Csodálatosan virít a téltemető a pannonhalmi arborétumban

A tavasz közeledtének egyik biztos jele a kis sárga téltemetők megjelenése az erdőkben, a tölgyesekben. Olvasónk a Pannonhalmi Bencés Apátság szabadon és ingyenesen látogatható arborétumában kapta lencsevégre a kedves kis szépségeket. Csodálatos fotóin most te is megnézheted, milyen gyönyörű a tavasz hírnöke, a téltemető a pannonhalmi arborétumban.

virít a téltemető a pannonhalmi arborétumban

Csodálatosan virít a téltemető a pannonhalmi arborétumban

A téltemető hazánkban nem őshonos faj, Dél-Európából származik. Nálunk a 17. században jelent meg először, majd a betelepítéseknek köszönhetően a kertekből, parkokból, temetőkből kivadulva a vadonban is szétterjedt.

Leginkább gyertyános-tölgyesekben, cseres-tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben találkozhatunk vele. Elsősorban a Pannonhalmi-dombvidéken, a Balaton-felvidéken, Bakonyban, a Budai-hegységben, a Pilisben, a Zselicben, a Kisalföldön, és az Északi-középhegység egyes részein (Zemplén, Bükk) fordul elő.

A téltemető 1982 óta védett növény Magyarországon.

Olvasónk az UNESCO világörökségi listán is szereplő Pannonhalmi Bencés Apátság arborétumában fotózta le a sárga szépségeket.

Pannonhalmi Bencés Főpátság arborétuma

A 22 hektáron elterülő kert szerves része az 996-ban alapított bencés apátságnak, mindig is fontos szerepet játszott a szerzetesek életében. Itt termelték meg a szükséges zöldségféléket, valamint gyógy- és fűszernövényeket termesztettek. 1830-ban már közel 80 fa- és cserjefaj élt az apátság arborétumában. Az angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években.

Jelenleg több mint négyszáz növényfaj ezer egyede és csaknem 50 madárfaj él itt, köztük jó néhány védett egyed is. A mindennapi életünkből ismert fák, bokrok, akác, mogyoró, som mellett különleges fajok is fellelhetőek. A hazánkban ritkaságnak számító szillevelű gumifát és az illatos levelű, virágú vasfát is megcsodálhatnak az ide érkezők. A kertben rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt.

A pannonhalmi arborétum minden évszakban ideális hely a felüdülésre, a kikapcsolódásra. Ingyenesen, önálló séta keretében látogatható. Ha ott járunk ne hagyjuk ki a halat formázó lombkorona sétányt és nyáron a fűszerkertet sem.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Morovicz Katalinnak!

Tipp: Februárban is érdemes felkeresni legszebb arborétumainkat, hisz ilyenkor már találkozhatunk tavasz első hírnökeivel: virágzó bangitákkal, hóvirágokkal, tőzikékkel és hunyorokkal is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük