Tündérmesébe illő helyek Európában

Léteznek olyan csodálatos helyek a nagyvilágban, amelyekről nem is hinnénk, hogy valóságosak. Képeslapon úgy mutatnak, mint egy megelevenedett mesebeli táj. Ezek némelyike nincs is olyan messze tőlünk. Európában található tündérmesébe illő helyek szubjektív válogatását hoztam.

Comino szigete

Tündérmesébe illő helyek Európában

Nem volt egyszerű kiszálasztani azokat a helyeket, amelyeket meseszépnek tartok, és mindenképp itt a helyük. Leginkább az okozta a fejtörést, hogy mi maradjon ki. Miután sikerült kialakítanom egy nyolcas listát, úgy döntöttem ezek között nem rangsorolok tovább, egyszerűen abc sorrendben mutatom ezeket.

Alberobello és a trullóházak

Alberobello egy kis város Dél-Olaszország Puglia (ejtsd: Pujjá) régiójában. Jellegzetes kupolás építményei, a trullók a népi építészet remekei. A fehérre meszelt falú trullóházak olyanok, mintha tündérek lakhelyei lennének, különleges hangulatot varázsolnak a mediterrán tájnak. Nem csoda, hogy Alberobello tüneményes trullo házai 1996-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. 

Colmar, Franciaország

Nem szerettem volna, ha csupán olyan helyeket mutatok, ahol jártam már. Ezért beválogattam Colmart, Elzász gyöngyszemét is. Jó húsz évvel ezelőtt látogatásomkor teljesen elbűvölt Strasbourg is. Aki viszont látta mindkét várost, az egyértelműen Colmarra voksol. Colmar Strasbourgtól sokkal kisebb és csendesebb, ugyanakkor még bájosabb a városközpontja.

A német és francia gyökerekkel is rendelkező Colmar Franciaország legnaposabb városa és az elzászi borok fővárosa. A hagyományos favázas házakat élenk színekre fektették, és mindenhova virágokat ültettek.

Az óváros legbájosabb része a csatorna mentén húzúdó Petite Venise (Kis Velence) városrész, ami hangultos csatornáiról kapta a nevét. Egykor a halászok, kertészek és hentesek lakónegyede volt, akik csónakkal szállították piacra az áruikat.

Nyaranta a különböző kulturális fesztiválok, adventi időszakban pedig hihetetlenül szép karácsonyi fényei vonzák a turistákat.

Colmar 1134 km-re fekszik Budapesttől, de Bázelig fapados repülővel is eljuthatunk.

Colmar

Comino (Kemmuna) a Máltai-szigetcsoport legszebb szigete, Málta

Kemmuna, közismertebb olasz nevén Comino a Máltai-szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. A Málta és Gozo között fekvő sziget területe csupán 3,5 km², legnagyobb mérete 3 km. Nevét a szigeten egykor tömegesen előforduló fűszerkömény után kapta.

Jelenleg csupán négy fő alkotja állandó lakosságát, közigazgatásilag a gozoi Għajnsielemhez tartozik. Két szálloda működik a sziget nyugati oldalán. A sziget nagy része madár- és természetvédelmi terület.

Legfontosabb nevezetessége az ún. Kék Lagúna (Blue Lagoon), legtöbb hajós kirándulás állandó állomása.

Nagyon szégyellem, hogy eddig még egyáltalán nem írtam Cominóról, és Máltáról is csak nagyon keveset. Pedig feledhetlen egy hetet töltöttem ott jó pár éve, aminek megkoronázása volt az a nap, amikor egy katamaránnal elhajóztunk Comino szigetére, ahol soha nem látott gyönyörű és szinte érintetlen táj fogadott bennünket.

Hallstatt, Ausztria

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb városa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

Keukenhof, Hollandia

A világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a holland Keukenhofot a két hónapos nyitva tartása alatt több százezren látogatják. A március közepétől május közepéig nyitvatartó kert a tavaszi hagymások színpompájával és illatával valamint varászlatos sétaútjaival igazi testi-lelki feltöltődést, kikapcsolódást ígér.

Keukenhof minden évben csak két hónapig, a tavaszi virágzások idején tart nyitva. Az év többi részében azon munkálkodnak, hogy ebben a két hónapban tökéletes látványt tudjanak biztosítani. A park szabadtéri területén évente 7 millió hagymás növényt ültetnek el.

Lofoten-szigetek, Norvégia

A Lofoten-szigetek csodálatos szépségük ellenére nem tartoznak a magyarok által látogatott helyek közé. Norvégia annyira sok csodát rejt a déli részen is, hogy a sarkkör közelében lévő szigetekre nem igen jutnak el honfitársaink.

A vidék legnagyobb vonzereje a látképe: a hegycsúcsok, sziklák, védett öblök idilli együttese. Itt található a világ legnagyobb mélytengeri korallágya, a 40 kilométer hosszan elnyúló Røst. Legmagasabb hegye az 1161 méter magas Higravstinden Austvågøyön. Állatvilága igen változatos, tengeri madarak milliói élnek itt. Különösen sok a tengeri sas és a kormorán. A vidrák és a rénszarvasok is kedvelik.

Neuschwanstein, Németország

A mesébeli illő Neuschwanstein-kastély egy álmodozó és sokak szerint őrült király kastélya.Ez ihlette Disneyland Csipkerózsika-kastélyát. II. Lajos bajor király egy síkságból kiemelkedő sziklaoromra álmodta meg otthonát, ahova szeretett volna elvonulni.

A Neuschwanstein kastély (németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul jelentése: Új Hattyúkő kastély) a világ legismertebb és legtöbbet fotózott kastélya. Idilli környezetben, Németország déli részén, egy szakadék felett álló magányos sziklán pompázik. A Walt Disneyt is megihlető, ezért Walt Disney kastélynak is hívott csupa torony, csupa csipke fellegvárat a szenvedélyes kastélyépítő, a Tündérkirálynak is becézett II. Lajos bajor király építtette a 19. században.

Óriások útja, Észak-Írország

Észak-Írország Antrim megyéje a világ legsezbb tájai közé tartozik, a fekete bazaltszirtek hófehér mészkőrlétegekkel váltakoznak. A leglátványosabb rész a Giant’s Causeway, az Óriások útja, egy mintegy negyvenezer, szorosan egymáshoz illeszkedő bazaltoszlopból álló földtani képződmény. A többezernyi oszlop vulkáni tevékenység terméke.

Az Óriások útja (Giant’s Causeway) nemcsak a neve miatt illik mesekönyv napjaira. Észak-Írország egyik legkedveltebb úti célját 1986-ban nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé. A közel 40 000 bazaltoszlopból álló terület igazán elbűvölő, meglátogatása örök élményt jelent.

Sintra, Portugália

Sintra, a Lisszabon közelében található volt királyi nyaralóhely pont olyan népszerű, mint a mi Szentendrénk. A hangulatos portugál kisváros több művésznek, írónak, költőnek volt a kedvenc nyaralóhelye. Elvarázsolt palotái és kastélyai, pompás titokzatos labirintusos meseparkjai, illetve a hegytetőn magasodó mór vára és termszeti szépségei mitatt napjainkban is kedvelt turisztikai célpont. A kastélyok városának is hívott Sintra látnivalói olyan jelentősek, hogy a város és a környező kulturtáj még az UNESCO világörökségi listára is felkerült. 

Sintra legtitokzatosabb kastélya a Quinta da Regaleira. A tornyokkal, vízköpőkkel, erkélyekkel és színes üvegablakokkal büszkélkedő kastélyban és csodálatos kertjében titkos szobák és átjárók, alagutak, sövénylaborintusok gondoskodnak a misztikumról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük