Nemzeti emlékhelyek Magyarországon – térképpel

A magyar történelem legfontosabb helyszíneit törvényileg elismert és kitüntetett figyelem övezi hazánkban, melyeket közös néven Nemzeti emlékhelyek kifejezéssel illetünk. Az emlékhelyek jelentőségét többnyire nem az építészeti értékük adja, hanem a magyarság történelmében betöltött szerepük. A műemlék épületeket, temetőket és emlékparkokat felkeresve megismerhetjük a magyar történelem sorsdöntő eseményeinek helyszíneit.

nemzeti emlékhelyek - Esztergom

Nemzeti emlékhelyek Magyarországon

A nemzeti emlékhelyekről a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény rendelkezik. Az emlékhellyé nyilvánítás előkészítésével, az emlékhelyekkel kapcsolatos adminisztratív és ellenőrzési feladatok ellátásával a Nemzeti Örökség Intézete foglalkozik. Jelenleg tizenhét nemzeti emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét az Országgyűlés törvénnyel ismerte el és a 2001. évi LXIV. törvény 2. sz. mellékleteként olvasható. 

Nemzeti emlékhely olyan épített környezet vagy természeti helyszín lehet, ahol a múltban gyökerező, jövőt meghatározó, a nemzet emlékezetére méltó esemény, vagy irányadó állami döntés, intézkedés valósult meg. Jelenleg 16 helyszínt soroltak a nemzeti emlékhely kategóriába.

A törvény ezen felül Kiemelt nemzeti emlékhely kategóriát is meghatároz. Kiemelt nemzeti emlékhely  mind a nemzeti történelemben, mind a Magyar Állam történetében kiemelkedő jelentőséggel bíró helyszín lehet. A kiemelt nemzeti emlékhely az állami vagyon részét képezi. Ebből csupán egy van: az Országház és környéke.

Továbbá léteznek történelmi emlékhelyek is, amelyeket a 303/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. sz. melléklete sorol fel. Számuk 2021. május 25 óta 57.

Mindenegyes helyszínen tájékoztató táblajelzi az emlékhely státuszt. A magyar királyi jogart is díszítő kettős csomó a nemzeti emlékhelyek logója.

Nemzeti emlékhelyek listája

1. Budapest I. kerület, Várnegyed

Ezen belül:
• A várfalon belüli közterületek közül a Szentháromság tér, a Dísz tér és a Szent György tér, valamint a Budai Vár (Királyi Palota) épülete
• a Sándor-palota épülete
• a Mátyás-templom épülete
• a volt József-kaszárnya épülete
• a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete.

Nemzeti emlékhelyek - Budapest Várnegyed

2. Budapest VIII. kerület, Fiumei úti temető

A Fiumei úti temető, kivéve a Nemzeti Sírkert részévé nem nyilvánított temetési helyeket.

Fiumei sírkert Semmelweis sírja

3. Budapest VIII. kerület, Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország első országos múzeuma, 1802 óta gyűjti, őrzi és mutatja be hazánk tárgyi és szellemi örökségét. Budapesten, a Múzeum körúton található klasszicista stílusú épület 1837–47 között épült, Pollack Mihály tervei alapján. Alapítója gróf Széchényi Ferenc volt. 1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, amivel a szabadság szimbólumává vált.

Magyar Nemzeti Múzeum, az ország első múzeuma

 

4. Budapest X. kerület, Rákoskeresztúri Újköztemető, 298., 300. és 301. parcella és a Kisfogház Emlékhely

• A parcellák, kivéve a Nemzeti Sírkert részévé nem nyilvánított temetési helyeket
• A Kisfogház Emlékhely által felölelt terület

5. Budapest XIV. kerület, Hősök tere

A tér közutak által körbefogott területe

Nemzeti emlékhelyek - Hősök tere

6. Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégium

• A Református Nagytemplom épülete
• a Debreceni Református Kollégium épülete

Nemzeti emlékhelyek - Debreceni Nagytemplom

7. Mohácsi Nemzeti Emlékhely 

Mohácsnál a törökökkel vívott 1526. augusztus 29-i csata megpecsételte az ország sorsát. A csata feltételezett helyszínén kialakított Mohácsi csata történelmi emlékhely méltó emléket állít az életüket áldozó hősöknek.

 

Mohácsi csata nemzeti emlékhely

8. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

9. Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Pannonhalmi-dombság (Sokoró) középső dombján, a Szent Márton-hegyen magasodik a több mint ezer éves Pannonhalmi Apátság, teljes nevén a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült apátság évszázadok óta szellemi központ, hihetetlenül nagy, felhamozott kulturális értékkel. Az apátság arborétuma és lombkorona sétánya egész évben szabadon látogatható.

 

Pannonhalmi Bencés Apátság és a Szent Márton-bazilika

10. Katonai Emlékpark Pákozd

Magyarország egyetlen hadtörténelmi emlékparkjában immár tizedik alkalommal rendeznek Honvédfesztivált, hogy így emlékezzenek az 1848-as pákozd-sukorói csatára. Huszár és hagyományőrző katonai bemutatók, katonazenekarok muzsikája, militária és népművészeti vásár színesíti a csatatéri sokadalmat. Ismerd meg a pákozdi katonai emlékpark programjait!

 

Pákozdi katonai emlékpark, ahol számháborúzni is lehet

11. Somogyvár-Kupavár Szent Egyed-bazilika és bencés apátság romjai

Somogyvár falu északi végén emelkedő Kupavárhegyen állnak a Szent László királyunk alapította Szent Egyed monostor romjai. A kialakított Szent László Nemzeti Emlékhelyen a látogatóközpont interaktív kiállításai segítenek megismerni az egykori bencés apátság életét.

 

Somogyvári bencés apátság romjai – Szent László Nemzeti Emlékhely

12. Székesfehérvár, Romkert 

13. Egri Vár 

Ahogy váraink többsége, az Egri vár is a 13. században, a tatárjárás után épült. Népszerűsége főként Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri Csillagoknak, illetve az abból készült remek filmnek köszönhető. A város fölé magasodó impozáns falak mögött számtalan történelmi és művészeti látnivaló vár felfedezésre. A Dobó Isván Vármúzeum kiállítása, a kazamaták, a börtön múzeum mellett panoptikumot is találunk hazánk egyik legismertebb várában, és nemzeti emlékhelyünkön. Még a híres nedű, az egri bikavér legendája is a törökökhöz és a várhoz kötődik.

Egri vár, ahol a hősök győzedelmeskedtek a törökök felett

 

14. Nagycenk, Széchenyi-kastély műemléki együttese

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagycenk és környéke a Széchenyi-család birtoka volt. A Nagycenki kastély volt otthonuk, itt élt gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár megalapítója. Később fia, gróf Széchenyi István, “a legnagyobb magyar” birtokolta, ekkor nyerte el ma is látható arculatát. A Széchenyi-kastélyt 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

Nagycenki kastély – Széchenyi-kastély, a nemzeti emlékhely

 

15. Szigetvár, vár 

A Baranya megyei Szigetváron található Zrínyi vár vagy egyszerűen csak Szigetvári vár leghíresebb váraink egyike. 1566-os ostroma alatt Zrínyi Miklós 2500 katonájával megállította a Bécs elfoglalására igyekvő Szulejmán szultán százezres seregét. A vár jelenleg felújítás alatt áll, de egyes részei, így a vár és Szigetvár történelmét, a török-magyar háborúk korát bemutató látványos kiállítás ezalatt is látogatható.

Szigetvári vár – Zrínyi vár Szigetváron

16. Esztergom, Várhegy és Víziváros

• A Főszékesegyház (Bazilika) épülete
• a királyi palota maradványa és a vár épületei
• az Érseki Palota épülete: a Prímási Levéltár, a Simor Érseki Könyvtár és a Keresztény Múzeum

Az Esztergomi vár és palotája az ország legrégibb kőből épített erődítménye. Géza fejedelem az esztergomi Várhegyet választotta székhelyének. Szent István király itt született, itt keresztelték meg, és koronázására is itt került sor. A magyar egyházszervezet kialakításakor ugyancsak Esztergom lett az első számú vezető, az érsek székhelye. A vár a mellette található bazilikával együtt a Duna-parti város legfőbb látnivalója.

Esztergomi vár, a legrégebbi kőből épített erődítményünk

 

17. Rákosmezei Királydomb

18. Mátraverebély-Szentkút

Mátraverebély a Nógrád megyei település a Zagyva völgyében a Mátra és a Cserhát között fekszik. Neve a határában található Szentkút Nemzeti Kegyhelynek köszönhetően vált országosan ismertté. Nézzük, milyen is Mátraverebély temploma.

19. Győr, Káptalandomb

20. Máriapócs, Kegytemplom és Bazilita monostor

Máriapócsi templom csodája tette híres búcsújáró hellyé a szabolcsi kisvárosban található a görögkatolikus templomot. A máriapócsi Szent Mihály templomba a Szűz Mária kép 17. századi első könnyezése óta zarándokok ezrei érkeznek, hogy részesei legyenek a csodának. A Máriapócsi kegytemplomot 2005-ben hazánk elsőként nyilvánították nemzeti kegyhellyé.

Kiemelt nemzeti emlékhely

Az Országháza és környéke

  • Kossuth Lajos tér 1-3. szám alatti, 24894 helyrajzi számon nyilvántartott Országház,
  • Kossuth Lajos tér 11. szám alatti, 24891 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan,
  • Kossuth Lajos tér 12. szám alatti, 24898 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan,
  • id. Antall József rakpart (24897/4 helyrajziszám),
  • Vértanúk tere (24834/1 helyrajzi szám).
Idegenvezetők Világnapja 2021

Nemzeti emlékhelyek térképen

Nemzeti emlékhelyek napja – május második hétvégéje

A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata, az Emlékhelyek napja minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. Az emlékhelyek kedvezményes vagy díjtalan belépőt biztosítanak az érdeklődőknek.

A részletes programok minden alkalommal az emlekhelyeknapja.hu oldalon találhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük