Budai Arborétum: ingyenesen látogatható csoda

A Budai Arborétum gazdája gyakran változik, de természeti szépsége örök. A volt kertészeti egyetem budai campusát sokan a legszebbnek tartják hazánkban. Ha nem is a legszebb, a legzöldebb cím elvitathatatlan. Az  Gellért-hegy déli lábánál található épületegyüttest az ország egyik leggazdagabb arborétuma övezi, ami ráadásul minden nap ingyen látogatható.

Budai Arborétum

Budai Arborétum története

A Budai Arborétum a volt Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb. A Villányi út–Szüret utca–Somlói út közötti 7,2 hektáros arborétumot a Ménesi út két, korban és jellegben is elkülönülő részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. Az arborétum jelenlegi területét valaha szőlőskertek bitorolták, melyek a XIX. századi filoxéravész során pusztultak ki.

2015-ben igen felborzolta a kedélyeket a bejelentés, hogy az egyetemet beolvasztják a gödöllői egyetembe. Az egyetemek összeolvadása megtörtént, de szerencsére ez nem járt a természeti környezet megváltoztatásával.

Az arborétum 1975 óta fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület, így új épületeket felhúzni nem lehetne. Egyelőre tehát megnyugodhatunk, a viharos sorsú Budai Arborétum területét nem fogják beépíteni és továbbra is ingyenesen látogathatjuk.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Máig fontos törekvés, hogy minden növényféleségből legalább kettő legyen, „tartaléknak” ha valamelyik példány elpusztulna. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960 féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. A Felső Kertben gyógynövény-kertet és sziklakertet is találunk.

Felső kert

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Alsó kert

Az Alsó Kertben a telepítések elsősorban a növények igényeinek figyelembevételével történtek úgy, hogy a hasonló fajok, fajták a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Ezáltal tematikus gyűjtemények jöttek létre: így keletkezett például a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, ill. a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye. Itt kapott helyet a trópusi-szubtrópusi gyűjteményt bemutató üvegház és a kerti tó is.

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

Budai Arborétum

A Budai Arborétumban belépőjegyre nincs gondunk, mert ingyenesen látogatható.

Nyitvatartási idő:

a nyári időszakban (október 23-ig) 8.00-18.00 között,

– télen 8.00-16.00 között tart nyitva.

A Felső Kert azonban csak a munkanapokon tekinthető meg.

Tavasszal és ősszel dísznövény kiállítást és vásárt is rendeznek a Villányi úti területen. A Balkonada.cafeblog.hu oldalon havonta közzé teszem a virágos programajánlókat.

A kert minden évszakban megér egy látogatást. Tavasszal a nyiladozó természet, ősszel a fák és bokrok ezer színe bűvöl el.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük