Budakeszi Arborétum, a család- és kutyabarát zöld kert

A Budakeszi Arborétum, teljes nevén a Galambos Gáspár Erdészeti Arborétum Budakeszi és Telki között közel 30 hektáros területére ültetett több ezer növényével péntektől vasárnapig várja a zöld kikapcsolódásra vágyókat. A család- és kutyabarát arborétumba négy lábú kedvenceink is bevihetők. Az utak babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók, gyermekeknek kerékpár, gyermek „kismotor”, roller használata megengedett. 

  Budakeszi arborétum

Budakeszi Arborétum

Nagyon megörültem a napokban, amikor a megláttam a Világunk blog által készített gyönyörű fotókat az arborétumról. Nem jártam még itt és valószínű, hogy tavasszal már nem is jutok el erre a csodálatos helyre. Remélem néhány olvasónak meghozza a kedvét és lesz is módjuk élőben megcsodálni ezt a sok szépséget. 

Budakeszi arborétum területe az 1949-ben létrehozott Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Telepének része volt, Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. Nevét alapítója, Galambos Gáspár erdőmérnök után kapta.

Az arborétum története

Az arborétum Budakeszi és Telki között fekszik. A terület 1949-től az Erdészeti Tudományos Intézethez tartozott, annak kísérleti telepe volt.

Az arborétumot 1959-ben megalapították Galambos Gáspár vezetésével. Először a korábban telepített, 1060 növényfajtából álló állomány részletes értékelését kezdték meg. Majd az eredmények ismeretében történetk a további bővítések. Az arborétum legfiatalabb részei 1979-1980-ban, nagyrészt saját termesztésű csemeték ültetésével születtek.

1978-ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként lett védett, mára pedig fokozottan védett területté nyilvánították. 1989-től a Pilisi Parkerdő ZRt. helyi erdészetének kezelésében van.

Budakeszi Arborétum növényei

Az arborétum közel 12 km hosszú útjain sétálva zömében örökzöld növényeket tekinthetünk meg. A tavasszal előbb a hagymás növények, fürtös gyöngyikék, hóvirágok, krókuszok és nárciszok színesítik a kertet.

Később a gyöngyvirágok, virágos díszcserjék és bazsarózsák gondoskodnak az illatokról és a szemet gyönyörködtető látványról. A dísztavat nyaranta tavirózsák és halak népesítik be, körülötte pedig nőszirmok virítanak.

A telepített növényfajok nagyobb hányadát a szombathelyi Kámoni arborétum, kisebb részét a volt Természetvédelmi Hivatal irányította arborétumok, a Gödöllői arborétum, közparkok, illetve az erdőgazdaságok, kertészetek csere útján, vagy eladással biztosították. 

A vörösfenyő és jegenyefenyők mellett találunk itt numidiai jegyenyefenyőt, cédrusokat, mamutfenyőket, gyantásciprusokat, japánciprusok, hemlokfenyőket is.

A lomblevelűek táborát szelídgesztenye fák, sártölgy, babértölgy csoportok, hikori diók gazdagítják.

Budakeszi arborétum látogatása

Az arborétum a nyitvatartási időben belépőjegy ellenében szabadon látogatható. Előzetes időpont egyeztetéssel a nyitvatratási időn túl is fogadnak csoportokat. Az arborétumi bemutató séta időtartama kb. 2-2,5 óra, amely az indulási helyen ér véget.

Az arborétum útjai babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók. Kerékpár, gyermek „kismotor”, roller használata a gyerekeknek megengedett. Kutya bevihető, a társasági kutyasétáltatás szabályait azonban be kell tartani.

Születésnapok, esküvők, csapatépítő tréningek is tarthatók az arborétumban. A gondtalan kikapcsolódáshoz erdei focipálya és 80-100 személyes fedett tűzrakóhely is rendelkezésre áll, ahol bográcsozásra, sütögetésre is lehetőség nyílik.

Budakesziről Telki felé haladva a Budakeszi végét jelző közlekedési táblától 5 km-re jobbra található a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. Az arborétumhoz vezető út ezzel szemben indul menetirány szerint balra. Az arborétum bejárata előtt, az út mellett kialakított parkolóban meg lehet állni gépkocsival.

További információkat a hivatalos oldalon találsz.

A bejegyzésben szereplő szuper fotókat a Világunk blog és a Világunk blog Facebook oldal szerzői készítették 2021 áprilisának végén. A május elején kilátogatókat még ez a látvány fogadja.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Reginának és Balázsnak!

Ne felejts el meglátogatni a https://vilagunk-blog.blogspot.com/ oldalt, ahol rengeteg érdekességet, hasznos információt olvashatsz belföldi és külföldi utazásokról és nem mellesleg csodálatos fotókban gyönyörködhetsz.

További olvasnivalók arborétumokról és botanikus kertektől

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük