Altinum, a Dunai Limes legdélibb bástyája Mohács és Kölked között

A rómaiak határvédelmi rendszere, a limes 6000 kilométernyi szárazföldi és folyóparti határral és ezekhez tartozó létesítményekkel rendelkezett. Magyarországi szakasza a Duna mentén húzódott, mely az UNESCO Világörökségi várományos listáján is szerepel. Ismerd meg milyen volt Altinum, a legdélebbi katonai tábor!

Altinum

Altinum, Limes déli bástyája Mohács és Kölked között

A több mint 400 km-es magyar szakaszon 65 helyszín került nevezésre. Ennek legdélebbi állomása Altinum volt, a Baranya megyei Mohács és Kölked között felépített vár és katonai tábor.

A rómaiak nagy gonddal és rendkívül szervezetten alakították ki védvonalukat és azokat a táborokat, ahol a napi menetelés után a csapatok biztonságban megpihenhettek.

A Duna menti védvonalnak óriási jelentősége volt a római birodalomban. Nemcsak a provinciákat, az egész birodalmat képes volt megvédeni a külső támadásoktól.

Altinum katonai tábora az állandóan itt tartózkodó egységen túl egy zászlóaljnyi harcos elszállásolására volt alkalmas. A többi hasonló létesítményhez hasonlóan gerendákból épült az 1. század elején, Hadriánusz császár idejében.

Később az erődítést kőből átépítették, várszerűen sarokbástyákkal erősítették meg. Egészen a 4. századig, Pannónia feladásáig működött.

Az erőd jelentős részét elmosta a Duna, de a maradványokat feltárták. Az 1974-ben és 1975-ben zajlott ásatások során bélyeges téglák, szobortöredékek, használati tárgyak, fegyvertöredékek kerültek elő.

Az ásatások idején felső tagozatos diák voltam. Emlékszem, hogy mindenkit lázba hozott. Izgatottan vártuk a híreket, hogy haladnak a munkákkal, milyen leletekre bukkantak. A történelem sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, de ebben az időszakban épp régész akartam lenni. Ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik ilyen foglalkozás.

Kíváncsian várom a 2019-es döntést, hogy felkerül-e Altinum is a világörökségi listára.

Az információk és a fotó a Kölked története című, 1997-es kiadású könyvből származnak.

Update: Azóta már tudjuk, hogy 2019-ben nem lett Unesco világörökségi helyszín.

Update: 2021 nyarán a Dunai limes a magyar szakaszok nélkül került fel a világörökségi listára.

További kapcsolódó olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük