Olajfák hegye Jeruzsálemben

A Bibliából is ismert Olajfák hegye valójában egy domb Jeruzsálem óvárosától keletre, ahonnan lélegzetellátó panoráma nyílik a szent városra. Itt található a világ legrégebbi zsidó temetője, a világ leghíresebb kertje, a Getsemáné-kert és több nevezetes keresztény templom és emlékhely.

Olajfák hegye

Olajfák hegye

Az Olajfák hegyét (héberül הר הזיתים Har haSetim ; arab جبل الزيتون Jabal az-Zaitun) a Templom-hegytől a Kidron-völgy választja el. A területét egykor olajfaliget borította, innen kapta nevét is. Az olajfák az egyik legszívósabb és legtovább élő növények.

A domb tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik egész Jeruzsálemre és a zsúfolt óvárosra.

Ma a terület nagy része zsidó sírkert, amelyet már a bibliai időkben is használtak és használnak ma is. A zsidók 3000 éve temetkeznek ide, mert úgy tartják, hogy az utolsó ítélet itt, a hegy alatt, a Kidron völgyében fog elkezdődni. Az Ítéletnapon a Messiás innen vezeti a feltámadtak lelkeit Jeruzsálembe, akik a dombra néző Aranykapun keresztül lépnek majd be a városba. Ez a világ legrégebbi zsidó temetője. A keresztények hite szerint pedig szintén a hegyen temették el Jézus anyját, Máriát is.

A hagyomány szerint Jézus az Aranykapun keresztül lovagolt be Jeruzsálembe. Napjainkra a kaput bezárták. Valószínűleg egy muszlim uralkodó falaztatta be, hogy megakadályozza a Messiások bevonulását. akik aztán megdöntenék a kormányzatát. 

Aranykapu

Az Olajfák hegyének főbb látnivalói, épületei

A mindössze 1200 négyzetméternyi területű egykori ligetben több látniavói található. Az Ószövetségben és az Újszövetségben egyaránt megemlített helyszínre, a 4. századtól kezdve sok keresztény szerzetes vonult ide vissza remeteségbe, akik rengeteg régészeti leletet hagytak maguk után.

 • Mormon Egyetem (Brigham Young University Jerusalem Center) – csak külföldi, főleg amerikai diákok tanulnak,
 • Auguszta Viktória Kórház (Augusta Victoria Hospital) – a környék arab lakosságának a kórháza
 • Seven Arches Hotel – az amerikai Intercontinental Hotels lánc tulajdonában,
 • Mennybemenetel temploma (Chapel of the Ascension) – a kereszténység egyik szent helye. A hagyomány szerint Jézus a feltámadása után innen ment fel a mennyországba,
 • Miatyánk-templom (Pater Noster) – a karmelita kolostor része, Eleona szentélyeként is ismert, a hagyomány alapján Jézus itt mondta el követőinek a Miatyánkot,
 • Dominus Flevit-templom – itt fakadt könnyekre Jézus, amikor meglátta Jeruzsálemet
 • Getsemáné-kert, benne a Nemzetek Templomával (Church of All Nations),
 • Huldá prófétanő sírja,
 • Aggeus, Zakariás és Malakiás próféták sírja,
 • Mária sírja (Tomb of the Virgin Mary) – Mária, Jézus anyjának temetkezési helye.
 • Olajfák hegye Zsidó Temető (Mount of Olives Jewish Cemetery)- Jeruzsálem legrégebbi és legfontosabb temetője

További jeruzsálemi látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük