Óriások útja (Giant’s Causeway) Észak-Írországban

Az Óriások útja (Giant’s Causeway) nemcsak a neve miatt illik mesekönyv napjaira. Észak-Írország egyik legkedveltebb úti célját 1986-ban nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé. A közel 40 000 bazaltoszlopból álló terület igazán elbűvölő, meglátogatása örök élményt jelent.

Óriások útja (Giant's Causeway)

Óriások útja (Giant’s Causeway)

Az Óriások útja/átjárója Észak-Írország Antrim megyéjének északi partján fekszik. Magában foglalja az Átjáró-partot és a mintegy 50-60 millió évvel ezelőtt történt vulkáni tevékenységeket tükröző rendkívüli földtani képződmények 6 km-es szakaszát.

A Giant’s Causeway-t 1692-ben fedezte fel Derry püspöke, de csak egy évvel később került a világ tudomására egy újságcikk nyomán. Nemzetközi hírűvé akkor vált, amikor a dublini festő Susanna Drury 1739-ben vízfestményeket készített a különös képződményekről. 

A területen közel 40.000 eltérő formájú és alakú vulkáni eredetű láva oszlopot találunk. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.

Óriások útja (Giant's Causeway)

Óriások útja (Giant's Causeway)

Óriások útja (Giant’s Causeway) legendája

Kialakulásáról szóló ősi monda két óriáshoz köthető. Az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának az észak-ír tengerparti otthonától esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Hosszú kőcölöpöket vert az Atlanti-óceánba, hogy elérje a skót partokat. Aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. A ravasz skót óriás azonban megelőzte és Ő maga ment át szigetéről Észak-Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csupán a kisfiuk. Finn Gall megrettent, ha ekkora lehet a fiú vajon mekkora lehet az apa, ezért ijedtében eliszkolt. Amikor kiért a tengerre, felszedte maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.

Óriások útja (Giant's Causeway)

Óriások útja (Giant's Causeway)

A legérdekesebb sziklaalakzatok olyan formájúak, mintha csak egy óriás alkotta volna őket. Aki figyelmesen sétál, megtalálja itt az óriás csizmáját, szemét és a hárfáját is. Tiszta időben átláthatunk Skóciába.

Bármilyen lenyűgözőek is az Óriások útja bazalt formái, nem egyedülállóak. A vulkáni láva megszilárdulása gyakran hoz létre hasonlót, ha nem is ennyire látványosat. A gyorsan hűlő lávától vékonyabb, a lassan hűlőtől vastagabb oszlopok keletkeznek.

Magyarországon is több helyen találunk bazalt oszlopokat. Vékony bazaltoszlopok ívelnek egy egykori vulkán kürtőjében a Somoskői vár alatt. Maga a vár fala is rövidebb oszlopdarabokból épült.

A Balaton-felvidék tanúhegye, a Szent György-hegy hatalmas, vaskos bazaltorgonái egy lávatóban keletkeztek. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával.

Zánka és Monoszló között magasodik a 337 méter magas Hegyestű. Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű, Monoszló

További fotók Észak-Írországról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

Közzétette: Közel és távol utazás – 2018. szeptember 15., szombat

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük