Neuschwanstein kastély, ami Walt Disney-t is megihlette

A Neuschwanstein kastély (németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul jelentése: Új Hattyúkő kastély)  a világ legismertebb és legtöbbet fotózott kastélya. Idilli környezetben, Németország déli részén, egy szakadék felett álló magányos sziklán pompázik. A Walt Disneyt is megihlető, ezért Walt Disney kastélynak is hívott csupa torony, csupa csipke fellegvárat a szenvedélyes kastélyépítő, a Tündérkirálynak is becézett II. Lajos bajor király építtette a 19. században.

Neuschwanstein kastély

 

Neuschwanstein kastély építtetője: II. Lajos bajor király

A sors különös fintora, hogy II. Lajos bajor király azért építette a kastélyt, hogy magányában elvonulhasson a világ elöl, ma pedig az évi 1,4 millió látogatójával az egyik leglátogatottabb épület a világon. Az „Őrült Lajos király” jelzővel is gyakran ihletett II. Lajos (1845-1886) nem tévesztendő össze a mi II. Lajos királyunkkal, aki Mohácsnál 1526-ban a Csele-patakba fulladt.

II. Lajos a Wittelsbach bajor uralkodócsalád tagja volt, csak úgy, mint Erzsébet királyné és császárné (1837–1898), Ferenc József felesége. A későbbi király és unokatestvére Sissi fiatal korukban sok időt töltöttek  egymással és később is lelki társak voltak.

A daliás ifjú apja, II. Miksa korai halála után 18 évesen, 1864-ben került a trónra. Megnyerő külseje miatt a bajor nép hamar kegyeibe fogadta. Aztán, amikor tetemes összegeket felemésztő kastélyok építésébe kezdett, egyre inkább elpártoltak tőle. Egyszerűen őrültnek tartották.

Lehet, hogy az volt, de az biztos, hogy a ma embere sokat köszönhet neki, a legszebb bajor kastélyok az Ő nevéhez köthetők.

Neuschwanstein kastély építése

II. Lajost a politika és a társasági élet sosem érdekelte. Az 1880-as években szinte teljesen visszavonult a közélettől és csak szenvedélyeinek, a zenének és az építkezéseknek élt. Nagy csodálója volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak, palotáihoz gyakran Versailles-i kastély termei szolgáltak mintaként.

Az utolsó kastély, a Neuschwanstein („Új Hattyúkő” ) azonban már a Wagnerhez nevéhez köthető. A Lohengrin 1861-es bemutatása után II. Lajos lelkes tisztelője és mecénása lett a zeneszerzőnek. 

A Neuschwanstein kastély alapkövét 1869-ben tették le közel a Hohenschwangau kastélyhoz, ahol gyermekkorának jó részét töltötte. Az új kastélyról nagyon jó a rálátás a sárga gyermekkori kastélyra. Ennek a kastélynak a lábánál található a hatalmas parkoló, aminek közelében a jegyirodát és a kastélyhoz közlekedő buszok megállóját is találjuk.

Neuschawnstein

A román stílusban épült, 5 emeletes palotát nem építész, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank tervezte. A kastélyhoz nagy ihletet adott Wartburg vára, az itteni a dalnokok termét is lemásolták. Ehhez hozzájárult az is, hogy Richard Wagner Tannhäuser című operájának színhelye is a Wartburgi vár.

A kastélykirály a hatalmas pénzeket felemésztő építkezések miatt egyre népszerűtlenebb lett az országban. Kedvenc kastélyát, a Neuschwenstein kastélyt nem igazán élvezhette, sőt befejezni sem tudta, mert letartóztatták és három nap múlva rejtélyes körülménye között az elmeorvosával együtt a Starnbergi-tóba veszett.

Neuschwanstein kastély látogatása

A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták. A király halála után kapta a Neuschwanstein nevet.

Hét héttel II. Lajos halála után már megnyitották a festői környezetben található kastélyt a nyilvánosság előtt, amit napjainkban kizárólag csoportosan lehet megtekinteni. Nyáron szigorú rendben napi 6.000 látogatót fogadnak, ezért a  jegyeket érdemes előre megrendelni és időben odaérni a látogatáshoz megadott időpontra.

A lenyűgöző várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a tornyokba csigalépcsőkön lehet feljutni.

Neuschawnstein

 

Neuschawnstein

 

Neuschawnstein

Neuschawnstein

Neuschawnstein

A román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordozó termekben tilos a fotózás.

Az előcsarnok falait a Siegmund legenda jelenetei díszítik. A tróntermet a Parsifalból ismert Grál-csarnok mintájára készítették. A két emeletes csarnokhoz az isztambuli Hagia Sophia adta az inspirációt.

Az aranyozott oltárfülke kupoláján Krisztus trónol, Mária, József és a szenti avatott királyok körgyűrűjében.

A magyar nyelven is kérhető idegenvezetéssel megtekinthető még az ebédlő, a hálószoba, a házi kápolna, az öltöző-, a lakó- és a dolgozó szoba. A dalnokok termét Wagner Lohengrinjének dallamai kísértében csodálhatjuk meg.

Neuschwanstein kastély

A Neuschwanstein kastély csodálatos környezetben fekszik, érdemes túrákat tenni a környéken, így a kastélyt több nézápontból is megcsodálhatjuk.

Neuschawnstein

II. Lajos további kastélyai

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük