Trulló házak Alberobelloban

Alberobello egy kis város Dél-Olaszország Puglia régiójában. Jellegzetes kupolás építményei, a trulló házak a népi építészet remekei. Különleges hangulatot varázsolnak a városnak, nem csoda, hogy a város 1996-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Nézd csak, milyen csodálatosak a trulló házak Alberobelloban!

Trulló házak Alberobelloban

Trulló házak Alberobelloban

Alberobello a hírnevét a trullóinak (többes számban olaszul trulli), a többnyire a 18. századból származó egyedi épületeinek köszönheti. A süveges tetejű építményeket durván megmunkált mészkőből építették, alapozás és mindenféle kötőanyag vagy tartószerkezet nélkül.

A négyszögletes alaprajzú házak falain apró ablakokat alakítottak ki. A kandallókat, tűzhelyeket és alkóvokat a vastag falakba süllyesztették. A kör vagy ovális alakú, szintén kőből épült, festetlenül hagyott tetőknek moha és zuzmótelepek adnak sajátos patinát.

A trullók falait rendszeresen fehérre meszelik. A Monti negyed 1.030 trullót foglal magában. A város lejtős utcái a hegy lábánál futnak össze. Az Aja Piccola negyedben 590 trullót találunk.

Trulló házak Alberobelloban

A város kialakulása II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak köszönhető, aki támogatta az itt letelepedő parasztokat. Az adó megfizetését elkerülendő, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. Amikor kiderült az adó megkerülés kísérlete, a nápolyi király börtönbe záratta a grófot.

A város továbbra is a conversanói grófok birtoka maradt, akik kemény kézzel, saját törvényeik szerint uralkodtak. A súlyos adóterhek és sorozatos kegyetlenkedések miatt, a város 1797-ben küldöttséget menesztett a király elé, aki hamarosan aláírta a város szabadságát biztosító dekrétumot.

Alberobello Puglia régió egyik leglátogatottabb települése. Nem csoda hát, hogy a munkaképes lakosság jó része a szolgáltatási szektorban és turizmushoz kapcsolódóan keresi kenyerét. A kézműves manufaktúrák jellegzetes termékei az elsősorban turistáknak szánt festett kerámiák, szőttesek, kő- és fafaragványok.

Trulló házak Alberobelloban

Trulló házak Alberobelloban

Trulló házak Alberobelloban

Trulló házak Alberobelloban

Trulló házak Alberobelloban

Nagyon köszönjük a fotókat Gazsi Anitának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük