Több mint 1200 éve van zárva az Aranykapu Jeruzsálemben

Aranykapu nemcsak a magyar gyermekdalban létezik, így hívák Jeruzsálem óvárosának egyik, több mint 1200 éve befalazott bejáratát. Az Aranykapu Jeruzsálemben a Templom-hegyen áll, a zsidók, a keresztények és a muzulmánok szerint is szenthely, azon csak a Messiás léphet be. A jóslatok szerint ezen keresztül lép majd be a Messiás Jeruzsálembe az Olajfák hegyéről az Ítélet napján.

Több mint 800 éve van zárva az Aranykapu Jeruzsálemben

Jeruzsálem óvárosába hét kapun keresztül juthatunk be. A nyolcadikat, az Aranykaput befalazták, mert azon csak a messiás léphet be. A másik hét kapuja éjjel nappal nyitva áll a világ minden részéből ide zarándokló emberek előtt.

Az Aranykapu a keleti városfal közepét foglalja el. Legjobban az Olajfák hegyéről és Nemzetek templomától szemlélhetjük meg. A jóslatok szerint ezen keresztül lép majd be a Messiás Jeruzsálembe az Olajfák hegyéről az Ítélet napján, hogy megteremtse a földi paradicsomot Jeruzsálemben.

A zsidóság hite szerint ezen a kapun fog majd megérkezni a Messiás, akinek az eljövetelére a zsidók milliói évezredek óta várnak.

A keresztények számára maga Jézus a Messiás. A keresztény hagyomány szerint Jézus a húsvét előtti vasárnapon, amit ma virágvasárnapnak hívunk, ezen a kapun keresztül vonult be Jeruzsálembe. Az ünneplő nép pálmaágakkal üdvözölte Jézust. Ezért szokták pálmanapnak is hívni vallási szertartásokban.

Egy legenda szerint a Jézust a Jordán folyóban megkeresztelő Szent Jánosnak a születése is az Aranykapunak köszönhető. Keresztelő Szent János idősödő szülei, Zakariás és Erzsébet évekig hiába várták a gyermekáldást. Végül azt a tanácsot kapták, hogy sétáljanak át az Aranykapu alatt és csoda fog történni. A tanácsot megfogadva átsétáltak a kapun és Erzsébet hamarosan áldott állapotba kerül.

A muzulmánok úgy gondolják, az Aranykapu a végső időkben, az „ítélet napján” fog majd fontos szerepet kapni.

Az Aranykaput 810-ben falazták be az arabok, amikor muzulmán kézbe került a terület. Úgy gondolták, hogy a befalazással megakadályozhatják a zsidó Messiás bevonulását a városba, és ezzel meggátolják, hogy Jeruzsálemet a Messiás és a zsidónép tőlük visszafoglalja.

A kapu előtt egy mohamedán temető található. Sokan súlyos milliókat hajlandók fizetni azért, hogy haláluk után az Aranykapu közelében temessék el. Hitük szerint a feltámadás itt fog majd kezdődni.

Szemben, az Olajfák hegyének az óváros felé eső lejtőjén elterölő temető a legrégebbi zsidó temető az egész világon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Farkas Károlyné szerint:

    Köszönöm a sok csodás képet, ahova soha sem jutottam el, de ide gyakran visszatérek, és nagy örömmel nézegetem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük