Melki apátság – Ausztria legjelentősebb barokk építménye

A Melki apátság, Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye már több mint 900 éve egyházi és kulturális központ. A 60 méteres hegy tetején álló építmény az A1-es (nyugati) autópályáról is lenyűgöző látványt nyújt. Melkből indulnak az osztrák Dunakanyar, az UNESCO világörökség alatt álló Wachau felfedezésére a kirándulóhajók Krems felé.

Melki apátság

Melki apátság története

Melk a 2000-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Wachau kultúrtájon fekvő hangulatos kisváros. Wachaunak a Duna Melk és Krems közötti szakaszát hívjuk. A város fölé magasodik a 60 méteres hegytetején álló hatalmas barokk épület, a Szent Benedek-rendi melki apátság (németül Stift Melk).

Az épületet az évszázadok során többször átépítették. Az épületegyüttes főtengelye 320 méter, 500 helyiséget foglal magában és 1365 ablaka van. Jelenlegi formájában az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete. Az apátságból csodálatos kilátás tárul elénk: a magas hegyekkel övezett folyómenti táj. A település alatt a Melk folyó csörgedez, ami beletorkolik a Dunába.

Feltételezések szerint a római korban őrhely volt, a római Namare erőd állt ezen a területen. A népvándorlás után szláv földművesek telepedtek le, innen ered Melk neve, amit a Medjilica (szlávul: lassú patak) névből származtatnak.

Melki apátság

976-ban a melki királyi várat babenbergi I. Lipót őrgróf kapta meg. Ez a Babenbergek temetkezési helye és 1014. október 13-tól Szent Kálmán sírhelye. Melk bencés kolostorának alapításában fontos szerepet játszott az a tény, hogy II. Lipót osztrák őrgróf menedéket nyújtott a Passaui egyházmegye püspökének, Passaui Szent Altmannnak, akit pápahűsége miatt űztek el Passauból. A lambachi bencés szerzetesek 1089-ben költöztek be az újonnan alapított kolostorba.

Melki apátság

1297-ben egy tűzvész elpusztította a kolostort a templommal és a melléképületekkel együtt, az értékes írások és történelmi forrásanyagok nagy része is elveszett.

1362-ben IV. Rudolf herceg az apátság legféltettebb kincse – Jézus Krisztus keresztjének egy darabja – részére értékes foglalatot, egy aranyból készült, gyémántokkal kirakott keresztet ajándékozott az apátságnak: ez a Melki Kereszt, amely napjainkban is megcsodálható a múzeumban.

Sok viszontagságos év után barokk újjáépítés kezdődött. 1736-ra elkészült a templom és a kolostor. 1738-ban egy tűzeset következtében szinte a teljes tetőzet, mindkét torony és néhány fogadóterem leégett.

Melki apátság látnivalói

Első udvar

Az 1718-ban készült főkaput két bástya szegélyezi. A déli bástya az 1650-ben készült védelmi rendszer része volt, a másik bástyát csak a szimmetria miatt építették. A főbejárat egyik oldalán Szent Lipót, a másikon Szent Kálmán szobra áll, a főbejárat háromszögű oromzatát egy angyal díszíti. Az udvarban találjuk a recepciót és az ajándékboltot.

Második udvar

Az első udvarból az épületekkel körbevett második udvarba jutunk.

A homlokzati freskók az eredetiek megrongálódása miatt a 20. század elején készültek és a négy sarkalatos erényt elevenítik meg: Okosság. (Sapientia), Igazságosság. (Justitia), Lelki erősség. (Fortitudo), Mértékletesség. (Temperancia).

Apátsági Múzeum

Az egykori császári lakosztályokban, ahol VI. Károlyt, Mária Teréziát, VI. Pius pápát és Napoleont is elszállásolták, most az apátság múltját és jelenét bemutató állandó kiállítás van. Az apátság építését és gazdasági múltját számítógépes animációk, fény, hang hatások teszik érdekesebbé.

Könyvtár és Márványterem

A melki könyvtárat a legszebbnek tartják Közép-Európában. 12 helyiségből áll, legszebb ezek közül a Márványterem. Könyvállománya összesen mintegy 100. 000 kötet. Emellett 1888 kéziratot is őriznek itt. A legrégebbiek a 9. századból származnak és köztük van egy 10-11. századi Vergilius-másolat is.

Melki apátság

A nem sok márvánnyal büszkélkedhető Márványterem mennyezetét Paul Troger freskója díszíti. Középpontjában Pallasz Athéné istennő látható egy oroszlánok által húzott kocsin, mint a tudás és felvilágosodás jelképe.

A könyvtárból egy pompásan kialakított csigalépcső vezet a templomba.

Az apátság temploma

Az apátság temploma (Stiftskirche) Ausztria egyik legszebb barokk stílusú épülete. A homlokzaton két védőszentjénk, Szent Péterenk és Szent Pálnak a szobra látható. Freskóit a legszebb barokk alkotások között tartják számon. Az apátsági templom orgonáján játszott melki látogatása során 1768-ban a 12 éves Wolfgang Amadeus Mozart.

Melki apátság

A tornyokat az 1738. évi tűzvész után hozták helyre, már a rokokó formajegyeit is felismerhetjük.

Melki apátság

Az apátsági templomnak öt harangja van. A 7840 kg tömegű Vesperin Alsó-Ausztria legnagyobb harangja. A nagy harang Jézus halálának órájában, minden pénteken 15 órakor szól, és ezt kongatják meg főpapi hivatali ceremóniák esetén is. Egyházi ünnepek előestéjén az esti imához és egyházi ünnepeken minden harangot megszólaltatnak.

Melki apátság

A Melki apátság kertje

Az apátság kertjében találjuk a barokk kerti pavilont Johann W. Bergl egzotikus freskóival, a rózsakertet és a 250 éves hársfákkal körülvett barokk stílusú medence. A kert májustól októberig látogatható.

Melki apátság látogatása

Az apátság belépődíj ellenében látogatható. A belépőjeggyel a park is megtekinthető, de váltható csak a parkra szóló jegy is.

Előzetes bejelentkezéssel csoportok részére magyarnyelvű idegenvezetés is kérhető.

Nyitvatartási és egyéb információk az apátság hivatalos oldalán találhatók.

A bejegyzésben található fotókat két utazáson képeiből válogattam össze. A benti fotók mindegyikét a több mint 15 évvel ezelőtti látogatásomkor készítettem. 2023 májusában, amikor legutóbb Melkben jártam, már tilos volt a termekben való fotózás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük