Április 7-ig ingyenesen látogatható a HAB Új kezdet című kiállítása

Jó egy hónappal ezelőtt a budapesti Andrássy úton a gyönyörű villák között sétálgatva lettem figyelmes egy plakátra, ami egy kiállításra invitált. Nem sokat gondolkodtunk, hogy betérjünk-e felfedezni a számunkra addig ismeretlen új kiállítóteret. A művészeti központtá alakított gyönyörű villa épületében egy igen izgalmas kiállítás várt ránk. Magyarország egyik legnívósabb magángyűjteményéből, az Antal-Lusztig–gyűjteményből Gulyás Gábor kurátor válogatotta össze a HAB Új kezdet című tárlatának tartalmas anyagát, mely a hétfői napok kivételével 2024. április 7-ig ingyenesen megtekinthető.

HAB: 19. századi villából modern és kortárs művészeti központ

A Hungarian Art & Business (HAB) egy új kulturális központ, amely a hazai és régiós kortárs művészeti szcéna helyzetének elősegítéséért jött létre. A központ kiemelt küldetése hozzájárulni a magyar kortárs képzőművészet kiteljesítéséhez, a művészet társadalmasításához, valamint a művészeten keresztüli párbeszéd megteremtéséhez.

A HAB a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, a művészeknek pedig kiállításokat, alkotóműhelyeket biztosít, továbbá szakmai együttműködések és kapcsolatok építésével törekszik a magyar kortárs képzőművészet és a nemzetközi szcéna találkozási felületének növelésére. – ovasható a honlapjukon.

A művészti központtá alakított villát Landauer Ferenc József építtette az 1800-as évek végén nyári rezidencia gyanánt. 1898-ban átépítették, ekkor nyerte el jelenleg is látható eklektikus-neoreneszánsz stílusát. Az épület homlokzata és belső terei Alpár Ignác és Pucher István építészek keze munkáját dicsérik.

Az épület – amelyet komplex művészeti funkcióval ruháztak fel -, jelenleg az MBH Bank gondozásában áll. Van itt rezidenciaprogram, workshopterem, egy tökéletesen felszerelt grafikai műhely és múzeumshop is. A legnagyobb rész pedig kiállítótér.

Évente több kiállítást rendeznek és rendszeresek a családi programok is. Ha pedig megpihennénk vagy felfrissülnénk, azt is megtehetjük a kellemes környezetben.

HAB Új kezdet című kiállítása

Magyarország egyik legnívósabb magángyűjteményéből, az Antal-Lusztig–gyűjteményből Gulyás Gábor kurátor válogatotta össze a HAB Új kezdet című tárlatának tartalmas anyagát.

A kiállított művek alkotói közül egyesek a magyar művészetben váltak nagy hatású ikonná (Csontváry, Gulácsy, Kondor, Schaár, Vajda).

Csontváry Kosztka Tivadar festménye

Másokat teljes joggal tekintünk ma nemzetközi csillagoknak (Hantaï, Hirst, Moholy-Nagy, Nitsch, Beuys).

A klasszikusok mellett olyan kortárs magyar alkotók unikális műveit is megnézhetjük, mint Bukta, Keserü, Kicsiny, Lakner és Maurer.

A kiállításról sok minden kiderül az alábbi videóból, így én csak a kiállításon készített fotóimból szemezgettem.

A HAB és a kiállítás megközelíthetősége

A belépés mindenki számára ingyenes!

Nyitvatartási idő:

Hétfő: zárva
Kedd 13.00-18.00
Szerda 11.00-18.00
Csütörtök 11.00-20.00
Péntek–Vasárnap: 10.00-18.00

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 112.
Akadálymentesen megközelíthető!

A művészeti központ a Bajza utcai megállónál érhető el kisföldalattival (M1), a 105, 178, 20E, 30, 30A, 230 buszokkal, valamint a 75, 79M trolival a Hősök tere megállójától pár perces sétával.

A kerékpárok tárolására a művészeti központ előtti biciklitárolókban van lehetőség.

Gépjárművel való parkolás a környező utcákban lehetséges, amelyek a B parkolási zónába esnek. A parkolás díja 450 Ft/óra.

További részletek a Hungarian Art & Business hivatalos honlapján, az arthab.hu weboldalon találhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük