Siklósi vár és a Tenkes kapitánya

A Villányi-hegység déli lábainál, egy kisebb magaslaton álló Siklósi vár Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye. Ha egy magamkorabeli embernek azt mondom, hogy Tenkes kapitánya, akkor rögtön azonnal rávágja, hogy Zenthe Ferenc és Siklósi vár. Nem csoda, hisz az azóta már elhunyt nagyszerű színész alakította 1963-ben készült 13 részes, fekete-fehér magyar televíziós filmsorozat címszerepét. Siklós vára egész évben változatos programokkal várja a családokat. Állandó kiállításán reneszánsz bútorokkal és középkori fegyverekkel gazdagított vártörténeti és a hadtörténeti kiállítást tekinthetünk meg.

siklósi vár

A siklósi vár Baranya megyében, a Tenkes-hegy alján, hazánk legdélebbi városának, Siklósnak a közepén, egy dombon magasodik. A várfalak, tornyok és bástyák övezte várkastély egyes részei még a középkorból maradtak ránk.

A siklósi vár története

Siklós első vára a tatárjárás utáni várépítési korszakban épült. Egy 1294-es oklevélben említik először. Siklósi nevű nemesi család lakta1387-ig, ekkor Zsigmond király elkobozta tőlük és a Garaiaknak adta. Fénykorát II. Garai Miklós nádor uralma idején élte, neki köszönhető az erődítmény gótikus várkastéllyá alakítása.

1482-ben már ismét királyi birtok volt. Ekkor Mátyás király a fiának, Corvin Jánosnak ajándékozta. A 16. század elején a Perényi főúri család birtokolta, akik reneszánsz stílusban alakíttatták át.

Perényi Imre nádor második felesége volt Kanizsai Dorottya, aki a mohácsi csata után papok és jobbágyok segítségével eltemette a csatában elhunyt több ezer katonát.

1543-ban Szulejmán török serege elfoglalta a várat, ami 1686-ig török katonai támaszpontként használt. Ezután császári birtok lett, és ezáltal megmenekült a magyarországi várak sorsától, nem rombolták le.

A siklósi vár 1728-tól a Batthyány család, majd 1873-től a Benyovszky család tulajdona volt. 1929-ben nyilvánították műemlékké.

1943-ban a Honvédkincstár vásárolta meg, a második világháború alatt angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt.

1956-tól kezdték rendbe hozni a háborúban súlyosan megrongálódott épületet. Egy ideig turistaszálló is működött benne.

siklósi vár

2009 és 2011 között a várat teljesen felújították és látogatóközpontot is létrehoztak benne.

Siklósi vár kiállításai

A barbakánon (árokkal körülvett erős torony csapóhíddal) a Batthyány család címere látható. A négyzetes alaprajzú várkastély udvarából nyílnak a különböző kiállítások bejáratai. A várbörtön sötét tömlöceiben korabeli kínzóeszközök látványán borzonghatunk. A siklós-villányi borvidéket bemutató szőlő- és bormúzeum üzletében feltankolhatunk a vidék híres boraiból.

Az állandó kiállítás részeként reneszánsz bútor-, és középkori fegyverekkel gazdagított vártörténeti és a hadtörténeti kiállítást tekinthetünk meg. A Zsigmond-szoba egy gyönyörű középkori kandallót rejt és innen nyílik a gótikus stílusú zárt Zsigmond-erkély.

A gótikus hálóboltozatos várkápolnában nyugszik az 1848-as forradalmi kormány külügyminisztere, Batthyány Kázmér. Az emigrációban elhunyt gróf hamvait a 80-as években hozták ide Párizsból.

Tenkes kapitánya panoptikum a Siklósi várban

Végére hagytam a leglátványosbb és legnépszerűbb kiállítást, a Tenkes kapitánya Panoptikumot, amely a népszerű filmsorozatnak állít emléket. A 13 részes, A Tenkes kapitánya című sorozat volt a magyar televízió első és egyben az egyik legnépszerűbb filmsorozata.

Programok a Siklósi várban

Nyaranta rendszeresen várjátékokat, színi előadásokat és egyéb kulturális programokat rendeznek a vár falain belül. Augusztusban a siklósi Várfesztivál kínál változatos programokat.

A várfalai között kialakított Játékországban kicsik és nagyok egyaránt találnak elfoglaltságot. Az építeni vágyók alkothatnak fakockákból, nagy méretű építőelemekből. Babakonyhánkban elkészíthetik a legfinomabb ételeket a lelkes kis szakácsok, de kézműveskedni is lehet. Apród- illetve hercegnő ruhába is beöltözhet a család minden tagja, majd a királyi trónnál fotózkodhatnak az újdonsült uralkodók. Az apródok kipróbálhatják harcos rátermettségüket sisakban, karddal-pajzsal kezükben.

Szeretettel várnak mindenkit Játékország lakói: Dorottya királykisasszony, Miklós lovag, Máté huszár, Juszuf a török és Szellő a ló.

Játékország meséi címmel a vár mesekönyve is megvásárolható. Ebből kiderül, hogyan válik egy szegény lovászfiú izgalmas kalandjai közepette a Siklósi vár lovagjává.

Tudtad, hogy a Siklós várának kapitánya rappelni is tud?

Végére egy kis érdekességet is mondok. Pár évvel ezelőbb készült egy vár-image film, ahol dalban mondják el, miért kell ellátogatni Siklósra és Tenkes kapitány várába.

A Siklósi vár munkatársai egy klipet készítettek, hogy felhívják a figyelmet Siklós és térségének érdekességeire, a Siklósi vár élő történelmére. Fontos céljuk megszólítani azt a fiatal közönséget és réteget, akik egyébként az iskolai kirándulások, táborok idején eljutnak történelmünk látványos helyszíneire, de privát program-alternatívaként még nem ezt a fajta programot keresik. 

A dal fiatalos stílusa és hangszerelése behívhatja a fiatalokat a várba, akik ha már ott vannak,  talán érdekesebbnek találják majd a történelmet is. A siklósi várkapitány rapjét itt nézheted meg.

Látogatási és egyéb információkat a vár hivatalos oldalán találsz.

Látnivalók a Siklósi vár környékén

Ha már ott jársz, ne hagyd ki a szintén Siklóson található törökköri dzsámit, és a csupán pár kilométerre fekvő búcsújáróhely, Máriagyűd kegytemplomát sem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük