Csodálatos tőzikemező Tormaföldén

A Zala megyei Tormafölde erdeje minden év februárjában csodálatos fehér virágszőnyeggé változik. Nem, itt nem a hóvirágok színezik át a tájat, mint az Alcsúti Arborétumban. Itt az apró fehér, kecsesen bókoló virágú tőzikék hódítanak. Nézd meg videón, milyen csodálatos a tőzikemező Tormaföldén!

tőzikemező Tormaföldén

Tormafölde és a tőzike

Tormafölde az Ős-Mura völgyében, a Zalai-dombság peremén helyezkedik el, a Kerka-patak mentén, Lentitől 13 kilométerre.

A település neve a török eredetű „torma” szóból ered, mely a középkorban gyakori személynév volt. Az írásos emlékek előtt ezt a területet összefüggő erdők borították. Később a jobbágyok, zsellérek letelepítésével megkezdődött az erdők irtása.

1896-ban az egész falu leégett, a zsúpos füstöskonyhás épületeket már nem építették újjá. Csak a harangláb maradt meg sokáig mementónak a falu múlt századi életéből.

A községhez tartozó Vétyem-i ősbükkös 1976 óta védett terület. Jellemző növénye a Magyarországon védett zalai bükköny (Vicia oroboides). Tavasszal fehér tőzikék borítják az erdőalját. Az erdőrezervátum teljes területe a Magyar Állam tulajdonában és a Zalaerdő Rt. kezelésében van.

A falu határában egy nemzetközi versenyeket is rendszeresen lebonyolító motokrosszpálya üzemel.

A tavaszi tőzikét (Leucojum vernum) sokan hóvirágnak, vagy épp gyöngyvirágnak nézik, mert mindkettőre nagyon hasonlít ez a kedves hagymásnövény. A gyöngyvirággal már azért sem lehet összetéveszteni, mert a tőzike február végén, míg a gyöngyvirág kb. két hónappal később borul virágba.

Tőzike (Leucojum vernum), ami nem tévesztendő össze a hóvirággal

A hóvirággal több a hasonlósága, egy időben nyílnak és mindketten az amarilliszfélék családjába (Amaryllidaceae) tartoznak. Közös bennük az is, hogy védett növények, szedésükért komoly pénzbüntetést kell fizetni és különösen a hagymájuk mérgező.

A tőzike virágai harang alakúak, a hat fehér lepellevél, a végén zöld vagy sárga folttal egyforma hosszú. A hóvirágnak ezzel szemben hosszabb és rövidebb szirmai is vannak.

A tőzike, akárcsak a hóvirág önszaporító, így évről évre egyre több fehér virág tűnik fel élőhelyén, ha azt nem bolygatják. Árnyas erdőkben, ártéri erdők aljnövényzetében több helyen is találkozhatunk vele, Zalában és Somogyban is. Győr-Sopron megyében, főleg Csáfordjánosfa határában vannak a legnagyobb egybefüggő területek. A február végétől április közepéig nyíló tavaszi tőzikén kívül létezik nyári és őszi tőzike is.

A mindössze 10-20 cm magasra növő csöppnyi virág, akár csak a hóvirág, nagy mennyiségben a csodálatos virágszőnyeget képez.

Tőzikemező Tormaföldén – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Éva Patay Tiborné szerint:

  Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.imádom a virágokat, színük pompáját.Csodás ez a tőzike nező…

 2. Zsolt Marton szerint:

  Hasonló élénk tőzikemező él a Bojszai erdőben. Mivel közel a Baláta-tó, ami hazánk legnagyobb keresztes vipera élőhelye, így a térség élővilága háborítatlan. Itt sincs már sok vipera, mert az emberi tudatlanság és téveszmék miatt oly mértékben kipusztultak mindenütt, hogy összes fajuk védett.

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszönöm Zsolt a hozzászólást.
   Az emberi tudatlanság valóban rengeteg, gyakran visszafordíthatatlan kárt képes okozni.

   Szép napot kívánok: Nagy Jucó

 3. Marica Rozsane szerint:

  Mindegy, hogy tőzike, hóvirág, vagy gyöngyvirág, mind gyönyörű! Egyébként minden virág nagyon szép, nem tudok olyat, amelyik nem tetszene!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük