Hellbrunni kastély és vízijátéka

Egy salzburgi kiruccanás megkoronázása lehet az itáliai mintára épült, a világhírű vízijátékairól ismert Hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn) felkeresése. A csodálatos kastélyparkban, a világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai között sétálva az egyik ámulatból a másikba esünk. Salzburg hercegérsekeinek egykori vigalmi kastélya igazi meglepetéseket tartogat,  vízijátéka garantáltan felejthetetlen élmény nyújt. A Hellbrunni kastély szépen gondozott parkja, vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, a Waldems-kastély, a Salzburgi Állatkert.

Hellbrunni kastély és vizijáték

Hellbrunni kastély története

Hellbrunni kastély Salzburg déli Hellbrunn városrészében található vízijátékairól világszerte ismert nevezetessége. Szépen gondozott parkja, vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, a Waldems-kastély, a Salzburgi Állatkert.

Markus Sittikus von Hohenems 1612-ben megválasztott salzburgi érsek adott megbízást egy kastély építésre. A nyári rezidenciának szánt kastélyt soha sehol nem látott szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg.

A kastély olasz mintára, késő reneszánsz stílusban épült 1613-1615 között. Az építész Santino Solari volt, aki a salzburgi székesegyházon is dolgozott.

A kastély belseje gazdagon díszített, a bálterem falaira és a boltíves mennyezetre allegorikus jeleneteket festettek. 

Az egykori hellbrunni kőfejtőt Markus Sittikus színházzá alakíttatta, így jött létre a „Steintheater” (Kőszínház), Európa első szabadtéri színpada.

A kastélyhoz tartozó parkot 1730 körül átalakították, Franz Anton Danreiter udvari kertfelügyelő tervei alapján a kor ízléséhez igazították. A parkban található isten- és hősi alakokat ábrázoló szobrok a 17. század elejéről származnak.

Hellbrunni vízijáték

A világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai találhatóak a Hellbrunni kastélyban. A vízi látványosságot a kastély épület nyugati oldalán a hegyoldalban alakították ki. A víz mindig is a kastély meghatározó eleme volt. A közeli hegyek forrásainak vize szolgál a titokzatos, misztikus barlangok, érdekes figurák és szökőkutak mozgatórugójaként. 

Andreas Jakob Dietrichstein érsek 1749-1752-ben kiegészítette a régi vízijátékot a bonyolultabb „Mechanikai színház”-zal.

Hellbrunni kastélyt ritkán használták érseki székhelyként. 

Hellbrunni kastély látogatása

A kastély egész évben várja a látogatókat, télen rövidebb, nyáron hosszabb nyitvatartással. A vízijáték külön belépő díj ellenében tekinthető meg. A parkolás első félórában ingyenes, majd fizetős.

Adventkor vásárt szerveznek a kastélynál.

A „SchauLust“ (LátványÖröm) nevű állandó kiállítás Hellbrunn történetének megismerésére is kiválóan alkalmas.

A kastély napjainkban konferenciák, szemináriumok, nemzetközi rendezvények és esküvők kedvelt helyszíne.

Az első látogatásunkkor – jó 20 évvel ezelőtt -,  csodálatos időnk volt, még jól is eset az innen-onnan váratlanul megjelenő víz. Legutób a vízijátékba az égiek is besegítettek. A vízijátékok titkát természetesen nem fedem fel, menj el és nézd meg te is, aztán tartsd titokban, hogy másokra is a meglepetés erejével hasson az élmény.

A Hellbrunni kastély Mechanikai színháza videón

https://youtu.be/jL-anOuxn5s

További információért keresd a kastély német és angol nyelven elérhető oldalát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük