Nemzetek temploma (Agónia-bazilika) Jeruzsálemben

Az Olajfák hegyének lábánál, közvetlenül a Getsemáné-kert mellett található a 16 nemzet – köztük Magyarország – adományából az első világháború után felépített Nemzetek temploma (Church of All Nations). Az Agónia-bazilikának (latin: Basilica Agoniae Domini) is hívott gigantikus templomot egy egykori bazilika romjaira építették, úgy tartják, hogy az itt látható kőtömbön imádkozott utoljára Jézus mielőtt letartóztatták.

Nemzetek temploma (Agónia-bazilika)

Nemzetek temploma (Agónia-bazilika) az Olajfák hegyén

Az utolsó vacsora után a tanítványok lepihentek, Jézus pedig – továbbra is Getsemani-kertben maradva – egy barlanghoz ment imádkozni. Itt talált rá Júdás, itt árulta el egy csókkal. A barlang helyére több templom is épült, a ma látható Nemzetek Templomát 1919 és 1924 között emelték.

A 4. századi bizánci templomot a perzsák 614-ben leromboltak. A 14. században a keresztesek újra felépítették.

A Nemzetek Templomának építése az első világháború után kezdődött meg hálából azért, hogy véget ért a világháború, s remélve, hogy hasonló borzalom többet nem következik be. A világ minden részéből, összesen 16 nemzetből érkeztek adományok bazilika felépítésére. Innen ered a Nemezetek temploma elnevezés.

Nemzetek temploma (Agónia-bazilika)

Az olasz Antonio Barluzzi által tervezett katolikus templom kupoláinak mozaikjait 16 különböző ország adományozta. Magyarország a fő szentélyben lévő mozaik elkészítéséhez járult hozzá, ezért is látható a magyar címer a kép jobb alsó sarkában.

Nemzetek temploma (Agónia-bazilika)

A főoltári mozaikkép készítőjének kilétéről nincsenek egyértemű információk. Egyes vélemények szerint Muzsinszki Nagy Endre (1886-1975) magyar festőművész tervei alapján készítették. Valószínű azonban, hogy amit ma látunk, az az olasz Pietro D’Achiardi (1879-1940) alkotása. Erre utal, hogy a mozaik jobb alsó részén az olasz festő álneve és az 1940-es évszám olvasható. Antonio Barluzzi (1884-1960) építész ráhatására 1949-ben az olasz Pietro D’Achiardi festő kartonjai alapján készült mozaikkal cserélték le a magyar művész 1932 óta a főoltárt díszítő festményét. A bal és jobb oldali apszisok mozaikképét az olasz művész, Mario Barberis kartonjai alapján készítették el.

A Nemzetek templomát Agónia-bazilika néven is emlegetik, mert az oltár előtt van az agónia sziklája, ahol a hagyomány szerint Jézus utoljára imádkozott elfogatása előtt.

A templom ablakait nem üveg, hanem sejtelmesen áttetsző alabástrom borítja, így örök félhomály uralkodik odabenn.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük