Az Őrületes ház Tel-Avivban

Tel-Aviv, az 1909-ben alapított tengerparti város több mint 4000 épületét Bauhaus stílusban emelték. A különleges épületei az UNESCO Világörökségi listára is felkerültek, Tel-Aviv, a Fehér város és a modern építészet elnevezéssel. Az izraeli városban azonban több modern épületet is találunk, ilyen például az Őrületes ház is, amit sokan Antoni Gaudi épületének gondolnak. Nézzük, mi az igazság!

Őrületes ház Tel-Avivban

Őrületes ház Tel-Avivban

Az Őrületes ház Tel-Avivban első ránézésre tényleg lehetne akár a katalán építész zseni, Antoni Gaudí épülete is a Tel-Aviv északi részén, a tengerpark közelében álló különleges épület. Tel-Avivot 1909-ben alapították, a barcelonai építész pedig 1926-ban hunyt el. Elvileg tehát eljuthatott volna Izraelbe, hogy ide egy házat tervezzen. Sőt még anélkül is tervezhette volna, hogy valaha is járt volna itt. Bár nemigen tudom, hogy fért volna be még ez is a napjaiba, hisz ebben az időszakban már a Güell-park és főműve, a Sagrada Família építése kötötte le minden energiáját.

És azért sem tervezhette Ő, mert az Őrületes ház jóval Gaudí halála után, 1985-ben épült Leon Gaignebet tervei alapján. A Szíriában született francia építész terve az volt, hogy épületével egyesíti a tengert és a sivatagot.

Őrületes ház Tel-Avivban

Az épület fehér oldala a hullámokra emlékeztető erkélyekkel és növényzettel a tengert képviseli. Míg a homokszobrokkal teli bézs színű oldal a sivatagot szimbolizálja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük