Alberobello tüneményes trulló házai

Alberobello egy kis város Dél-Olaszország Puglia (ejtsd: Pujjá) régiójában. Jellegzetes kupolás építményei, a trullók vagy más néven trulli házak a népi építészet remekei. A fehérre meszelt falú trullóházak olyanok, mintha tündérek lakhelyei lennének, különleges hangulatot varázsolnak a mediterrán tájnak. Nem csoda, hogy Alberobello tüneményes trullo házai 1996-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. 

Alberobello trullo házai

Alberobello rövid történelme

Alberobello város az olasz csizma sarkában, Puglia régióban, Bari megyében található. Baritól délkeletre fekszik a Salentói-félsziget és a Gargano-hegység között félúton, a Murgia-fennsík dombos vidékén.

A város alapítása a 17. századra tehető. 1797-ben, IV. Ferdinánd alatt engedélyezték a malter használatát a házak építéséhez.Ekkor épült a „Szerelem háza”.

1808 és 1815 között Joseph Joachim Napoléon Murat francia marsall – Gioacchino néven Nápoly királya – uralkodása, ami alatt a település városi rangot kapott.

Trulló házak Alberobello ékességei

Alberobello hírnevét a trullóinak (többes számban olaszul trulli), a többnyire a 18. századból származó egyedi épületeinek, a trullóknak köszönheti. A trulli házak első pillantásra az eszkimók félgömb alakú, világítóan fehér iglujait – azaz kunyhóit – juttatják eszünkbe, noha nem a hó és a jég birodalmában állnak, hanem épp ellenkezőleg, a perzselő napon.

Már a városhoz közeledve, az olajfák közt megbújva is láthatunk egy-egy trullo házat.

Alberobello központja a Piazza del Popolo tér, amely egy domb tetején épült, tőle északra a modern városrészek találhatók. A tértől délre fekszik a két történelmi trullo-negyed, a Rione Monti és a Rione Aia Piccola.

Alberobello a magasból

Monti negyed (Rione Monti)

A Monti negyed 1.030 trullót foglal magában. Ez az a rész, ami a turisták által leginkább látogatott. A házak jó részében ajándékboltot és vendéglátó egységet alakítottak ki. A negyed dombján áll a trulló templom, hivatalos nevén a Sant’Antonio-templom.

Aja Piccola negyed (Rione Aia Piccola)

Az Aja Piccola negyedben 590 trullót találunk. Itt egyetlen ajándékbolt sem találunk, így megőrizte eredeti hangulatát. Itt található a Casa Pezzolla nevű trullóegyüttesben berendezett várostörténeti múzeum. Ugyanakkor itt áll a város legrégebbi fennmaradt trullója is, amelyet az ajtókereten olvasható évszám szerint 1559-ben építettek.

Alberobello Puglia régió egyik leglátogatottabb települése. Nem csoda hát, hogy a munkaképes lakosság jó része a szolgáltatási szektorban és turizmushoz kapcsolódóan keresi kenyerét. A kézműves manufaktúrák jellegzetes termékei az elsősorban turistáknak szánt festett kerámiák, szőttesek, kő- és fafaragványok.

A trulló házak jelentőségét és egyediségét az olasz kormány már 1910-ben elismerte, ekkor a Monti negyedet, 1930-ban pedig az Aia Piccola negyedet nyilvánították műemléknek.

Alberobello UNESCO világöröksége

1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a trullókat, azzal az indoklással, hogy régmúlt idők egyedi kultúrája fennmaradásának bizonyítékai, amelyek révén egy sajátos városkép alakult ki Alberobellóban. A kötőanyag nélküli építkezés ősi eredetű, különös formájú épületei kiemelkedő emlékek.

UNESCO örökség alatt áll:

  • a trullik, a kúpos tetejű, kötőanyag nélkült készült épületek,
  • Alberobello két dombján, több mint 1000 trulli Rione Montiban, 400 pedig Aia Piccolában, pl. a neoromantika és a trulli elemeit egyaránt magán viselő San Antonio-templom a mellette álló 18,9 méter magas harangtoronnyal.

Mik azok a trulli vagy trullo házak? 

A trullók a középkori hagyományos olasz építészet szép példái, Alberobellóban és környékén szokásos lakóházforma. A sátorkunyhó kőből épített változata. Kör vagy négyszögletes alaprajzú, hengerfalú, kúpfedelű építmény, kéménye a tető csúcsán van. 

A süveges tetejű építményeket durván megmunkált mészkőből építették, alapozás és mindenféle kötőanyag vagy tartószerkezet nélkül. A házak falain apró ablakokat alakítottak ki. A kandallókat, tűzhelyeket és alkóvokat a vastag falakba süllyesztették

A trullók építőanyaga a közeli kőfejtőkből származik. Először egy gödröt ástak a padló alá, amelyet kifalaztak. Ebbe az esővizet gyűjtötték össze házi használatra. A felesleges vizet egy túlfolyón keresztül az utcára vezették ki. Ezt követően a belső falak épültek meg, majd a külső falak. A kettő közötti üreget kőtörmelékkel vagy agyaggal töltötték fel.

A belső falakat függőlegesre építették, míg a külsők fönt befelé dőltek, hiszen fontos szerepet játszottak a süveg szerkezetének megtartásában. 

A süveg is két részből állt. A külső réteg trapéz alakú lapos kövekből épült fel, ezek a tetőcserép szerepét töltötték be. A süveg tetejére került a zárókő, amelyet különbözőképpen díszítettek, pl. gömb, sokágú csillag, kúp, félgömb stb. alakú. 

A kupoláknak úgy adtak sima formát, hogy lefaragták a kövek kiálló széleit.

A süvegekre gyakran különböző alakzatokat festettek, gyakoriak a kultikus ábrázolások (olajfaág, búzakalász stb.), mágikus töltetű szimbólumok (ötágú csillag, fordított szarvak stb.) a keresztény szimbólumok és az állatövi jegyek ábrázolásai.

A trullók falait rendszeresen fehérre meszelik. A belső tér általában egy helyiségből áll, a többszobás házak több trullo egybenyitásával alakultak ki.

Napjainkban a kör vagy ovális alakú, szintén kőből épült, festetlenül hagyott tetőknek moha és zuzmótelepek adnak sajátos patinát.

Alberobello trullo házainak története és legendája

A trullók eredete máig vitatott. Annak ellenére, hogy Alberobellóban az első ilyen építmények a 16. század közepén jelentek meg, a régészek azt valószínűsítik, hogy a helyi lakosok már jóval korábban ismerték ezt az építkezési technikát. Az első trulló Pugliában – a régészeti kutatások szerint – a 10. században épült meg, a szomszédos Castellana területén.

Alberobello kialakulása II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak köszönhető, aki támogatta az itt letelepedő parasztokat. Az adó megfizetését elkerülendő, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. Amikor kiderült az adó megkerülés kísérlete, a nápolyi király börtönbe záratta a grófot.

A város továbbra is a conversanói grófok birtoka maradt, akik kemény kézzel, saját törvényeik szerint uralkodtak. A súlyos adóterhek és sorozatos kegyetlenkedések miatt, a város 1797-ben küldöttséget menesztett a király elé, aki hamarosan aláírta a város szabadságát biztosító dekrétumot.

Alberobello trullo házai

Sant’Antonio-templom – trullo templom

A Monti negyed (Rione Monti)  negyed dombján áll az 1925-ben épült Sant’Antonio-templom, amelynek érdekessége, hogy külalakja alapján több trullóból összeépített épületnek tűnik.

Sant’Antonio-templom - trullo templom Alberobellóban
Sant’Antonio-templom - trullo templom belseje

Igazi különlegesség a „Trullo sovrano”, az eygetlen kétemeletes trulli.

Nagy gondot fordítanak a házak és az utcák karbantartására is. 2023 júniusának közepén, amikor a fotókat készítettem épp a legtöbbet fotózott házak előtt cserélték az útburkolatot.

A házak egy része szálláshelyként is lefoglalható, de vannak trullóéttermek is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük