Via Dolorosa, azaz a Fájdalmak útja Jeruzsálemben

A Via Dolorosa nemcsak Jeruzsálem legismertebb utcája, de minden bizonnyal a világon is az leghíresebbek közé tartozik. A kanyargós útról úgy tartják, Jézus itt vitte a keresztet elitéltetésnek helyéről a Golgota felé. A mindig zsúfolt, keresztény zarándokok által végig járt  útvonalon 14 stáció emlékeztet Jézus szenvedéseire.

A betlehemi Születés templomának és az Utolsó vacsora termének bemutatása után Jézus életének egy újabb fontos állomását, az elítéltetésének és halálának helyszínét hoztam.

Via Dolorosa, Jézus keresztútjának helyszíne

Régészek állítják, hogy a mai Via Dolora nem a valóságot tükrözi. De ha nem is olyan, mint Jézus idejében, 2000 évvel ezelőtt volt, a régi történet kövei és szellemisége valahol ott rejtőzik a mélyben. Bár a felkészületlen látogatókat sokkolja az utca zaja és nyüzsgése, a lényeg változatlan, az utca Jézus idejében is kereskedők kiabálásától volt hangos.

A Via Dolorosa (héber: ויה דולורוזה, arab: طريق الآلام ) Jeruzsálem óvárosában található. A 600 méteres kanyargós útvonal az El-Omaríja muszlim iskolától a Szent Sír-templomig (Golgota) vezet. A 15. század óta tizennégy stációja, azaz állomása van, ebből kilenc az útvonalon található, öt pedig a Golgotán, azaz a Szent Sír-templomában.

Mindenhol az odavágó bibliai idézet és az állomás száma jelzi a helyszínt. Érdemes szemfülesnek lenni, mert a hatalmas forgatagban némelyik állomást elég nehéz megtalálni.

Az első állomás, a kiinduló hely a Szent István kapun belül található. Érdemes a Szent Anna-zárdával kezdeni a felfedezést, bár itt nincs stáció. Ezt tartják az egész Szentföldön a legjobb állapotban megmaradt keresztes imahelynek. A kriptájáról úgy tartják, itt született Szűz Mária.

I. stáció:  Jézust Pilátus halálra ítéli

El-Omaríja muszlim iskola udvarán találjuk a jelzést. Úgy tartják, itt és a második stációs kápolna alatt állt az Antónia-erőd, ahol Jézust halálra ítélték.

Történészek véleménye szerint, Pilátus a város délnyugati részén, Heródes palotájában hozta meg az ítélteit, nem pedig itt, a város északkeleti sarkán.

2. stáció: Jézus vállára veszi a keresztet

Az Ostorozás kápolnája az El-Omaríja muszlim iskolával átellenben áll. Itt történt Jézus megostorozása. A kolostort a ferences rend építette 1927-1929 között.

A közelben van a Hadriánus idején, a 2. században épült Ecce Homo boltív, a Via Dolorosa egyik legismertebb látványossága. A késő középkori hagyomány az evangéliumi jelenet színhelyévé emelte, ahol Pilátus a töviskoronás Jézusra mutatott: Ecce Homo – Íme, az ember! Az Ecco Homo-boltív folytatása a Sion-nővérek zárdájának belsejében van.

3. stáció: Jézus először esik el

Egy oszlop jelzi azt a helyet, ahol Jézus először esett el a kereszttel. A helyszín a város törökfürdőinek egyik bejárata volt. A 19. század közepén, amikor a fürdőt bezárták, egy örmény kápolnát hoztak létre itt, amelyben egy szobor mutatja, ahogy Jézus elesik a kereszttel.

A hármas és négyes stációt egymás mellett találjuk.

4. stáció: Jézus találkozik anyjával

Az örmény katolikusok Fájdalmas Szűzanya temploma áll itt, amit 1881-ben emeltek a bizánci időkből származó romok fölé. Kriptáját értékes mozaik díszíti.

Innentől válik igazán zsúfolttá az út a szűk, meredek utcán.

5. stáció: Cirenei Simonnal vitetik a keresztet

A Kürénéi Simon-kápolnát 1895-ben építették azon a helyen, ahol a hagyomány alapján Kürénéi (Cirénei) Simon vállára vette Jézus keresztjét. Vélhetően itt állt a város első ferences kolostora, amelyet 1229 és 1244 között építettek.

A kápolna ajtajától jobbra, a fal-ból egy sziklafelület áll ki, közepén egy bal tenyér lenyomatára emlékeztető bemélyedéssel. Jézus keze nyomának tartják, aki nekitámaszkodott a falnak, amíg az épp arra járó Simon átvette tőle a keresztet.

6. stáció: Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak

Veronika házának állítólagos helyén áll az 1883-ból származó Szent Veronika templom

7. stáció: Jézus másodszor esik el

A ferencesek temploma és kápolnája áll itt, ami 1875-ben épült. Az Igazság kapuja állt itt, amelyen keresztül a Megváltót kivezették a városból.

Innentől már fedett épületek között folytatódik az út.

8. stáció: Jézus szól a síró asszonyokhoz

Szent Charalamposz görög ortodox kolostor: Jézus beszél a síró asszonyokhoz.

9. stáció: Jézus harmadszor esik el

Kopt ortodox kolostor: Jézus harmadszor esik el a kereszttel

A 10-14. stáció mindegyike a Szent Sír-templomban található, amelyeknek hamarosan egy külön bejegyzést szentelek. De a teljesség kedvéért itt is felsorolom ezeket.

Szent Sír Kápolna

10. stáció: Jézust megfosztják ruhájától

11. stáció: Jézust keresztre feszítik

12. stáció: Jézus meghal a kereszten

13. stáció: Jézust leveszik a keresztről

14. stáció: Jézust sírba teszik

Végül egy érdekesség. Talán neked is feltűnt a fotókon az egyes stációknál egy fehér anyaggal letakart rész. Utána jártam mi lehet ez. Nagyon egyszerű, ezek leleplezésre váró kis domborművek, amiket 2019. október 6-én avattak fel. A fényképeket én egy nappal korábban készítettem, ekkor tehát már készen álltak a másnapi átadásra. A domborműveket egy veronai öntödében készítették. Ferenc pápa szeptember 21-én áldotta meg azokat a Vatikánban.

Nézd meg a Via Dolorosa és a Szent Sír-templom videót is!

További látnivalók Jeruzsálemben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük