Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb városa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

Hallstatt

A városba érkezőket a nehéz terhét cipelő sóbányász szobra fogadja.

A Salzkammerguti tóvidék egyetlen utcából álló városkájában alig ezren laknak.  A lakosság száma évek óta nem változik, aminek a helyszűke az oka.  A tó és hegyek közé ékelődött város ugyanis nem tud terjeszkedni. Különös báját épp ez adja.

Hallstatt

A szikla oldalhoz szervesen kapcsolódó és szinte egymásra épült házak látványa különös összhatást eredményez.

Hallstatt

Tavasszal és nyáron mindezt fokozza a rengeteg virág és a házfalakra felfuttatott gyümölcsfák nyújtotta üdeség. A téli Hallstatt pedig pont olyan varázslatos és hívogató.

Hallstatt

A természeti környezetén kívül fő látványosság a kis gótikus temploma és az abban található szárnyasoltár.

Hallstatt

A elbűvölő város különös és bizarr nevezetessége a templomkertben található temető és csontkápolna. A helyszűke miatt az eltemetett halottak csontjait 10 évente kiássák, koponyájukat kifehérítik és sziklafalba vájt csontkápolnában helyezik el. A koponyákra virág- és babérkoszorút festenek és felírják a halott nevét.

Hallstatt

A Hallstati kultúrát bemutató múzeumban egyedülálló leleteket találunk, bejáratánál magyar felirat is hívogat.

Hallstatt

A hegyek és tópart közé ékelődött város  15-16. században épült házak szinte emeletes város látszatát keltik. A házak egymást követő lépcsőkre, teraszokra épültek. A tipikus hallstatti ház magas és keskeny, így tudják maximálisan kihasználni a sziklák közti szűk teret. Az eredeti házaknak palánkból vagy zsindelytetőből épült nyeregteteje volt, ezekből már keveset találunk. Az alsóbb szinteket hagyományosan kőből építették donga boltozattal, majd erre kerültek rá az alpesi vidékre jellemző gerendaszerkezetek. A fentről letekintve látjuk igazán, hogy minden talpalatnyi helyet kihasználnak.

Hallstatt

Az alsó utcasor házai hangulatos ajándék üzletekként, vendéglőkként funkcionálnak, egy emelettel feljebb találjuk a lakóházakat. A város sorompóval lezárt, egy sávos főutcájára csak a helyiek hajthatnak be. De meséljenek inkább a képek!

 Hallstatt
Hallstatt
Hallstatt
Hallstatt
Hallstatt

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük