Sintra látnivalói: volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

Sintra, a Lisszabon közelében található volt királyi nyaralóhely pont olyan népszerű, mint a mi Szentendrénk. A hangulatos portugál kisváros több művésznek, írónak, költőnek volt a kedvenc nyaralóhelye. A kastélyok városának is hívott Sintra látnivalói olyan jelentősek, hogy a város és a környező kulturtáj még az UNESCO világörökségi listára is felkerült. 

Sintra

Sintra jelentősége

A 19. században Sintra lett az európai romantikus építészet első központja. II. Ferdinánd király itt alakított kastéllyá egy romos kolostort gótikus, egyiptomi, mór és reneszánsz elemek felhasználásával. A helyi és egzotikus fafajok felhasználásával csodálatos parkot alakított ki. A környező hegyekben létrehozott hasonló épületek és parkok Európa-szerte hatással voltak a tájépítészet fejlődésére. Ezt a tényt elismerve lett 1995-ben az UNESCO világrökség része a Sintrai Kultúrtáj.

A Lisszabonból induló egynapos kirándulások legfőbb célpontja a 30 km-re található Sintra. Leginkább mesés palotái és kastélyai valamint gyönyörű kertjei miatt látogatják a turisták. Érdemes egy egész napot szánni a város megtekintésére, hisz vétek lenne bármelyiket is kihagyni.

Sintra látnivalói, nevezetességei

Sintrában több nevezetesség és kastély is látható.

Pena kastély (Palácio da Pena)

Portugália egyik kedvelt látnivalóját, a 8. század környékén alapított Sintrában találjuk. A régi királyi város gyönyörű parkkal körülvett Pena palotáját (Palácio Nacional da Pena) portugál királyi család számára nyári rezidenciának építtette II. Ferdinánd 1839-ben.

A mór, mánuel, rokokó és keleti stílusjegyeket magán viselő Pena Palotában eredeti állapotában őrizték meg a berendezési tárgyakat és a szobákat, bent viszont nem lehet fotózni. A kastélyt hatalmas, egzotikus növényekkel beültetett csodálatos park, a Parque da Pena veszi körül. A parkon túl már az erdő kezdődik.

A Pena kastélyt gyakran a portugál “Neuschwanstein”-ként emlegetik.

Pena kastély Sintrában

Palacio de Monserrate

A Palacio de Monserrate egy 19. századi kúria, a portugál királyi udvar hagyományos nyári otthona volt. Eklektikus stílusában a romantika, a mór építészet, és a neogótika stílusjegyei is feltűnnek.

Nemzeti palota (Palácio Nacional de Sintra)

“A Palácio Nacional (Nemzeti palota) a város központjában található, szinte a Pena kastély alatt. A palota a 14. és a 20. század között végig a portugál királyi ház nyári rezidenciájaként szolgált, így több építészeti stílus is felfedezhető rajta. Legjellegzetesebb eleme pedig a két fehér, fordított tölcsérszerű tornya, melyek a konyha kéményei. A palota belsejében különleges faragott panelek és rengeteg azulejos, festett kerámiacsempe található. Ezeket a 15-16. században Sevillában gyártották, és a mai napig az egész Ibériai-félsziget legnagyobb gyűjteményének számít a sintrai.” – írta Arnhoffer Klára olvasónk, akitől a palota fotóit is származnak.

Sintra

Sintra

Sintra

Sintra

Castelo dos Mouros

A kínai Nagy Falat időző 9. századi mór kastély egy szikla tetején magasodik. A muszlimok építették, amikor meghódították az Ibériai-félszigetet. A vár a tengerre és a régióra is jó kilátást biztosított.

Castelo dos Mouros Sintrában

Quinta da Regaleira

Sintra legtitokzatosabb kastélya a Quinta da Regaleira. A tornyokkal, vízköpőkkel, erkélyekkel és színes üvegablakokkal büszkélkedő kastélyban és csodálatos kertjében titkos szobák és átjárók, alagutak gondoskodnak a misztikumról.

Quinta da Regaleira Sintrában

Convento dos Capuchos

A Convento dos Capuchos (A kapucinusok kolostora) tökéletesen a természetes környezetbe illeszkedő épületét a 16. században hozták létre. 8-12 szerzetes élt itt egyszerű körülmények között, kicsi, alacsony, fűtetlen szobákban, kőágyakon.

Cabo Da Roca

A Sintra határai egészen a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig, Cabo da Roca-ig húzódnak. Az itt álló világítótoronynál igazolást is kaphatunk arról, hogy a “világ végén” jártunk.

Sintrai villamos

Sintra villamosvonal-hálózata (portugál nyelven: Elétricos do Sintra) turisztikai célokat szolgál. Az első járata 1904. március 31-én indul el. 1975-ben bezárt, majd 1980-ban újraindult mint turisztikai látványosság. 11,7 kilométeres útvonalán felfedezhetjük Sintra látnivalóit, erdős hegyvidékeit, a meredek partvidékét.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük