Világörökségi várományos magyar helyszínek

Az UNESCO világörökségi listára kerülés hosszadalmas folyamat. A nemzeti jelölés után hosszú idő telik el, míg a benyújtott pályázatot kiértékeli a párizsi székhelyű bizottság és hivatalosan UNESCO védelem alá kerül az adott helyszín. Most összegyűjtöttem, mely építészeti, természeti értékek szerepelnek az UNESCO világörökségi várományos magyar helyszínek listáján.

Világörökségi várományos magyar helyszínek - Komáromi monostori erőd

Komáromi monostori erőd

Jelenleg nyolc magyar UNESCO világörökség helyszínt tartanak nyilván.

Világörökségi várományos magyar helyszínek

Lechner Ödön művei (K) (2008)
● Az Esztergomi és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi Királyi erdő területe (K) (1993) (K) (2000)
● Balaton felvidéki kultúrtáj (K) (1993)
● A budai termálkarszt-rendszer barlangjai (T) (1993) (A Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín bővítéseként)
● Magyarországi tájházak hálózata (K) (2000)
● A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (K – kultúrtáj) (2000)
● Felső-Tisza-vidéki fa harangtornyok (K) (2000) – Eredetileg „A Kárpátok Északkeleti ívének fatemplomai” megnevezéssel nemzetközi (Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország részvételével tervezett) sorozat-helyszín részeként felvett várományosi tétel.
● A Komárom / Komarnoi erődrendszer a Duna és a Vág folyók összefolyásánál – Az erődrendszer magyarországi elemei: Monostori Erőd, Csillag Erőd, Igmándi Erőd (K) (2007)
● Ipolytarnóci ősélőhely (T) (2000)  – (Eredeti név: Ipolytarnóci ősmaradványok)

Pár évvel ezelőtt a Dunai Limes magyarországi szakasza is a várományosi listán szerepel, de aztán végül a magyar helysznek nélkül került UNESCO oltalom alá.

2019-ben még reménykedtem. Hazánk 1985-ben csatlakozott az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezményhez. Legutóbb a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj nyert felvételt 2002-ben. De vajon lesz-e újabb és mi lesz az? Talán a Dunai Limes?

Lesz újabb magyar világörökség? – A Dunai Limes

Az UNESCO 44. ülésszakán felvették a világörökségi listára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákia szakaszát. A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Európán át, egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja a teljes, 6000 kilométeres határvonal felvétele a világörökségek közé. Hiába a közel 20 éves előkészítő munka a 400 km-es magyar szakasz és 65 helyszíne nem került fel a listára. Hát nem az UNESCO miatt…

Magyarországi helyek nélkül került fel a Dunai Limes az UNESCO listára

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük