Kinyíltak a Sellyei Arborétum krókuszai

A Sellyei Arborétum a Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkja. Az eredetileg a Batthyány-család birtokában lévő barokk kastély az 1800-as évek elején, nászajándékként került a Draskovich család birtokába. A kastélyt körülölelő arborétum kialakítása Draskovich Ivánnak köszönhető. A 240 lombhullató és 115 örökzöld fajtát bemutató 7,65 hektáros park 1965 óta természetvédelmi terület. Tavasszal a krókuszok (illír sáfrányok) virágzása bűvöli el a látogatókat.

Sellyei Arborétum

Sellyei Arborétum és a tavaszi krókuszok

A Baranya megyei Sellyén az 1700-as évek közepén gróf Batthyány Lajos emelt kastélyt. A kastély a hozzátartozó birtokkal együtt Draskovics Károly és Batthyány-Strattmann Erzsébet házasságakor, nászajándékként, Draskovich tulajdonba került. A kastélyt övező parkot Draskovich Iván hozta létre az 1760-as években.

Draskovich-kastély a Sellyei Arborétumban

Az arborétum változatos lombos és örökzöld fajai a 19. század második feléből maradtak meg, amikor nagy divat volt a gyűjteményes, dendrológiai kertek kialakítása. A tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a kertet. A 6-7 m magas mamutfenyők az első világháború után kerültek ide.

A második világháború után a park sorsa bizonytalan volt. Botanikai értékei miatt 1965-ben azonban védelem alá került.

krókuszok a Sellyei Arborétumba

A parkban ma 204 lombhullató és 115 örökzöld faj és fajta csodálható meg. Köztük számtalan ritkaságot találunk. Van itt például aranytuja, ezüst-fenyő, a páfrányfenyő és mamutfenyő is. Továbbá tarka levelű japánakác, a rózsás-szegélyű vérbükk, a vérbükk, a vér-tölgy, az andalúziai jegenyefenyő és a tiszafaváltozatok gazdagítják a gyűjteményt.

A világ minden tájáról származó növényfajokat találunk itt, például Kaukázusból, Kínából, Japánból, Kanadából, Görögországból, Spanyolországból.

Az arborétum területén 11 faragott szobrot is láthatunk, melyek a Nemzetközi Festő- és Faszobrász Alkotótáborokban készültek.

Az arborétumban álló barokk stílusú Draskovich-kastély műemléki védelem alatt áll.

Kora tavasszal a krókuszok, vagyis az illír sáfrányok és téltemetők százai hirdetik a közelgő tavaszt.

Nagyon köszönöm a fotókat Farkas Gágó Andreának!

Ajánlom figyelmedbe Magyarország legszebb botanikus kertjeit és arborétumait összefoglaló bejegyzésemet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük