Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem látnivalói

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb és legszebb kisvárosa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

Hallstatt

Hallstatt elhelyezkedése és történelme

A Hallstatti-tó partján elterülő barokk kisváros egyik érdekessége, hogy a tó és a hegy közé épült, így egyetlen főutcából áll, ami szorosan egymásra épült házak soraiból áll. A várossal szemben található a Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein vonulataiban gyönyörködhetünk.

A Salzkammerguti tóvidék egyetlen utcából álló városkájában alig ezren laknak. A lakosság száma évek óta nem változik, aminek a helyszűke az oka. A tó és hegyek közé ékelődött város ugyanis nem tud terjeszkedni. Különös báját épp ez adja.

Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A város létrejötte is a sónak köszönhető. A középkori emberek sóval fizettek az árúért, még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik.

A város megközelítését biztosító alagút megépítése előtt Hallstattot csak néhány gyalogos ösvényen keresztül és vízi úton lehetett elérni, szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól. A Habsburg uralkodók többször is ellátogattak ide hajón, hogy nyomatékot adjanak a sóbányászat jelentőségének.

A város kincsét, a sót a Traun folyón vitték, hogy a Dunát elérve külföldre szállítsák az árút. A sóbányászat fénykorában ez volt az egyetlen használható szállítási mód.

A Hallstatti tó (Hallstättersee) egyike Salzkammergut 76 tavának, hírnevét és nevét egyaránt a városnak köszönheti. A tó legmélyebb pontja 125 méter, ennek köszönhetően víz nyáron sem túl meleg. Területe: 13,5 km2, hossza: 5,9 km, szélessége: 2,3 km. Hallstatt a tó nyugati partján fekszik.

A tó környéke, így a város is a Hallstatt-Dachstein – A salzkammerguti kutúrtáj néven 1997 óta az UNESCO a világörökség része.

Hallstatt látnivalói

A városba egy közel egy kilométeres alagúton át juthatunk be. Az autókat kitiltották a belvárosból, de hely igazából úgy sem lenne a számukra.

Sóbányász szobra

A városba érkezőket a nehéz terhét cipelő sóbányász szobra fogadja.

Hallstatt

A szikla oldalhoz szervesen kapcsolódó és szinte egymásra épült házak látványa különös összhatást eredményez.

Hallstatt

Tavasszal és nyáron mindezt fokozza a rengeteg virág és a házfalakra felfuttatott gyümölcsfák nyújtotta üdeség. A téli Hallstatt pedig pont olyan varázslatos és hívogató.

Hallstatt

Mária mennybemenetele templom

A Mária mennybemenetele templom (Pfarrkirche Maria Himmelfahrt) a 12 – 15. században épült késő gótikus stílusban. Szerencsésen túlélte az 1750-es tűzvészt.Berendezésének becses darabja egy 1515-ben készült gótikus oltárkép Leonhard Astl műhelyéből.

A templomkert hatalmas munkával készült a sziklafalba vájva, amelyben a város temetője kapott helyet, de végül szűknek bizonyult, ez tette szükségessé a csontház létrejöttét.

Hallstatt

Gótikus Templom

A természeti környezetén kívül fő látványosság a kis gótikus temploma és az abban található szárnyasoltár.

Temető

A elbűvölő város különös és bizarr nevezetessége a templomkertben található temető és csontkápolna.

Csontkápolna

A helyszűke miatt az eltemetett halottak csontjait 10 évente kiássák, koponyájukat kifehérítik és sziklafalba vájt csontkápolnában helyezik el. A koponyákra virág- és babérkoszorút festenek és felírják a halott nevét.

Hallstatt

Kulturális Örökségi Múzeum

A Hallstati kultúrát bemutató múzeumban egyedülálló leleteket találunk, lépcsősorán magyar felirat is hívogat.

A Múzeumban megismerhetjük sóbányászat szinte összes folyamatát, a bányászok életének minden fontosabb elemét, valamint több szakaszban mutatják be Hallstatt lenyűgöző történetét és fejlődését.

Hallstatt

15-16. századi lakóépületek

A hegyek és tópart közé ékelődött város  15-16. században épült házak szinte emeletes város látszatát keltik. A házak egymást követő lépcsőkre, teraszokra épültek. A tipikus hallstatti ház magas és keskeny, így tudják maximálisan kihasználni a sziklák közti szűk teret.

Az eredeti házaknak palánkból vagy zsindelytetőből épült nyeregteteje volt, ezekből már keveset találunk. Az alsóbb szinteket hagyományosan kőből építették donga boltozattal, majd erre kerültek rá az alpesi vidékre jellemző gerendaszerkezetek. A fentről letekintve látjuk igazán, hogy minden talpalatnyi helyet kihasználnak.

Hallstatt

Az alsó utcasor házai hangulatos ajándék üzletekként, vendéglőkként funkcionálnak, egy emelettel feljebb találjuk a lakóházakat. A város sorompóval lezárt, egy sávos főutcájára csak a helyiek hajthatnak be. De meséljenek inkább a képek!

Hallstatt

Főtér

Hallstatt főtere olyan, mint egy mesebeli tér, mesebeli kis virágos házikókkal, és a Szentháromság szoborral a közepén.

A Főtér volt régen a piactér, ahol a kereskedők laktak. Az ő adományaikból emelték a tér közepén a Szentháromság szobrot 1744-ben.

Hallstatt
Hallstatt

Vízesés

A bányába vezető út mentén található a csodálatos vízesés.

Sóbánya és Mann is Salz

A Sóbánya Kaiserberg nevű része 2002 óta látogatható. A 838 méter magasban található bejáratához a hegyoldalba épített felvonóval lehet feljutni, amely mindössze 3 perc alatt felér.

A másik lehetőség a gyalogtúra azon az úton, amit a bányászok több ezer éven át használtak. Ha ezt választjuk, útközben megcsodálhatjuk Hallsatt gyönyörű vízesését.

A bánya bejáratához rövid sétával érünk el, miközben több kisebb állomáson megismerkedhetünk a sóbányával, és a sóbányászok életével.

1734-ben találtak egy sót őrző holttestet, melyet a só konzervált, így teljesen épp maradt kb. i.e. 1000-óta, feküdhetett itt és Mann in Salz néven vált ismerté.

A bányába lépés előtt fel kell venni a kötelező védőfelszerelést, ami egy overál és egy védősisak. A több mint egy órás bányalátogatás alatt bemutatják a bánya történelmét és a sóbányászat rejtelmeit.

A bátrabban két fából készült csúszdával, akár 50 km/h sebességet is elérve juthatnak le a föld mélyébe a só tóig. Aki nem mer lecsúszni, választhatja a lépcsőt is.

A bánya mélyéből vasúttal (Grubenbahn) jutunk ismét a felszínre. A Rudolf toronytól csodás a kilátás a tóra.

Hallstatt

Fürdés és hajókázás

A tó vize nagyon tiszta, így fürdésre csábít. A mélysége miatt hideg a víz, de a strandok ingyenesek. Lehetőség van azonban hajókázásra is.

Hallstatt

Még több Hallstatt – képek és olvasnivalók

A 7000 éves történelmű Hallstatt Ausztria egyik legtöbbet látogatott és fotózott települése. A meseszép környezet, a kristálytiszta vizű Hallstatti-tóban tükröződő magas hegyek látványa mindenkit elvarázsol. Minden évszakban több százezer turista érkezik a világ minden tájáról, hogy saját szemével lássa a csodát és magába szippantsa a hely különleges atmoszféráját. Nyáron a különleges élményhez a virágos Hallstatt növényeinek színpompája és bódító illata is sokat hozzátesz.

Bár télen inkább a meleg helyeket szeretem felkeresni, régi vágyam volt, hogy megnézzem, milyen lehet Hallstatt télen. Olvasónk most elhozta ide az élményt a meleg szobába.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük