Topkapi palota, ahol Szulejmán 46 éven át uralkodott

A Topkapi palota Isztambul egyik legnépszerűbb turista csalogató látványossága. Kedvesen tudják, hogy a palota építtetése az évek óta nagy sikerrel futó Szulejmán filmsorozatból ismert I. Szulejmán dédapjának, Hódító Mohamednek a nevéhez fűződik. Az Aranyszarv-öböl és Márvány-tenger közötti területen található palota mindenképp megér egy látogatást. 

Topkapi palota

A törökországi Isztambulban található Topkapi palota (törökül: Topkapi Sarayi, azaz „Ágyúkapu palota”) 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. A palota építése II. Mehmed (Hódító Mehmed) szultán nevéhez fűződik, aki 1453-ban kezdte meg a szeráj felépítését. Az 1465-ben befejezett épület kezdetben csak kormányzati központként szolgált, csak később vált a szultánok lakóhelyévé.

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

A Vatikán méretű palotakomplesszum több kisebb épületből áll, négy udvar veszi körül. Jelenleg múzeumként működik, ahol – többek között – porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók. Megtekinthetők a titokzatos hárem termei is.

Az Oszmán Birodalom I. vagy Nagy Szulejman 1520-as trónra lépése és 46 évig tartó uralkodása idején élte fénykorát. Összesen hét hadjáratot vezetett Magyarországra, amelyek alatt Szapolyai János I. Ferdinánddal szemben trónigényét támogatta, fő célja azonban Bécs meghódítása volt. 1526-ban Mohácsnál döntő győzelmet arat a magyarok felett, 71 éves korában a Zrínyi Miklós által védett Szigetvár ostrománál halt meg. Sírja a Topkapi palota elzárt kertjében található.

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

I. Szulejmán nevével és műveivel nagyon sok helyen találkozhatunk a világban. Ő volt például az, aki 1557-ben a mostari öreg-híd megépítését megrendelte.

Szintén az Ő nevéhez fűződik a jeruzsálemi Utolsó Vacsora Termének dzsámivá alakítása.

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

A szultánok a 19. század közepén áthelyezték székhelyüket az öböl túloldalán álló, modernebb európai stílusú Dolmabache palotába, ami ma szintén múzeumként működik.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük