Soroksári botanikus kert

A Soroksári botanikus kert még mindig kevéssé ismert a fővárosiak körében. Pedig a 60 hektáros kert rengeteg csodát rejt. A bejáratnál kapott térképpel kényelmesen felfedezhetjük a területet, és több rövidebb vagy hosszabb útvonal között választhatunk. Az üvegházban trópusi, szubtrópusi növényeket ismerhetünk meg, a kerti faházban állandó természetvédelmi kiállítás látható.

Soroksári botanikus kert

Soroksári botanikus kert

A Soroksári Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a délpesti síkság szélén, Soroksár Péteri majorban található. Létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. A sziklakertek építése során a kora bronzkorból származó leletekre bukkantak. A feltárt csontok, csontvázak, edénymaradványok tanusítják, hogy már 4000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek. Az 1700-as években a Gödöllői kastély tulajdonosa, gróf Grassalkovich Antal birtoka lett, aki svábokat telepített be Soroksárra.

A földeket az 1800-as évek közepétől felparcellázták, a könnyen megművelhető homoktalajon főleg burgonyát termesztettek. A második világháború után az állaomosított kertek helyére erdőt telepítettek. A Budapesti Állami Erdőgazdaság által 1948–1952 között telepített feketefenyő, akác, nemes nyár, szürke nyár, vadkörte, fekete dió, kőris és kocsányos tölgy ültevényből 32 ha maradt fenn. A terület többi részén gyümölcsös- és szőlőskertek, felégetett, mocsaras területek, csatornák, legelők voltak.

A kertben létrehozott élőgyűjtemény az oktatás, ismeretterjesztési, turisztikai feladatok mellett a botanikai kutatásokat is szolgál. Igen nagy a gyógy- és fűszernövények gyújteménye is.

A kert négy jelentősebb élőhelyre osztható.

Láprét rezervátum területe

A legértékesebbnek tartott élőhely a rezervátum közel 12 hektáros területe, amely természetes állapotában őrzi ritka és védett növényfajok nagy egyedszámú populációit. Legszebb május végén–június elején, amikor a réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi), a réti boglárka (Ranunculus acris) és a gyíkhagyma (Allium angulosum), és szibériai nőszirom (Iris sibirica) több ezres állománya borul virágba.

Több orchidea faj is él a területen. Nyár elején nyílik a vitéz kosbor (Orchis militaris), a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata), majd a mocsári kosbor (Orchis palustris) és a szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), a fehér és a kardos madársisak (Cephalanthera damasonium, C. longifolia).

A nyári hónapokban a virágzó füvek, a rezgőfű dominálnak. Ősszel tömegesen virágzik többek közt az őszi kikerics (Colchicum autumnale), az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis). A csatornákban a különböző sás (Carex) és szittyó (Juncus) fajok, és a mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) virítanak.

 A láprét csak szakmai vezetővel és a kijelölt tanösvényeken látogatható, egyes fokozottan védett részei, a növény- és állatvilág védelme érdekében, egyáltalán nem látogathatók.

Soroksári botanikus kert

Alföldi homokpusztagyepek

Alföldi homokpusztagyepek területe szintén május–június hónapban a leglátványosabb. Az akácerdő kivágása után a közönséges boróka (Juniperus communis), a kocsányos tölgy (Quercus robur), a homoktövis (Hippophaë rhamnoides), a sóskaborbolya (Berberis vulgaris), a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) és a rezgő nyár (Populus tremula) telepítése történt.

A lágyszárú évelők közül homoki árvalányhaj (Stipa borysthenica), homoki cickafark (Achillea ochroleuca), buglyos zanót (Chamaecytisus austriacus), kék szamárkenyér (Echinops ruthenicus), közönséges csikófark (Ephedra distachya), kései szegfű (Dianthus serotinus), magyar szegfű (Dianthus pontederae) és homoki nőszirom (Iris arenaria) a legjellemzőbbek.

Vízi és vízparti növények, vizes élőhelyek (tó, zsombékos és csatornák)

A botanikus kert legmélyebben fekvő részén 1965-ben készült el a tó. Az eredetileg náddal és gyékénnyel benőtt mocsarat 1,5 m mélységig, az első vízzáró rétegig kikotorva 3000 m² területű nyílt víztükör keletkezett. A tóba természetes élőhelyükről begyűjtött növények kerültek: fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), tündérfátyol (Nymphoides peltata), sulyom (Trapa natans), rucaöröm (Salvinia natans).

Az aszályos időjárás, a természetes feltöltődés és a talajvízszint süllyedése miatt a tó 2000–2001 években kiszáradt. Újra benőtte a nád (Phragmites australis), a széles- és a keskenylevelű gyékény (Typha latifolia, T. angustifolia) és a különböző sás (Carex) és szittyó (Juncus) fajok, ezzel együtt békák, gőték, a mocsári teknősök és számos madárfaj élőhelyet talált itt. A tóparton pihenőhelyet alakítottak ki.

Soroksári botanikus kert

Állatok és nagygombák a Soroksári Botanikus Kertben

Az erdők, a cserjések, a láprét, a zsombékosok és a homokbuckák sokféle rovar, madár és kisebb emlős számára biztosítanak táplálkozó-, búvó- és szaporodási helyet. 95 madárfaj jelenlétét észlelték, de van itt Imádkozó sáska (Mantis religiosa), a darázspók (Argiope bruennichi) és számos szép lepkefaj, mint a kardoslepke (Iphiclides podalirius), fürge gyík.

A tóban számos vízirovar, 8 békafaj, 2 gőtefaj és mocsári teknős (Emys orbicularis) él. Az emlősök közül mókus (Sciurus vulgaris), nyest (Martes foina), menyét (Mustela nivalis), mezei nyúl (Lepus europaeus), borz (Meles meles), róka (Vulpes vulpes), sün (Erinaceus europaeus) és őz (Capreolus capreolus) él.

Az eddigi kutatások során több mint 300 gombafaj jelenlétét sikerült igazolni. A Homokdombnál járva gyakran találkozunk nyelespöfetegekkel (Tulostoma) és a csillaggombákkal (Geastrum). Viszonylag gyakori faj a területen a vöröses nyálkásgomba (Chroogomphus rutilus), a nyárfa érdestinóru (Leccinum duriusculum) és a korán tavasszal, kisebb korhadó ágdarabokon megjelenő piros csészegomba (Sarcoscypha coccinea). Homokos talajokon nyárfákhoz kötötten él a zöldülő susulyka (Inocybe aeruginascens).

Az üvegházban trópusi, szubtrópusi növényeket ismerhetünk meg, a kerti faházban állandó természetvédelmi kiállítás van. A tóparton kialakított pihenőhelyek állnak a látogatók rendelkezésére, a főbejáratnál pedig játszóteret alakítottak ki óvodások részére. A bejáratnál kapott térképpel kényelmesen felfedezhetjük a területet, és több rövidebb vagy hosszabb útvonal között választhatunk.

Nyitvatartási és egyéb információkat a kert hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük