Elkészült a Pelješac híd, lerövidült az út Dubrovnik felé

Évtizedek után hivatalosan is átadásra kerül és híddíj nélkül használható a Horvátországot Horvátországgal összekötő Pelješac híd. Mielőtt azt gondolnád, hogy elírtam valamit, megnyugtatlak, a híd valóban Horvátország déli részét köti össze az anyaországgal. A 2,4 kilométeres híd két órával rövidíti le a Zágráb és Dubrovnik közötti távolságot és most már útlevél sem kell ahhoz, hogy eljussunk az Adria gyöngyszeméhez.

Pelješac híd, lerövidült az út Dubrovnik felé

Pelješac híd – Dubrovnik felé

A Pelješac híd (horvátul: Most Pelješac) a horvát A1-es autópálya vonalán Bosznia-Hercegovinát elkerülő kábelhíd, Komarnat köti össze a Stonnal a Pelješac-félsziget érintésével. Átadásával végig Horvátország területén haladva érhető el közúton Dubrovnik.

Az eddigi közlekedést jelentősen lassította, hogy a horvát tengerpart szárazföldi területei közötti nem volt szabad az átjárás, ugyanis a Bosznia-Hercegovinához tartozó Neum városa beékelődött az útvonalba. A csupán pár kilométeres boszniai tengegparti szakasz jelentősen lelassította az utazást. Horvátország két része között nem úszhattuk meg a kétszeri határátlépést (ki- és belépés).

A határon való várakozás, útlevél ellenőrzés akár órákat is jelenthetett. Bár nekünk mindig szerencsénk volt, amikor arra jártunk, pár perc alatt átjutottunk az országon. 2012 nyarán Neumban nyaraltunk, így a szálloda ablakából láttuk a Peljesac-félszigetet.

Neum és a Peljesac-félsziget

Bosznia-Hercegovina többször tiltakozott a híd megépítése ellen, mert szerintük felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát.

 

A 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas híd építése az elmúlt évek legnagyobb horvát infrastrukturális beruházása. Az építéséről három évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal. A 550 millió eurós azaz majdnem 200 milliárd forintos költségvetésnek a kétharmadát az Európai Unió állta.

A hídra fel- illetve arról levezető utakat csak a 2022-es turistaszezon előtt fogják átadni.

Most sajnálom igazán, hogy sem Neumról, sem Dubrovnikról nem írtam még, pedig ez utóbbi az egyik kedvenc városom, ráadásul szuper digitális fotóm is vannak róla. 

A régi útnak is megvolt a maga szépsége, hisz nagyon jól rálehetett látni Dubrovnikra. Bár valószínűen ez a szakasz továbbra is megmarad, mert Neum és Dubrovnik távolsága 70 km.

 

Dubrovnik városa

 

Nincs más, jövőre el kell menni és leellenőrzni. Biztos vagyok benne, hogy az új hídról is varázslatos a táj.

Pelješac híd építése – videón

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz − 1 =