Comino (Kemmuna) a Máltai-szigetcsoport legszebb szigete

Kemmuna, közismertebb nevén Comino a Máltai-szigetcsoport Málta és Gozo között fekvő kisebb szigete. A legszebbenk tartott, 3,5 km²-es sziget legfontosabb látnivalója az ún. Kék Lagúna (Blue Lagoon), a hajós kirándulások kedvelt célállomása. A fantasztikus színű, tiszta vize miatt Comino az egyik legnépszerűbb búvár célpont. A meseszép öbölben strandulni is lehet, de a lakatlan madár- és természetvédelmi terület gyalogos felfedezése is feledhetetlen élmény. Gyönyörű kék tenger, lélegzetelállító partszakasz, csodálatos természet és nyugalom. Hát ez Comino.

Cimoni szigete Máltán

Comino szigete

Comino a Cominoi-csatorna közepén áll, nagyjából egyenlő távolságra Málta és Gozo szigetétől. Nevét a szigeten egykor tömegesen előforduló fűszerköményről kapta. Területe 3,5 km², legnagyobb mérete 3 km, egyetlen gránittömbből áll. Legmagasabb pontja 47 méterrel van a tengerszint felett.

Már a föníciaiak is partraszálltak a szigeten, és Festja néven ismerték. Később Lampas, Hephaestia és Chemmona néven is említik. Abraham Abulafia, a Profetikus Kabbala megalapítója Rómából menekülve a szigetre vonult vissza, és itt is halt meg 1291-ben.

Évszázadokon át alkalmas búvóhely volt a kalózok számára. A 15. században Gozo lakosai hiába kérték Szicília alkirályát, hogy gondoskodjon a sziget védelméről. A Szent János Lovagrend ide érkezése után a lovagok a szigetet csupán vadászterületnek használták. Így az első őrtorony az 1614-es török támadás után épült meg. Egy 1718-as térképén Isle Comingo néven említik a szigetet.

A francia megszállás idején börtönként használták. A brit uralom idején sokáig katonai terület volt. A britek távozása után sorsára hagyták. Ma szigeten csupán négy fő lakik és egy szálloda működik a sziget nyugati oldalán. Itt szállodai szobát vagy bungallót is bérelhetünk, valamint itt van a sziget egyetlen kempingje is. Máshol tilos a kempingezés.

Comino sziget vadregényes partja

Comino népszerű filmes helyszín, feltűnik a Trója, a Monte Cristo grófja és a Hullámhegy (Swept Away) című filmekben is.

Comino szigete

Comino növény- és állatvilága

Comini nagy része madár- és természetvédelmi terület, keleti része madárrezervátum. Állatvilágát főként nyulak, denevérek, disznók, és a rendkívül nagy számban fészkelő madarak alkotják.

A sziget növényzetét a mediterrán éghajlat határozza meg. Az örökzöld bokrok, alacsony növésű talajtakarók, réti virágoktól, fűszer- és gyógynövények főként tavasszal borulnak virágba a téli langyos esőknek köszönhetően.

Comino látnivalói, nevezetességei

A sziget a gozoi Mġarrból illetve a máltai Ramla Bayből és Ċirkewwából induló menetrend szerinti csónakokkal, katamaránokkal és kirándulóhajókkal közelíthető meg. De ezen kívül több más helyről is indulnak hajók.

A szigetnek 2 kisebb, részben homokos strandja van, kellemes hőmérsékletű, sekély vízzel. Csodálatos vízi élővilággal büszkélkedhet a tengerpart, színes halak és hihetetlen színű tengeri barlangok bűvölnek el.

Comino sziget strandja

A szigeten csak egyetlen étterem van, viszont szendvicset, hamburgert és hideg italokat több bódéban is árulnak.

Kék Lagúna (Blue Lagoon)

A Kék Lagúna egy természetes, széles medence Comino és Cominotto szigete között. A részben homokos és többnyire sziklás Blue Lagoon barlangokkal is rendelkezik, amelyek közül az egyikben rejtett homokos strand is található.

Kristály Lagúna (Christal Lagoon)

A Kék Lagnától nem messzai, a sziget másik oldalán található a Kristály Lagúna, ami a kristálytiszta vizéről kapta a nevét.

Comino sziget

St. Mary Bay (Ramla ta’ Santa Marija) és a St. Nicholas Bay (Bajja San Niklaw)

Comino további strandjai is igen népszerűek. A St. Maria Bay-ben, a Comino Hotelben található az egyetlen étterem a szigeten.

Szűz Mária-torony (Torri ta’ Santa Marija)

A 60 méter magas Szűz Mária-torony a sziget nyugati partján áll. Tervezése már 1418-ban elkezdődött, ám Alfonz király megvonta a támogatást. Csak kétszáz évvel később, 1614-ben fejeztette be Alof de Wignacourt nagymester. Egykor 10 nehéz és 8 könnyű ágyúja volt, 130 katonát tudott fogadni.

A torony csak időszakosan látogatható, ha fel van húzva a zászló, azt jelenti, hogy nyitva áll a látogatók előtt.

Szűz Mária torony Comino

Santa Marija-üteg (battery)

A Málta felé néző erődítést 1715-ben építették. Hét ágyúnak volt hely, ám kortársak beszámolói szerint már a lovagrend idején sem volt személyzete.

Comini és a Kék Laguna

Comino kápolnája

Egyiptomból hazatérő Szent Család tiszteletére szenteltek fal az1618-ban épült kápolnát. Majd többször bővítették. Nyaranta ma is használják.

Járványkórház (Isolation hospital)

A kórházat a 19. és a 20. században használták a pestisben vagy kolerában szenvedők elkülönítésére. Az első világháború idején német foglyok elhelyezésére szolgált.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük