Budai Arborétum: ingyenesen látogatható vadregényes kert

A Budai Arborétum egy ingyenesen látogatható vadregényes kert Budapest XI. kerületében. Buda tüdeje a Gellért-hegy déli lábánál, a volt Corvinus Egyetem, ma MATE területén található. A 7,2 hektáros Budai Arborétum legrégebbi részét még 1893-ban alapították, a legidősebb fák ebből az időszakból maradtak fenn. Az ország egyik leggazdagabb arborétuma minden évszakban csodálatos növényekkel, belépőjegy nélkül várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.

Budai Arborétum

Budai Arborétum története

A Budai Arborétum a volt Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb.

Az ország egyik leggazdagabb arborétuma övezi a kertészeti felsőoktatás fellegvárának keretet adó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának épületegyüttesét.

A Villányi út–Szüret utca–Somlói út közötti 7,2 hektáros arborétumot a Ménesi út két, korban és jellegben is elkülönülő részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. Az arborétum jelenlegi területét valaha szőlőskertek bitorolták, melyek a 19. századi filoxéravész során pusztultak ki.

Az arborétum területén alapította a Bach-korszak idején kertészképző iskoláját dr. Entz Ferenc, az 1848-as szabadságharc orvosa.

Az arborétum 1975 óta fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület, így új épületeket felhúzni nem lehetne. De mint tudjuk, minden ilyen rendelet egy tollvonással bármikor megváltoztatható. Egyelőre tehát továbbra is csak reménykedhetünk, hogy a viharos sorsú Budai Arborétum területét nem fogják beépíteni, megmaradnak a gyönyörű természeti értékek és továbbra is ingyenesen látogathatjuk a fantasztikusan szép kertet.

Budai Arborétum

A Budai Arborétum kiemelkedő értéke, hogy eredeti épségében 1893-tól máig megmaradt, sőt 1970-ben területe bővült.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

A kert teljes területe, az itt található épületek, építmények, szobrászati díszek műemléki védettséget is élveznek.

Budai Arborétum

Az arborétum elsődleges feladata, hogy bemutatókertként szolgáljon a dísznövénytermesztéssel, dendrológiával és díszkertészettel ismerkedő hallgatók számára. Nem elhanyagolható továbbá a honosítás és a hazai dendrológiai szelekciós munka bemutatása. 

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum növényei

A Budai Arborétumban máig fontos törekvés, hogy minden növényféleségből legalább kettő példány megtalálható legyen, egy „tartaléknak”, ha valamelyik példány valamilyen okból elpusztulna. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960 féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. A Felső Kertben gyógynövény-kertet és sziklakertet is találunk.

Az épületek árnyas-párás beszögelléseiben valódi szubtrópusi növények élnek: a cserepes dísznövényként ismert kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), a szobaarália (Fatsia japonica), babérsom (Aucuba japonica), a télálló fukszia (Fuchsia magellanica) vagy a délvidéki borostyánok (Hedera colchica, H canariensis) tarkalevelű fajtái. Magyarországon csak itt hoz termést az imafüzérfa (Melea aredanach) és a japánszentfa (Nandina domestica), amit hazájában, Japánban újévkor a házi oltár díszítésére használnak.

Felső kert

Budai Arborétum

Budai Arborétum

A Felső Kert szép és ritka idős fáiról nevezetes. Itt él az ország legöregebb perzsafája (Parrotia persica), libanoni tölgye (Quercus libani). Ősszel csodás aranysárgára színeződik a keserű hikori (Carya cordiformis) és a kínai páfrányfenyö (Ginkgo biloba) lombja.

Budai Arborétum

Alsó kert

Az Alsó Kertben a telepítések elsősorban a növények igényeinek figyelembevételével történtek úgy, hogy a hasonló fajok, fajták a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Ezáltal tematikus gyűjtemények jöttek létre: így keletkezett például a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, ill. a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye. Itt kapott helyet a trópusi-szubtrópusi gyűjteményt bemutató üvegház és a kerti tó is.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum látogatása

A Budai Arborétumban belépőjegyre nincs gondunk, mert az alsó és a felső kert is ingyenesen látogatható.

Nyitvatartási idő:

a nyári időszakban (október 23-ig) 8.00-18.00 között,

– télen 8.00-16.00 között tart nyitva.

A Felső Kert azonban csak a munkanapokon tekinthető meg.

Nyitvatartási és egyéb információkat az arborétum hivatalos oldalán találsz.

Tavasszal és ősszel dísznövény kiállítást és vásárt is rendeznek a Villányi úti területen. A belépőjeggyel látogatható kiállításokon előzetes regisztráció után ingyenes, vezetett arborétumi sétákon is részt vehetnek az érdeklődők.

A kert minden évszakban megér egy látogatást. Tavasszal a nyiladozó természet, ősszel a fák és bokrok ezer színe bűvöl el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük