Sintra látnivalói: volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

Sintra, a Lisszabon közelében található volt királyi nyaralóhely pont olyan népszerű, mint a mi Szentendrénk. A hangulatos portugál kisváros több művésznek, írónak, költőnek volt a kedvenc nyaralóhelye. Elvarázsolt palotái és kastélyai, pompás titokzatos labirintusos meseparkjai, illetve a hegytetőn magasodó mór vára és természeti szépségei miatt napjainkban is kedvelt turisztikai célpont. A kastélyok városának is hívott Sintra látnivalói olyan jelentősek, hogy a város és a környező kulturtáj még az UNESCO világörökségi listára is felkerült. Bejárására több nap javasolt. 

Sintra

Sintra rövid történelme

A portugál fővárostól, Lisszabontól alig 30 km-re fekvő Sintrát az i.e. 1-2. századba alapították, és a 19. századtól vált a potugál királyok nyári székhelyévé.

713 és 1147 között tartott az arabok uralma a mai Portugália területén. A város történelmi központja, a Vila Velha politikai és vallási központ volt a mór uralom idején. A középkorban a települést negyedekre osztották a mór és a zsidó lakosság alapján.

1147-ben sikerül bevenni a települést I. Alfonznak, az első portugál királynak.

1385 és 1433 között uralkodott I. János király, akinek az uralkodása alatt megkezdődött a királyi paloa építése.

Az 1495 és 1521 között uralkodó I. Manuel alatt Sintra byári rezidencia lesz.

A 16. században a humanista művészek kevdelt városává vált, a 18. századtól az érdeklődés Mafra és Queluz felé terelődött. Egy 1755-ös földrengés következtében a legtöbb épület részben vagy teljesen megsemmisült, és az egész várost újjá kellett építeni.

Az 1581 és 1640 közötti spanyol uralom alatt elveszti jelentőségét. Ezt követően Sintra a 19.században újra felemelkedett, sok portugál és külföldi utazó, író, költő és nemes kereste fel. Az épületek a mai napig megőrizték romantikus stílusukat.

Később, a 20. század elején lerombolták a királyi palota körüli falat, az épületeket megmagasították, miközben a monarchia is hanyatlott.

1949.ben elkészült a város rendezési terve, így rendbe tették a királyi palota környékét és a történelmi belvárost.

Sintra és a Sintra-hegység, az UNESCO világörökségi jelentősége

A 19. században Sintra lett az európai romantikus építészet első központja. II. Ferdinánd király itt alakított kastéllyá egy romos kolostort gótikus, egyiptomi, mór és reneszánsz elemek felhasználásával. A helyi és egzotikus fafajok felhasználásával csodálatos parkot alakított ki. A környező hegyekben létrehozott hasonló épületek és parkok Európa-szerte hatással voltak a tájépítészet fejlődésére. Ezt a tényt elismerve lett 1995-ben az UNESCO világrökség része a Sintrai Kultúrtáj.

Zegzugos ösvényeivel, dúsan növő páfrányaival mohával benőtt romos váraival, meseszerű palotáival éd gyakran ködbe burkolózó tájaival a Sintra-hegység egyszer olyan, mint egy mesebeli erdő, másszor meg mintha egy hollywoodi film díszlete volna.

A Lisszabonból induló egynapos kirándulások legfőbb célpontja a 30 km-re található Sintra. Leginkább mesés palotái és kastélyai valamint gyönyörű kertjei miatt látogatják a turisták. Érdemes egy egész napot szánni a város megtekintésére, hisz vétek lenne bármelyiket is kihagyni.

Sintra városa és a Sintra-hegység 1995 óta az UNSECO világörökség része.

Sintra látnivalói, nevezetességei

Sintrában több nevezetesség és kastély is látható. Némelyiknek már egy külön bejegyzést is szenteltem, így itt csak érintőlegesen említem, de a fotóra kattintva elolvashatod a részletes leírást is.

Pena kastély (Palácio da Pena)

Sintra egyik legjellegzetesebb nevezetessége a Pena kastély, melyet Portugália hét csodájának egyikeként tartanak számon. A város melletti egyik hegycsúcson áll.

A ma látható épület előtt először egy kőből készült templom állt, majd a király elrendelte egy kolostor építését ezen a helyen, amelyet a Szent Jeromos rendnek adományozott.

Évszázadokon keresztül Pena egy kicsi, csöndes hely volt, ahol maximum 18 szerzetes lakhatott. Aztán a 18. században az épületet villámcsapás érte, majd a nagy földrengés súlytotta, ami hatalmas károkat okozott és a romok évtizedekig érintetlenek maradtak.

Végül 1838-ban II. Ferdinánd úgy döntött, hogy megszerzi a régi kolostort, a hozzá tartozó összes környező területet, a közeli várat és néhány más birtokot is a környéken.

Ekkor kezdődött meg az építkezés, a kolostor romjai helyén megépült a romantikus nyári rezidencia, a Pena palota.

A mór, mánuel, rokokó és keleti stílusjegyeket magán viselő Pena Palotában eredeti állapotában őrizték meg a berendezési tárgyakat és a szobákat, bent viszont nem lehet fotózni. A kastélyt hatalmas, egzotikus növényekkel beültetett csodálatos park, a Parque da Pena veszi körül. A parkon túl már az erdő kezdődik.

A Pena kastélyt gyakran a portugál “Neuschwanstein”-ként emlegetik.

Palacio de Monserrate

A Palacio de Monserrate egy 19. századi kúria, a portugál királyi udvar hagyományos nyári otthona volt. Eklektikus stílusában a romantika, a mór építészet, és a neogótika stílusjegyei is feltűnnek.

Nemzeti palota (Palácio Nacional de Sintra)

„A Palácio Nacional (Nemzeti palota) a város központjában található, szinte a Pena kastély alatt. A palota a 14. és a 20. század között végig a portugál királyi ház nyári rezidenciájaként szolgált, így több építészeti stílus is felfedezhető rajta. Legjellegzetesebb eleme pedig a két fehér, fordított tölcsérszerű tornya, melyek a konyha kéményei. A palota belsejében különleges faragott panelek és rengeteg azulejos, festett kerámiacsempe található. Ezeket a 15-16. században Sevillában gyártották, és a mai napig az egész Ibériai-félsziget legnagyobb gyűjteményének számít a sintrai.” – írta Arnhoffer Klára olvasónk, akitől a palota fotóit is származnak.

Sintra

A sintrai Nemzeti Palota a belvárosban áll, jellegzetes kúp alakú kéményei miatt már messziről fel lehet ismerni. A gótikus épület királyi rezidencia volt a 15. századtól egészen a monarchia 1910-es bukásáig.

A palota tele van szép bútorokkal, festményekkel és van egy gyönyörű azulejós (jellegzetes kék csempe díszítés) szobája.

Sintra

Legrégebbi része a királyi kápolna, ami valószínűleg a 13. század elején épülhetett. Az első nagyobb építkezés I. János nevéhez köthető, ebből az időből származik a aplota legnagyobb része, mint például a középső oldalt övező épületek.

Sintra

Castelo dos Mouros

A kínai Nagy Falat időző 9. századi mór kastély egy szikla tetején magasodik. A muszlimok építették, amikor meghódították az Ibériai-félszigetet. A vár a tengerre és a régióra is jó kilátást biztosított, jó időben egészen Mafráig el lehet látni.

Castelo dos Mouros Sintrában

A mór várat többször is javították, hogy elnyerje mostani állapotát. A nagy 1755-ös földrengéskor a kápolna és a vár is jelentős károkat szenvedett. 1838-ban a tornyok egy része szörnyű, romos állapotban volt. 1840-ben elrendelték a kastély állapotának megőrzését és javítását.

Quinta da Regaleira

Sintra legtitokzatosabb kastélya a Quinta da Regaleira. A tornyokkal, vízköpőkkel, erkélyekkel és színes üvegablakokkal büszkélkedő kastélyban és csodálatos kertjében titkos szobák és átjárók, alagutak gondoskodnak a misztikumról.

Quinta da Regaleira Sintrában

Convento dos Capuchos

A Convento dos Capuchos (A kapucinusok kolostora) tökéletesen a természetes környezetbe illeszkedő épületét a 16. században hozták létre. 8-12 szerzetes élt itt egyszerű körülmények között, kicsi, alacsony, fűtetlen szobákban, kőágyakon.

Cabo Da Roca

A Sintra határai egészen a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig, Cabo da Roca-ig húzódnak. Az itt álló világítótoronynál igazolást is kaphatunk arról, hogy a „világ végén” jártunk.

Sintrai villamos

Sintra villamosvonal-hálózata (portugál nyelven: Elétricos do Sintra) turisztikai célokat szolgál. Az első járata 1904. március 31-én indul el. 1975-ben bezárt, majd 1980-ban újraindult mint turisztikai látványosság. 11,7 kilométeres útvonalán felfedezhetjük Sintra látnivalóit, erdős hegyvidékeit, a meredek partvidékét.

Sintra

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük