Csempeszkopács tüneményes román kori temploma

Csempeszkopács neve sokak számára idegenül cseng, pedig a Vas megyei 300 lelket számláló település román kori Szent Mihály temploma az egyik legszebb középkori műemlékünk. 

Csempeszkopács

Csempeszkopács temploma

A Szombathelytől 15 km távolságra lévő Csempeszkopács, két különálló középkori kisnemesi település, Kopács és Csempesz egyesüléséből jött létre a 19. század közepén. A Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt 13. századi templom Kopács mesterséges dombján épült. A jórészt helyben égetett téglából húzták fel, de a diadalívhez egy korábbi római kori építmény vaskos tégláit is felhasználták. A tornyot pár évtizeddel később emelték.

A hajóbelső nyugati részén található karzat később épült. Ezzel egyidőben nyitották egybe a toronybelsőt a hajóbelsővel, ami szintén a helybővítést szolgálta. A templom 1526 és 1653 között evangélikus templomként üzemelt.

A falképek az 1960-as években tartott kutatás során kerültek elő, valószínűsíthetően nyolc periódusban készültek. Az első korszakot a vakolatlan meszelt falra festett három apostolfej képviseli. A reneszánsz korára a hajót és a szentélyt elválasztó diadalív mértanias díszítése képviseli. A barokk korból, 1758-ból fennmaradt oltárkép a Szentháromságot és a Szent Családot ábrázolja. Az oltárkép felett a névadó Szent Mihály látható.

A templomot kérésre kedves helyi emberek kinyitják.

Csempeszkopács

Csempeszkopács temploma

Amikor ott jártunk épp szerencsénk volt, mert kedves hölgyek épp a közelgő misére virágoztatták fel a templomot, így nem kellett az ajtóra kifüggesztett telefonszámon kérni, hogy bejuthassunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük