Lofoten-szigetek, norvég mesevilág a sarkkör közelében

A Lofoten-szigetek csodálatos szépségük ellenére nem tartoznak a magyarok által látogatott helyek közé. Norvégia annyira sok csodát rejt a déli részen is, hogy a sarkkör közelében lévő szigetekre nem igen jutnak el honfitársaink. Olvasónknak köszönhetően most megismerkedhetünk ezzel a mesevilággal.

Lofoten-szigetek

Kétszer volt szerencsém eljutni Norvégiába, egyik alkalommal ráadásul a sarkkörön is túl jutottam, egészen Nordkappig, az északi pontig utaztunk. A Lofoten-szigetek azonban egyik alkalommal sem volt célpont.

Tóthné Éva ajánló szavainak és csodálatos fotóink köszönhetően most bepillanthatunk ebbe a csodába. „Az Atlanti-óceánban lévő Lofoten-szigetek Norvégiához tartoznak s az ottani emberek legkedvesebb üdülő helye. Elbűvölő „mesevilág” az egész sziget csoport.”

Lofoten-szigetek

Lofoten egy szigetcsoport Norvégia északi részén, Nordland megyében, a sarkkör közelében fekszik.

A Lofoten név eredetileg Lofotr volt: a lo jelentése „hiúz”, fotr pedig lábat jelent. A „hiúzláb” nevet valószínűsíthetően a sziget formája miatt kapta. Egy másik használatos név a Lofotveggen, aminek jelentése szó szerint „hiúzlábfal”. Ez utóbbi onnan ered, hogy egy magas pontról a szigetláncra tekintve egybefüggő, mintegy száz kilométer hosszú és 800-1000 méter magas falat látunk.

A vidék legnagyobb vonzereje a látképe: a hegycsúcsok, sziklák, védett öblök idilli együttese. Itt található a világ legnagyobb mélytengeri korallágya, a 40 kilométer hosszan elnyúló Røst. Legmagasabb hegye az 1161 méter magas Higravstinden Austvågøyön. Állatvilága igen változatos, tengeri madarak milliói élnek itt. Különösen sok a tengeri sas és a kormorán. A vidrák és a rénszarvasok is kedvelik.

A szigetek már több mint ezer éve a tengeri tőkehalhalászat fontos központja, köszönhetően annak, hogy télen a tőkehalak a Barents-tengerről tömegesen délre, ide Lofotenhez vándorolnak ívni. Az alacsonyabban fekvő részeken már a bronzkor óta fontos szerepet játszik a mezőgazdaság is.

Nagyon köszönjük az ajánlást és a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Továbbiak Norvégiáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük