Altamura, Puglia ősi városa – látnivalók, nevezetességek, tippek

Altamura, Puglia ősi városa, Dél-Olaszország rejtett gyöngyszeme, lenyűgöző történelemmel, csodálatos építészettel és ínycsiklandó gasztronómiával várja a látogatókat. Az itt talált neandervölgyi ember maradványok az egyik legfontosabb felfedezések közé tartoznak a világon. Altamura azonban nem tévesztendő össze a hasonló nevű, barlangrajzairól híres spanyol várossal, Altamirával. Hadd kalauzoljalak el egy pugliai utazásra Altamura lenyűgöző történelmén és nevezetességein keresztül!

Altamura katedrálisa

Altamura rövid történelme

Olaszország Puglia régiójában található Altamura, az Alta Murgia Nemzeti Park déli részén.

A legenda szerint Aeneas trójai hős egyik barátja, Antellus alapította a várost, miután elhagyni kényszerült Tróját. De olyan változat is akad, amely szerint az alattvalói elől menekülő Althaia, a calydoni Oeneus felesége alapította a várost.

A város régészeti leletei bizonyítják, hogy már az őskorban is lakott terület volt: kőkorszaki, bronzkori és vaskori leleteket egyaránt találtak. A település közelében lévő La Crocében egy bronzkori nekropolisz nyomait is feltárták. A város környékén közel ötven halomsírt azonosítottak be a részészek.

A peucetiusok alapították az első állandó települést azon a dombon, amelyen a történelmi központ ma is áll. Ennek a településnek akkoriban nagy jelentősége lehetett a régióban, hiszen falak vették körül, ennek maradványai a mai napig láthatóak. A fal építése a történészek szerint egybeesett a város virágkorával.

A település a Kr. e. 2, századtól kezdődően indult hanyatlásnak. Ezt a folyamatot egy időre megállították a rómaiak, akik fürdőket építettek, javítottak a vízellátáson és megerősítették a falait.

Később, a 9-10. században a szaracénok lerombolták, majd II. Frigyes német-római császár újjáépítette. Várat építtetett és új falakkal erősített települést alapított az ükori város helyén. Annak érdekében, hogy a népesség növekedésnek induljon, görög és zsidó telepeseket is hivatott, akiknek speciális előjogokat biztosított.

Ezek segítették a város gyors gazdasági fejlődését, így annak a 14. század elején már több ezer lakosa volt. Altamura hamarosan Puglia egyik legfontosabb városává vált.

Az itt talált neandervölgyi ember maradványok az egyik legfontosabb felfedezések közé tartoznak. Az ókori görögök és rómaiak is hagytak nyomokat maguk után, amelyek a város történelmének részét képezik.

A város büszke történelmére, amelyet a monumentális épületek, a történelmi emlékek és a helyi hagyományok őriznek.

Altamura látnivalói, nevezetességei

Az óváros egy 468 magas domb tetején épült fel, majd ahogy terjeszkedett, a 19. századra már a domb körüli síkvidékre is kiterjedt, ami kedvezett a rácsos utcahálózat kialakításának.

Az ovális alakú óváros egy domb tetején alakult ki. Egykori falaiból csak részletek maradtak fenn, illetve egy városkapu, a Porta Bari. 

Piazza Duomo (Dóm-tér)

Itt található a híres katedrális, illetve az impozáns városháza.

Szent Mária Mennybemenetele székesegyház

Az Altamura katedrális, vagy más néven a „Cattedrale di Santa Maria Assunta” román-gótikus stílusú katedrális, Puglia egyik legszebb temploma a város központjában található. A 13. századi építészet lenyűgöző példája, amely a normann stílusjegyeket ötvözi a helyi építészeti hagyományokkal.

Ez a templom egyike annak a négy pugliai bazilikának, amelyek közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Ebből adódóan az uralkodó maga nevezte ki a szolgáló papokat és fizetésüket is biztosította.

A katedrális építését II. Frigyes rendelte el, nem sokkal azután, hogy újraalapította Altamura városát. Az épület 1316-ban egy természeti katasztrófa miatt súlyosan megrongálódott, és később bitontói mesteremberekkel építtették újra. Ebből a korból származik az úgynevezett Anjou-kapu, amely a templom északi oldalát díszíti.

A templombelső megőrizte az eredeti, bazilikás kialakítást. A belső díszítések közül kiemelkedők a nápolyi mesterek festette szentképek, valamint az 1545-ből származó reneszánsz szószék, melynek hat domborműve újszövetségi jeleneteket ábrázol.

Palazzo De Angelis-Viti

Az egykori nemesi palota a város történelmi központjában áll, egyike a város legrégebbi palotáinak. Feltehetően a Del Balzo nemesi csalág építtette a 15. század első felében. A 16-17. században átesett egy átalakításon, ekkor nyerte el a ma is látható barokkos formáját, illetve ebben az időben épült meg a palotához tartozó kis kápolna is. Fő látványossága a 16. századi loggia, valamint faragott ablakkeretei.

További látnivalók Altamura óvárosában

 • San Nicola dei Greci-templom
 • San Francesco di Paola-templom
 • Santa Chiara-templom
 • Santa Maria dei Martiri-templom
 • San Domenico-templom
 • Madonna del Buon Cammino-templom
 • Palazzo Melodia
 • Palazzo Calderoni Martini
 • Palazzo Baldassarre

Lamalunga-barlang: altamurai ember maradványai

Az Altamura melletti Lamalunga-barlang karsztbarlangok és szűk járatok fonata. Az 1980-as években fedezték fel. A 40 méter hosszú és 20 méter mély barlang egy tíz méter mély zsombolyon át közelíthető meg. A barlang alját fosszilizálódott állati csontok borítják, cseppkőalakzatokkal vegyülve. A barlang nevezetessége, hogy itt találták meg egy felső pleisztocén korú hominida csontvázát, az úgynevezett altamurai embert. A csontváz kiváló minőségben teljesen megőrződött.

A barlang mellett múzeumot alakítottak ki, amelyben bemutatják a barlangot és a feltárt csontváz másolatát.

De Lucia kőfejtő

A várostól délkeletre levő De Lucia kőfejtő nevezetességei az 1999-ben felfedezett dinoszaurusz lábnyomok. A több mint 25 ezer lábnyom legalább öt különböző dinoszaurusz fajtól származik. Az úgynevezett „altamurai agyagban” fennmaradt nyomok Európában a legjelentősebbek.

Az altamurai ember és a dinoszaurusz leletek paleontológiai és történelmi értékét figyelembe véve a helyszíneket javasolják felvételre az UNESCO világörökség listájára.

Gravina di Laterza

A város közeli Gravina di Altamura egy gyöngyszem, melyet lenyűgöző sziklás táj vesz körül. A város fölött magasodó sziklafalak és barlangok felfedezése a természet és a történelem találkozásának mintapéldája. Lenyűgöző karsztbarlang, lenyűgöző cseppkövekkel és képződményekkel.

Parco Nazionale dell’Alta Murgia

A Murge-fennsík nemzeti parkja, vadregényes tájaival és egyedülálló élővilágával.

Altamura gasztronómiája

Altamura híres a finom konyháról, amelynek alapja a friss, helyi alapanyagok. A specialitások közé tartozik a Pane di Altamura, a város jellegzetes kenyere, a focaccia, a húsételek és a tenger gyümölcsei. A helyi borok és olívaolajok is kiválóak.

Tippek altamurai utazáshoz

Altamura tökéletes választás azoknak a látogatóknak, akik el akarnak menekülni a tömegtől, és egy autentikus olasz élményt keresnek. A város történelmi emlékei, lenyűgöző tájai és ínycsiklandó gasztronómiája felejthetetlen élményt nyújtanak.

 • A legjobb időpont Altamura látogatására a tavasz vagy az ősz, amikor az időjárás kellemes.
 • A városban könnyen lehet gyalogosan közlekedni, de buszjáratok is rendelkezésre állnak.
 • Számos szálláslehetőség közül lehet választani, a luxushotelektől a családias panziókig.
 • Ne hagyd ki a helyi piacot, ahol friss termékeket és kézműves termékeket vásárolhatsz.
 • Próbáld ki a helyi specialitásokat, mint a híres kenyér, a focaccia, a húsételek és a tenger gyümölcsei.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük