Topkapi palota, ahol Szulejmán 46 éven át uralkodott

A Topkapi palota Isztambul egyik legnépszerűbb és legrejtélyesebb turistacsalogató látványossága. A palota építtetése a magyar történelemből és Szulejmán című filmsorozatból is ismert I. Szulejmán dédapjának, Hódító Mohamednek a nevéhez fűződik. Maga Szulejmán, akinek serege a mohácsi csatában is győzedelmeskedett 46 évig élt a palotába. A festői környezetben, az Aranyszarv-öböl és Márvány-tenger közötti területen található Topkapi palota mindenképp megér egy látogatást. A múzeumban többek közt betekinthetünk a szerájba és képet kaphatunk a hárem életéről. 

Topkapi palota

Topkapi palota rövid története – Ágyúkapu palota Isztambulban

A törökországi Isztambulban található Topkapi palota (törökül: Topkapi Sarayi, azaz „Ágyúkapu palota”) 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. A palota építése II. Mehmed (Hódító Mehmed) szultán nevéhez fűződik, aki 1453-ban kezdte meg a szeráj felépítését. Az 1465-ben befejezett épület kezdetben csak kormányzati központként szolgált, csak később vált a szultánok lakóhelyévé.

A Topkapi palota bejárata, a Babu-s Selam kapu.

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota épületegyüttese és kiállításai

A Vatikán méretű palotakomplesszum több kisebb épületből áll, négy udvar veszi körül. Jelenleg múzeumként működik, ahol – többek között – porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók.

A harmadik udvarban megtekinthetők a titokzatos hárem termei is. A hárem épületében lakott a szultán anyja, valamint itt éltek a szultán ágyasai és feleségei, családtagjai és gyermekei és ezek szolgái. A hárem épületében körülbelül 300 szoba van, mely 500 főnek adott otthont, beleértve a háremben szolgáló kasztrált férfiakat, az eunuchokat is.

Topkapi palota

Topkapi palota

Az Oszmán Birodalom I. vagy Nagy Szulejman 1520-as trónra lépése és 46 évig tartó uralkodása idején élte fénykorát. Összesen hét hadjáratot vezetett Magyarországra, amelyek alatt Szapolyai János I. Ferdinánddal szemben trónigényét támogatta, fő célja azonban Bécs meghódítása volt. 1526-ban Mohácsnál döntő győzelmet aratott a magyarok felett, 71 éves korában a Zrínyi Miklós által védett Szigetvár ostrománál halt meg. Sírja állítólag a Topkapi palota elzárt kertjében található, bár pár éve felröppent a hír, hogy Szigetváron megtalálták a sírját.

Topkapi palota

Topkapi palota

Topkapi palota

A Negyedik Udvar a szultán magánkertjeként funkcionált, ahol számos pavilont, kerti házat, teraszt és virágoskerteket találunk. A Bagdad pavilont, a város bevételének ünnepléseként IV. Murád építette 1639.-ben. Itt található még az a pavilon is, ahol fiatal fiúk körülmetélését végezték.

Topkapi palota

Topkapi palota

I. Szulejmán nagy alakja volt a középkori történelemnek. Azontúl hogy sok nyertes csatát vívott Magyarországon, nevével és műveivel nagyon sok helyen találkozhatunk a világban. Ő volt például az, aki 1557-ben a mostari öreg-híd megépítését megrendelte.

Szintén az Ő nevéhez fűződik a jeruzsálemi Utolsó Vacsora Termének dzsámivá alakítása.

Topkapi palota

A szultánok a 19. század közepén áthelyezték székhelyüket az öböl túloldalán álló, modernebb európai stílusú Dolmabache palotába, ami ma szintén múzeumként működik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük