Budapest is felkerült 2024 sztárvárosai listájára

A világ 50 legjobb városát rangsorolta a Time Out magazin a helyiek és szakemberek véleménye alapján. A felmérésben arról kérdezték meg a városlakókat világszerte, hogy milyen most ott élni, dolgozni és játszani. A helyiek véleményének és meglátásainak, valamint a városszakértők globális hálózatának köszönhetően tudták összeállítani a világ legjobb városainak rangsorát. A listára a magyar főváros, Budapest is bekerült. Íme, itt a lista, ezek lesznek 2024 sztárvárosai!

Szabadság-szobor New York

Ezek lesznek 2024 sztárvárosai

A 2020-as megtorpanás után ismét fellendült a turizmus, egyre többen tervezik, hogy útnak indulnak és felfedeznek néhány egyáltalán vagy rég nem látott várost.

2024 top úti céljairól már több portál javaslatát is megosztottam. Volt már a National Geographic ajánlása az év legizgalmasabb helyszíneivel és a világ hét csodája 2024-re Rob Crossan véleménye alapján. Aztán pedig szintén a Natioanal Geographic Top20-as európai listáját mutattam meg.

Abban a kérdésben, hogy mitől lesz egy város nagyszerű, igencsak megoszlanak a vélemények. Egyeseket a nyüzsgő városrészek, a megfizethető ételek, italok, a művészeti galériák, múzeumok, színház és egyéb élőzenés rendezvények varázsolnak el. Míg mások inkább a nyugodtabb, eldugodtabb helyeket keresik és a zöld parkok, és turistamentes övezetekben próbálják megismerni a helyiek életetét és átvenni életérzésüket.

A Timeout magazán a korábbi évek gyakorlatát követve a 2024-es rangsor kialakításához is a városukat legjobban ismerő emberek – a helyiek – körében végzett globális felmérés eredményét vette alapul. A Potentia Insight kutatócéggel együttműködve több ezer városlakót kérdeztek meg a városukban található ételek, a kultúra és éjszakai élet minőségéről és megfizethetőségéről.

A több ezer válasz alapján alakult ki a TOP 50-es lista, amely egyedülálló betekintést nyújt abba, hogy a világ legnagyszerűbb városaiban jelenleg milyen is az élet.

Örvendetes tény, hogy egyetlen magyar városként Budapest is helyet kapott a listán, méghozzá a 26. helyet foglalja el.

2024 sztárvárosainak sorrendje

 1. New York
 2. Fokváros
 3. Berlin
 4. London
 5. Madrid
 6. Mexikóváros
 7. Liverpool
 8. Tokió
 9. Róma
 10. Porto

Portugália második legnagyobb városa Porto, amelynek a neve teljesen összefonódott a borral. A várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt. A folyó torkolatra tekintő hegyoldalakról kivételes látkép tárul elénk, 2000 éves történelemmel. Az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Porto látnivalói, nevezetességei kihagyhatatlanok.

 1. Párizs
 2. Mumbai
 3. Lisszabon
 4. Chicago
 5. Manchester
 6. São Paulo
 7. Los Angeles
 8. Amsterdam
 9. Lagos
 10. Melbourne
 11. Nápoly
 12. Szingapúr
 13. Miami
 14. Bangkok
 15. Lima
 16. Budapest
 17. Peking
 18. Dubaj
 19. Montréal
 20. Glasgow
 21. Sydney
 22. Buenos Aires
 23. Kuala Lumpur
 24. Manila
 25. Szöul
 26. Hanoi
 27. San Francisco
 28. Barcelona
 29. Abu Dhabi
 30. New Orleans
 31. Philadelphia
 32. Austin
 33. Boston
 34. Accra
 35. Marseille
 36. Taipei
 37. Isztanbul
 38. Oszaka
 39. Hong Kong
 40. Vancouver

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük