Tavaszi kirándulási tippek a kikeleti szépségek felfedezéséhez

Az ezernyi színnel, illattal, és a szabadba hívogató napsütéssel érkező tavasz még a télire bevackoló hétalvókat is kicsalogatja a lakásból. A sötét és hideg téli napok után igazi felüdülést jelent a természetben tett séta. A most bemutatásra kerülő tavaszi kirándulási tippek olyan helyekre kalauzolnak el, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a tavasz első hírnökeinek és az éledező természetnek a megcsodálására. Mozduljatok ki, gyönyörködjetek a fények játékában, fedezzétek fel a föld alul kibújó apró virágok szépségét! Szerezzetek közös élményeket miközben gondtalanul sétáltok a madárcsicsergések dallamaira az árnyas ösvényeken.

tavaszi kirándulási tippek: tavasz a Kámoni Arborétumban krókuszokkal

Tavaszi kirándulási tippek a természet szépségeinek felfedezésére

Szerte az országban látványos, színes virágmezők csábítják az arborétumokba a hosszú tél után  a természet illataira és színeire éhes látogatókat. A minden évszakban bámulatos örökzöldek árnyékában büszkén hirdetik a tavaszt a téltemetőkhóvirágok, a krókuszok és tőzikék.

Bár egyes arborétumok és természetvédelmi területek neve összeforrt egy virág nevével, arborétumaink többségében azonban ezek az apró tavaszhírnökök akár egyszerre is megcsodálhatók.

Most olyan helyeket gyűjtöttem egy csokorba, amelyekről részletesen írtam már korábban. A fotókra kattintva elolvashatod ezeket és további fényképekben is gyönyörködhetsz.

Alcsúti Arborétum és a Hóvirág ünnep

Nem kell ahhoz milliomosnak lenni, hogy virágok millióival ajándékozzuk meg hozzátartozóinkat. Elég csupán ellátogatni az Alcsúti Arborétumba, s máris 2,5 hektáros hóvirágmező látványában gyönyörködhetünk.

A Vértes hegység lábánál, a Vál-völgyében található 40 hektáros Alcsúti Arborétum főleg óriásira nőtt idős fáiról és a hazánkban egyedi méretű hóvirágmezejéről ismert. A hóvirágok virágzása általában február közepén kezdődik és március közepéig tart.

Kámon Arborétm

A Kámoni Arborétum Szombathely zöld szíve. A hazánk második legnagyobb rododendron állományával rendelkező, pár éve szépen felújított arborétum minden évszakban kellemes kikapcsolódást kínál az egész családnak. Tavasszal az összes kikeleti szépséget megtaláljuk a hatalmas parkban.

Sellyei Arborétum és a krókuszok

A Baranya megyében található Sellyei Arborétum a Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkja. Az eredetileg a Batthyány-család birtokában lévő barokk kastély az 1800-as évek elején, nászajándékként került a Draskovich család birtokába. A kastélyt körülölelő arborétum kialakítása Draskovich Ivánnak köszönhető. A 240 lombhullató és 115 örökzöld fajtát bemutató 7,65 hektáros park 1965 óta természetvédelmi terület. Tavasszal a krókuszok (illír sáfrányok) virágzása bűvöli el a látogatókat.

Tőzike mező Tormaföldén

A Zala megyei Tormafölde erdeje minden év tavaszán csodálatos fehér virágszőnyeggé változik. Itt nem a hóvirágok színezik át a tájat, mint az Alcsúti Arborétumban, itt az apró fehér, kecsesen bókoló virágú tőzikék hódítanak.

Pannonhalmi Arborétum és a téltemetők

A tavasz közeledtének egyik biztos jele a kis sárga téltemetők megjelenése az erdőkben, a tölgyesekben. A Pannonhalmi Bencés Apátság szabadon és ingyenesen látogatható arborétumában száz számra nyílnak a kedves kis szépségek.

Budakeszi arborétum

A Budakeszi Arborétum, teljes nevén a Galambos Gáspár Erdészeti Arborétum Budakeszi és Telki között közel 30 hektáros területére ültetett több ezer növényével péntektől vasárnapig várja a zöld kikapcsolódásra vágyókat. A család- és kutyabarát arborétumba négy lábú kedvenceink is bevihetők. Az utak babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók, gyermekeknek kerékpár, gyermek “kismotor”, roller használata megengedett.

Soroksári Botanikus Kert

A Soroksári botanikus kert még mindig kevéssé ismert a fővárosiak körében. Pedig a 60 hektáros kert minden évszakban rengeteg csodát rejt. A bejáratnál kapott térképpel kényelmesen felfedezhetjük a területet, és több rövidebb vagy hosszabb útvonal között választhatunk. Az üvegházban trópusi, szubtrópusi növényeket ismerhetünk meg, a kerti faházban állandó természetvédelmi kiállítás látható.

Budai Arborétum

A Budai Arborétum egy ingyenesen látogatható vadregényes kert Budapest XI. kerületében. Buda tüdeje a Gellért-hegy déli lábánál, a volt Corvinus Egyetem, ma MATE területén található. A 7,2 hektáros Budai Arborétum legrégebbi részét még 1893-ban alapították, a legidősebb fák ebből az időszakból maradtak fenn.

Az ország egyik leggazdagabb arborétuma minden évszakban csodálatos növényekkel, belépőjegy nélkül várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük