Getsemáné-kert Jeruzsálemben

A Getsemáné-kert (Getszemáni-kert, Gecsemáné-kert írásmóddal is találkozhatunk) a világ leghíresebb kertje, amit a Bibliából is ismerhetünk. A Jeruzsálemre lélegzetelállító látványt nyújtó Olajfák hegyének lábánál fekvő kertben fogták el Jézust. A legenda szerint a több mint 2000 éves olajfákból álló ligetben csattant el Júdás csókja és az itteni egyik fára akasztotta fel magát Júdás az árulása után.

Getsemáné-kert, Getszemáni-kert, Gecsemáné-kert

A Getsemáné-kert (Getszemáni-kert vagy Gecsemáné kertje) (héber: Gat Smanim גת שמנים)  Jeruzsálem óvárosától keletre található, az Olajfák hegyének lábánál. Héber nevének jelentése: az olajprés helye. Jézus idejében az Olajfák hegyének ezen a részén egy major állt, amelyben olajprés működött, erre utal az elnevezés.

A Biblia szerint Jézus és tanítványai szívesen időztek az olajfa-ligetben, az utolsó vacsora után pedig ide vonultak vissza. A tanítványok lepihentek, Jézus pedig egy barlanghoz ment imádkozni. Itt talált rá Iskarióti Júdás, a 12 tanítvány egyike, itt árulta el egy csókkal a római katonáknak, akik elhurcolták. Kajafás főpap 30 ezüstöt fizetett Júdásnak, hogy egy csókkal árulja el mesterét.

Elfogása után Jézust megkínozták, halálra ítélték, végül keresztre feszítették. A keresztútját az óvárosi Via Dolorosán, a Fájdalmak útján járta, melynek utolsó stációi a Szent-Sír-bazilikában találhatóak.

Az árulás helyén áll ma az 1924-ben befejezett Nemzetek temploma (latin: Basilica Agoniae Domini). Először egy bizánci templom épült itt, amit a perzsák 614-ben leromboltak. Később a keresztesek újra felépítették. A bizánci alapokra a 20. század elején a világ minden részéből érkezett adományokból építették a mai templomot.

A kertben fiatal olajfák, ciprusok és egyéb mediterrán növények között nyolc ősöreg olajfát is találunk. A legfrissebb vizsgálatok szerint ezek 900 évesek, azaz a 12. század óta állnak itt, így bár jól hangzik a legenda, Jézust biztosan nem ezek alatt árulta el Júdás.

Getsemáné-kert több ezer éves olajfái

Az olajfa a Földközi-tenger környékéről származik, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Már az ókor folyamán elterjedt Délkelet-Európában, Ázsia nyugati részein és Észak-Afrikában. Neve már a görögök mükénéi korából ismert, a lineáris B e-ra-wa alakjából levezethető a görög nyelv ἐλαία (elaia) szava, amelyből a latin oliva és rengeteg más nyelv olaj jelentésű szava származik.

Az örökzöld növény átlagosan 8-15 méter magasra nő. Zömök, bütykös törzse és ezüstös zöld levelei igen jellegzetesek. Köztudottan hosszú életű, léteznek több ezer éves példányok is.

A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné (Zeus főisten leánya) ajándékozta az embereknek. Az olajágat a Bibliából is ismerjük, a Noé által szabadon bocsátott galamb egy olajággal a csőrében tér vissza, jelezve, hogy Isten megbocsátotta az emberiség bűneit és áldását adja a világ újjáépítéséhez.

Az olajfák lassú növekedésére nagyon jó példa a Ferenc pápa látogatása emlékére 2014-ben ültetett olajfa. A fotót 2019-ben készítetettem a Getsemáni-kertben. Jól látszik, hogy az 5 év alatt alig nőtt valamit.

További jeruzsálemi látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük