Gigantikus és értelmetlen építmények a nagyvilágban

Pár éve készített egy filmet az RTL Klub, amiben a világ legfurcsább és legnagyobb építményeit rangsorolta. A dokumentumfilmben sok meglepő tény hangzik el a földkerekség legnagyobb és legostobább építményeiről. Kiderül az is, hogy ezeknek a nem használt és hatalmas épületmonstrumoknak némelyike közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. A szerkesztők üresen kongó szellemvárosokat, semmibe vezető utakat és nagyzási mániában szenvedő diktátorok bizarr emlékműveit gyűjtötték össze. Nézd meg Te is videón az értelmetlen építmények a nagyvilágban toplistáját! 

értelmetlen építmények a nagyvilágban

Érdekességek a filmből

Szerintem érdemes megnézni az egész filmet. Néhány érdekességet azért kiemelek, anélkül, hogy lelőnék minden poént.

A Toplista hatodik helyezettje egy pokoli torony a világ egyik legkeményebb diktatúrájának fővárosában. Szállodának építették ugyan, de üresen áll. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, külföldieket be sem engednek az országba, a helyiek pedig olyan szegények, hogy nem engedhetnék meg maguknak a szállodai tartózkodást.

A világ legnagyobb stadionjában egyszerre 8 focimeccset is játszhatnának, negyedmillió ember előtt. Elképzelni is nehéz, mit látnának a nézők ezekből a meccsekből a stadion másik felén, a legfelső sorokban ülve. Nem, ez nem Magyarországon van, hanem egy közöli országban.

A világ legnagyobb szellemvárosa, majdnem akkora, mint egész Budapest, és 1 millió ember számára épült ott lakás. Az építésére 161 milliárd dollárt költöttek mégis üresen áll.

A világ leghosszabb szállodakomplexuma, a 4 és fél km hosszú és 10.000 tengerre néző szobát terveztek ide még 1930-as években. Azóta is üresen áll.

De nem akarom felsorolni az összes érdekességet és ezek csak morzsák voltak.

A film végén még további furcsa építményeket is láthatsz, mint például az L alakú thaiföldi focipálya és egy dél-afrikai stadion, ahol a nézők harmada nem a pályára lát, hanem a többi tribünre és a környező házakra. Ezek már nem fértek a Top10-es listába, de mindenképp itt a helyük az értelmetlen építmények között.

Nézd meg a videót, szerintem nem bánod meg!

Gigantikus és értelmetlen építmények a nagyvilágban – videó

Értelmetlen építmények TOP10-es listája

Top 1 – A világ leghosszabb kerítése, amit nyulak és vadkutyák ellen építettek

Egy végeláthatatlan drótháló Ausztráliában, ez az úgynevezett dingó és nyúlkerítés, aminek a hossza 8870 km. Ez a világ egyik legnagyobb, emberi kéz alkotta építménye. A kerítés Budapesttől Szingapúrig érne. A világ leghosszabb kerítésének 5614 km-es része a dingókat, 3256 km-es szakasza pedig a nyulakat akarta távol tartani a mezőgazdasági területektől, illetve a haszonállatoktól. Az 1880-as években kezdték építeni a túlszaporulat miatt. A dingók a juhokat szeretik megenni, a nyulak meg a növényeket.

Top 2 – A Transpolar vasútvonal, amit soha nem fejeztek be

A világ leghosszabb meg nem épült vasútvonala két kisvárost, az isten háta mögötti Salekhardot és a még messzebb lévő Igarka nevű településeket kötötte volna össze. Sztálin egy 1400 km hosszú pályát akart építeni Észak-Szibéria járhatatlan, mocsaras vidékén. Nem sikerült neki.

Top 4 – A világ leghosszabb szállodakomplexuma, ahová nem járnak vendégek

A rügeni kolosszus. Így csúfolják a világ leghosszabb szállodakomplexumát, a 4 és fél km hosszú Prora Hotelt. Amiben 10.000 tengerre néző szoba lett volna, ha teljesen elkészül. Az iszonyatos méretű szellemház az észak-németországi Rügen szigetén épült az 1930-as évek végén. De hogy lehet 10 ezer szobát belezsúfolni egyetlen szállodába?

Top 5 – Strahov Stadion: ha már nem jó, legyen nagy!

A Strahov Stadionban egyszerre 8 focimeccset is játszhatnának, negyedmillió ember előtt. A gigantikus betonszörny talán még a Holdról is látszik, ekkora sportpályát soha sehol sem építettek még a világon. Bármely most átadott magyar stadion a mérete alapján itt csak a szertár, vagy a sufni lehetne.

Top 7 – A magyar stadionok sorsára jutott elefántcsontparti bazilika

Az afrikai szavanna közepére épült a világ leghatalmasabb keresztény temploma, ami azóta is üresen áll. Az elefántcsontparti Miasszonyunk, a Béke Királynője Bazilika méretei sokkolóak: a légkondicionált épület majdnem kétszer akkora, mint a szintén elképesztő méretű Szent Péter Bazilika Rómában.

Top 8 – Autópályának indult, most a rozsda eszi a gigantikus monstrumot!

A cseh betontorzó a második világháborúban született. Ekkor indult meg az építése a Csehszlovákiát átszelő autópályának. Német mintára, ami alapján előbb építették meg a tereptárgyakat, mint az utat. 1943-ben a híd már állt, és epekedve várta, hogy megérkezzen az autópálya is, utóbbi a világháború következményei miatt maradt el.

Top 9 – Bizarr műalkotás a nagy kaliforniai pusztaságban

A világ egyetlen festett magaslatát, a Megváltás hegyet nagy részben Leonard Knight építette szalmából, autógumiból és rengeteg cementből. A fura hegylakónak 4 évébe került, míg éjjel-nappal dolgozva fel tudta építeni és színessé tudta pingálni e különleges bércet. 200 ezer liter festéket kent a betonra.

Top 10 – Víz nélküli folyóhíd Szerbiában

A szerbiai Zrenjaninban, azaz Nagybecskereken található a világ egyetlen víz nélküli folyó hídja. Egykor egy folyó holtága kanyargott itt, a Bega. Amiből 3 kisebb tavat akartak kialakítani, de csak 2 készült el. A 60 méter hosszú függőhíd akkor már állt, így végül nem jutott alá víz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük