Budai Arborétum: ingyenesen látogatható vadregényes kert

A Budai Arborétum egy ingyenesen látogatható vadregényes kert Budapest XI. kerületében. Buda tüdeje a Gellért-hegy déli lábánál, a volt Corvinus Egyetem területén található. A 7,2 hektáros Budai Arborétum legrégebbi részét még 1893-ban alapították, a legidősebb fák ebből az időszakból maradtak fenn. Az ország egyik leggazdagabb arborétuma minden évszakban csodálatos növényekkel, belépőjegy nélkül várja a kikapcsolódásra vágyókat.

Budai Arborétum

Budai Arborétum története

A Budai Arborétum a volt Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb.

A Villányi út–Szüret utca–Somlói út közötti 7,2 hektáros arborétumot a Ménesi út két, korban és jellegben is elkülönülő részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. Az arborétum jelenlegi területét valaha szőlőskertek bitorolták, melyek a 19. századi filoxéravész során pusztultak ki.

2015-ben igen felborzolta a kedélyeket a bejelentés, hogy az egyetemet beolvasztják a gödöllői egyetembe. Az egyetemek összeolvadása megtörtént, de szerencsére ez nem járt a természeti környezet megváltoztatásával. Azóta is folyamatosan hallani olyan híreket, hogy a terület megszüntstését és beépítését tervezik.

Az arborétum 1975 óta fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület, így új épületeket felhúzni nem lehetne. De mint tudjuk, minden ilyen rendelet egy tollvonással bármikor megváltoztatható. Egyelőre tehát továbbra is csak reménykedhetünk, hogy a viharos sorsú Budai Arborétum területét nem fogják beépíteni, megmaradnak a gyönyörű természeti értékek és továbbra is ingyenesen látogathatjuk a fantasztikusan szép kertet.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum növényei

A Budai Arborétumban máig fontos törekvés, hogy minden növényféleségből legalább kettő példány megtalálható legyen, egy „tartaléknak”, ha valamelyik példány valamilyen okból elpusztulna. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960 féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. A Felső Kertben gyógynövény-kertet és sziklakertet is találunk.

Felső kert

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Alsó kert

Az Alsó Kertben a telepítések elsősorban a növények igényeinek figyelembevételével történtek úgy, hogy a hasonló fajok, fajták a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Ezáltal tematikus gyűjtemények jöttek létre: így keletkezett például a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, ill. a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye. Itt kapott helyet a trópusi-szubtrópusi gyűjteményt bemutató üvegház és a kerti tó is.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum látogatása

A Budai Arborétumban belépőjegyre nincs gondunk, mert az alsó és a felső kert is ingyenesen látogatható.

Nyitvatartási idő:

a nyári időszakban (október 23-ig) 8.00-18.00 között,

– télen 8.00-16.00 között tart nyitva.

A Felső Kert azonban csak a munkanapokon tekinthető meg.

Tavasszal és ősszel dísznövény kiállítást és vásárt is rendeznek a Villányi úti területen.

A kert minden évszakban megér egy látogatást. Tavasszal a nyiladozó természet, ősszel a fák és bokrok ezer színe bűvöl el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × öt =