voltak. Sátorhelytől másfél km-re rábukkantak az első két tömegsírra, amelyekben a mohácsi csata halottainak maradványai feküdtek.

A sírgödröket eredetileg védelmi célból áshatták. Összesen 220-230 hullamerevségben temetett holttest feküdt itt több rétegben egymás felett. Ez arra utalt, hogy a halottakat igen rövid idõn belül kifosztották és eltemették a szultán parancsára, hogy járványos betegségeket megakadályozzák.

A két tömegsír helyét természetvédelmi területté való nyilvánították és 1975-ben megkezdték az emlékhely kialakítását. A földmunkák során 3 újabb tömegsírra bukkantak. Ezekben a szabályosan ásott sírokban 700-800, nagyobb részt magyar halott maradványait találták.

Az emlékhely a Kossuth-díjas Vadász György tervei alapján készült az első két tömegsírt a középpontba helyezve. A fákból formázott sírjeleket tartalmazó sírkertet Zalai Buda tervezte. A területet a könyörtelen Szulejmán szultán alakja uralja, kötélkosarában levágott, megfeketedett magyar fejek vannak.

Az eredeti alakjukban meghagyott sírokat körkörös utak fogják közre. A külső körgyűrűt 10000
tiszafa övezi. A törökök támadásának helyét feketefenyőből kialakított ék jelképezi.

Az V. tömegsírnál a halottakat eltemető Kanizsai Dorottya szobra őrködik. Kanizsai Dorottya a Siklósi vár urának, Perényi Imrének a második felesége volt. Mostoha fiának, Perényi Ferenc püspöknek a holttestét keresve, a környék papjai és 400 jobbágya segítségével közös sírba helyezte az elesett hősöket.

Az emlékparkban Kő Pál szobrász révén megjelenik a csata összes résztvevője: névtelen vértes vitézek, pajzsos gyalogosok, Tomori Pál, a Csele-patakba fulladt II. Lajos, fegyverek, buzogányok, bárdok, számszeríjak, földre zuhanó lovak, szélhárfát tartó regős.

Mohácsi csata történelmi emlékhely

A sírjelek a magyar fejfakincs hagyományos motívumait követik. A vörös szín az erőszakos halálra utal. Az egyesenesen álló fejfák a csatából távol maradt erdélyieket vagy magát Erdélyt jelképezik.

A székely kopjafa Vargyasi Sütő Béla erdélyi szobrászmûvész alkotása.

1990-ben Mayer Mihály pécsi püspök áldásával keresztet állítottak, jelezve, hogy a hazánk védelmében elesettek keresztények voltak.

A kis lélekharang megkongatásával fokozhatjuk a magasztos hangulatot.

A 2011-ben átadott, Szent Koronát formázó kiállító- és kilátóépület több szinten ad helyet kiállításoknak. Korabeli fegyverek mellett egy digitális terepasztalt is láthatunk. A felső szinten lévő kilátóból felülnézetből csodálhatjuk meg a virágot formázó sírkertet.

2012-ben hivatalosan is Nemzeti Emlékhellyé nyilvánították.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük